ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Промисловий та соціальний потенціал будь-якої країни повинен бути належним чином забезпечений енергоносіями. Контроль над природними енергетичними ресурсами дозволяє впливати на всі сторони суспільного і політичного життя держави. Можливість контролювати природні енергетичні запаси сьогодні стала одним з найважливіших чинників реалізації геополітики держав світу, їх поведінки, базою для політичних та економічних союзів і, нарешті, джерелом міжнародних конфліктів.

Для України недостатність власних енергоносіїв і постійно зростаючих потреб у них ставить багато проблемних питань перед державними органами. Крім того, значний вплив тіньових відносин на їх діяльність ускладнює вирішення питань покращення ситуації в паливно-енергетичному комплексі України.

Великі грошові та матеріальні потоки, приватизація, можливість впливу на політичні процеси в країні зумовили тінізацію відносин у паливно-енергетичному комплексі України. Це викликало необхідність розробки довгострокових програм щодо подальшої реалізації Національної енергетичної програми України до 2010 року, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 року № 1757, та основних положень Концепції діяльності органів виконавчої влади у забезпеченні енергетичної безпеки України, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 19.01.1998 року № 48. Значна роль в організаційно-правовому забезпеченні даних програм належить адміністративному праву.

Розробка проблеми організації управління енергетикою для забезпечення національної безпеки держави, постає одним із провідних напрямів комплексного дослідження теорії управління та адміністративного права. У той же час вивчення зазначеної проблематики має міждисциплінарне значення.

Дослідження адміністративно-правового забезпечення управлінської діяльності в паливно-енергетичному комплексі України має важливе значення для розвитку науки адміністративного права, покликаної створити наукову базу реформування управління держави сферою енергетики, з метою вдосконалення діяльності органів управління, особливо щодо мінімізації впливу негативних чинників тіньової економіки.

Висвітлення проблем удосконалення організаційно-правового забезпечення протидії тіньовим відносинам у паливно-енергетичному комплексі може суттєво вплинути на зменшення правопорушень, повязаних із ухиленням від оподаткування, інститутом банкрутства, корупції та інших правопорушень, що скоюються у паливно-енергетичному комплексі (далі -ПЕК) України. Це позитивно вплине на проведення реорганізації структури галузі, сприятиме збільшенню податкових надходжень до бюджету, розвитку енергетичної безпеки держави як складової національної безпеки.

Проблеми організаційно-правового забезпечення державного управління в цілому, а також вдосконалення адміністративно-правового та фінансового контролю, проведення адміністративної реформи, розробка форм і методів протидії тіньовим проявам, визначення рівня тінізації економіки та створення організаційно-правових основ протидії тіньовим відносинам розглядали такі провідні вітчизняні вчені-юристи: В.Б. Аверянов, О.Ф. Андрійко, О.М. Бандурка, Д.М. Бахрах, В.Т. Білоус, Р.В. Васильєв, А.В. Васильєв, Н.К. Воронова, І.П. Голосніченко, Є.В. Додін, Г.Г. Забарний, Р.А. Калюжний, Я.Ю. Кондратьєв, М.П. Кучерявенко, В.І. Курило, Г.І. Леліков, Н.Р. Нижник, В.Я. Малиновський, О.І. Остапенко, П.С. Пацурківський, І.М. Пахомов, В.П. Петков, В.М. Попович, Л.А. Савченко, А.О. Селиванов, М.П. Стрельбицький, В.Я. Тацій, В.О. Шамрай, В.К. Шкарупа, Ю.С. Шемшученко, А. Шевяков, В.С. Цимбалюк, С.С. Яценко, та зарубіжні вчені: Л. Абалкин, Г. Беккер, Н. Воропай, П. Гутман, Д. Дункан, Н. Кауфманн, В. Махинин, Г. Райт, Е. Сатерленд, С. Янсен, та інші.

Роботи зазначених та інших авторів безумовно мають важливе наукове і практичне значення: висновки і рекомендації, що містяться в них, послужили і служать подальшому вдосконаленню законодавства у адміністративно-правовій сфері, а також правозастосовної практики у сфері державного управління. Проте у даний час на дисертаційному та монографічному рівнях відсутні роботи, присвячені комплексному дослідженню організаційно-правових проблем удосконалення діяльності державних органів щодо протидії тіньовим проявам у сфері паливно-енергетичного комплексу України.

Викладене свідчить про актуальність і необхідність широких узагальнень нагромадженого адміністративно-правовою та іншими юридичними науками теоретичного і емпіричного матеріалу, оцінки тенденцій, що мають місце, і обґрунтування на цій підставі способів вирішення зазначених проблем.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Напрям дослідження відповідає реалізації основних положень Концепції адміністративної реформи в Україні (затверджена Указом Президента України від 22 липня 1998 р. № 810/98), Концепції діяльності органів влади у забезпеченні енергетичної безпеки України (затверджена Постановою КМ України від 19.01.1998 р. № 48). Напрямок дослідження базується на основних положеннях Національної енергетичної програми України до 2010 року (затвердженої Постановою КМ України від 29.11. 2000 р. № 1757).

Дисертаційне дослідження проведено згідно з планом наукових досліджень Науково-дослідного центру Національної академії державної податкової служби України як частина науково-дослідної роботи за темою “Організаційно-правові основи детінізації торговельно-посередницької діяльності в Україні” (номер державної реєстрації 0102V005027) та науково-дослідної роботи за темою “Правове та організаційно-тактичне забезпечення заходів податкових органів по скороченню податкового боргу” (номер державної реєстрації 010V005893), співавтором яких є дисертант.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины