Система трудового права України




  • скачать файл:
title:
Система трудового права України
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Вітчизняна система права потребує обґрунтування нових концептуальних засад свого розвитку і перебуває у стані реформування в умовах незалежності України та ринкових відносин. Уже тепер можна констатувати повернення вітчизняної юридичної науки і практики до пануючого у світі поділу права на публічне й приватне, а також формування поряд з ними соціального права, що є правовою спільністю, яка об’єднує галузі, орієнтовані на забезпечення соціальних прав громадян і передбачає механізми їхньої реалізації за допомогою публічних і приватних важелів впливу.

Ці об’єктивні перетворення української системи права зумовлюють необхідність глибокого і всебічного аналізу трудового права як однієї з провідних галузей та визначення його місця серед інших правових спільностей. Такі дослідження неможливі без виявлення системних властивостей галузевих норм і детальної характеристики внутрішньої структури цієї галузі.

Відхід від надмірного централізованого правового регулювання, розширення сфери договірного встановлення умов праці, збільшення питомої ваги локальних норм зумовили появу нових елементів у системі трудового права.

Вагомий внесок у розвиток теоретичних засад побудови системи трудового права зробили відомі українські науковці Г.О. Барабаш, Я.І. Безугла, Н.Б. Болотіна, В.Я. Бурак, В.С. Венедиктов, Г.С. Гончарова, П.І. Жигалкін, В.В. Жернаков, М.І. Іншин, З.Я. Козак, Р.І. Кондратьєв, Л.І. Лазор, А.Р. Мацюк, П.Д. Пилипенко, С.М. Прилипко, В.І. Прокопенко, О.І. Процевський, В.Г. Ротань, З.К. Симорот, Н.М. Хуторян, І.В. Зуб, С.Б. Стичинський, Г.І. Чанишева, О.М. Ярошенко та багато інших.

Загальнотеоретичним підґрунтям для з’ясування багатьох наукових проблем теорії трудового права стали дослідження В.Л. Костюка, Л.А. Луць, О.О. Нечитайленка, Н.М. Оніщенко, О.В. Петришина, П.М. Рабіновича, О.Ф. Скакун, В.Д. Ткаченка та ін.

Разом з тим впродовж останніх десятиліть комплексні дослідження системи трудового права не проводились. А тому, ще й досі залишаються нерозкритими та дискусійними окремі аспекти систематизації галузевих норм, які унеможливлюють формування якісно нової системи трудового права України.

Гостроту проблеми посилює необхідність відображення системи трудового права у новому Трудовому кодексі України (підготовка якого триває), оскільки відомо, що ефективність системи законодавства безпосередньо залежить від того, наскільки чітко відтворено у ній систему галузі права.

Ці та інші обставини й визначають актуальність дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в межах наукової роботи кафедри трудового, аграрного та екологічного права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка на тему "Проблеми становлення і розвитку соціального права в Україні", яка затверджена наказом ректора Львівського національного університету імені Івана Франка № Н-350 від 15 червня 2005 року (державна реєстрація № 0105U007455).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)