ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАСТОСУВАННЯ НЕПРЯМИХ МЕТОДІВ У ВИЗНАЧЕННІ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАСТОСУВАННЯ НЕПРЯМИХ МЕТОДІВ У ВИЗНАЧЕННІ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Дисертаційне дослідження зумовлено нагальною потребою розробки адміністративно-правового забезпечення діяльності органів державної податкової служби України щодо протидії протиправним проявам суб’єктів господарювання в ухиленні від сплати податків.

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що виявляється в організаційно-правових засадах застосування непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків.

Важливим й актуальним завданням на сучасному етапі соціально-економічного розвитку країни є удосконалення організаційно-правового регулювання оподаткування реальних доходів фізичних і прибутків юридичних осіб. Згідно з чинним законодавством виявити реальні доходи та прибутки традиційними методами перевірок дуже складно. Разом з тим тінізація фінансових ресурсів особами, що використовують різні схеми ухилення від оподаткування, супроводжується отриманням суттєвих тіньових доходів. Внаслідок цього бюджет втрачає значні податкові надходження.

Застосування непрямих методів визначення сум податкових зобов’язань платників податків є одним із ефективних правових механізмів щодо виведення з “тіні” значних фінансових ресурсів, дозволить збільшити доходи держави та підвищити справедливість при визначенні податкових зобов’язань платників податків.

В Україні двічі намагалися застосувати непрямі методи для визначення податкових зобов’язань платників податків. Останній раз непрямі методи були запроваджені Законом України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ. Але Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 22.06.2004 р. № 1830-ІV застосування непрямих методів знову було зупинено, до розробки Методики визначення суми податкових зобов’язань за непрямими методами та затвердження її відповідним законом. На сьогодні такої Методики не існує, і відповідно непрямі методи для визначення податкових зобов’язань платників податків не застосовуються.

Ця проблема є однією із найбільш складних. Вона є предметом багатьох дискусій та всебічного наукового аналізу. Теоретико-методологічне підґрунтя дослідження проблем організації і здійснення фінансового контролю органами державної податкової служби України, визначення і формування теоретико-прикладних аспектів застосування непрямих методів визначення сум податкових зобов’язань платників податків становлять наукові праці таких вітчизняних учених: В. Авер’янова, С. Алексашенко, В. Білоуса, О. Василика, О. Вишнякова, В. Завгороднього, Ю. Іванова, М. Камлика, М. Коваля, Н. Кучерявенко, Т. Мацелик, П. Мельника, К. Павлюка, В. Поповича, М. Поповича, Л. Савченко, А. Соколовської, В. Шкарупи та інших. Однак поза увагою дослідників залишилося питання щодо застосування непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану кафедри адміністративного та господарського права юридичного факультету Запорізького національного університету щодо наукових досліджень на 2003–2008 рр. – “Основні напрямки реформування законодавства України у контексті європейської інтеграції” (номер державної реєстрації 0104U004048). Тема дослідження узгоджується з Стратегічним планом розвитку державної податкової служби України на період до 2013 року, затвердженого наказом ДПА України №160 від 07.04.2003 року.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає у тому, щоб на основі врахування досягнень юридичних й економічних наук, аналізу вітчизняного і міжнародного законодавства та практики його застосування розробити організаційно-правові заходи регулювання суспільних відносин, пов’язаних із застосуванням непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків в Україні.

Для досягнення цієї мети було поставлено такі завдання:

– визначити стан правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних із застосуванням непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків в Україні;

   охарактеризувати непрямі методи в оподаткуванні;

   проаналізувати міжнародний досвід щодо осибливостей застосування непрямих методів;

   дослідити процес організації застосування непрямих методів в Україні;

   з’ясувати способи та засоби виявлення прихованих доходів платників податків;

   здійснити аналіз діяльності податкових органів щодо застосування окремих методів визначення податкових зобов’язань (методу економічного аналізу; методу розрахунку грошового обігу; методу власного капіталу; методу моніторингу витрат і доходів; методу зіставлення;

   визначити шляхи удосконалення податкового та іншого законодавства щодо застосування непрямих методів у визначенні податкових зобов'язань платників податків в Україні.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають у зв’язку із застосуванням непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків.

Предметом дослідження є наукові розробки, теоретичні ідеї щодо застосування нормативно-правових актів, які регулюють порядок застосування непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є сукупність загальнонаукових і спеціально-юридичних методів дослідження. Домінуючим є загальнонауковий діалектичний метод пізнання, що полягає у дослідженні єдності та взаємодії суспільних явищ. Використання зазначеного методу дозволило розкрити сутність непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків (підрозділи 1.1, 1.2, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5) та забезпечити проведення аналізу фінансово-правових явищ і процесів у їх розвитку, взаємозв’язку та взаємозалежності.

У контексті з’ясування історичних аспектів суспільних відносин щодо застосування непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків використовувались історико-правовий і формально-логічний методи (підрозділи 1.1, 1.2, 2.1, 2.2).

У процесі вивчення досвіду правового регулювання застосування непрямих методів у визначенні податкових зобов’язань платників податків зарубіжних країн застосовувався метод порівняльно-правового аналізу та поєднання кількісного й  якісного аналізу (підрозділи 1.2, 2.1).

Логіко-семантичний метод сприяв розкриттю сутності та удосконаленню поняття непрямі методи”(підрозділ 1.1).

Застосовуючи системно-структурний метод було розкрито сутність та здійснено класифікацію непрямих методів з визначення податкових зобов'язань платників податків (підрозділи 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5).

Теоретичні та емпіричні джерела дослідження становлять нормативно-правові акти у сфері оподаткування, аналітичні та звітні матеріали Міністерства фінансів України, органів державної податкової служби України, Міністерства економіки України, Державного комітету статистики України, праці вітчизняних і зарубіжних науковців, матеріали кримінальних справ, рішення та вироки судів, і безпосередній досвід автора дослідження.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)