КОНСТИТУЦІЙНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
КОНСТИТУЦІЙНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Після здобуття незалежності та конституційного проголошення нових орієнтирів державного і суспільного розвитку перед Українською державою постало об’єктивне завдання пов’язане з реформуванням як державної влади в цілому, так і тих інститутів, які утворюють специфіку тієї чи іншої гілки державної влади. Все це дало новий поштовх як розвиткові окремих галузей юридичної науки (конституційне право, адміністративне право, цивільне право тощо), так і змістовним законопроектним роботам, що були спрямовані на безпосереднє правове забезпечення процесів розвитку в кожній конкретній сфері. Водночас аналіз об’єктивного стану розвитку державної влади є одним з базових факторів успішності просування України в напрямі демократичної, правової, соціальної держави. Тому набули своєї актуальності й науково-теоретичні дослідження процесів розвитку окремих гілок державної влади, які дозволяли не лише адекватно та обґрунтовано описати триваючі в тій чи іншій сфері процеси, але й запропонувати загальну модель конституційних змін в окресленій галузі.

При цьому особлива увага, що була приділена дослідженню виконавчої влади зумовлювалась тим, що вона опинилась на своєрідному “перехресті” науково-теоретичного інтересу одразу ж трьох наук: юридичної науки, політології та науки державного управління. Втім, не зважаючи на подібний підвищений інтерес до виконавчої влади та загальну актуальність цієї проблематики, слід наголосити, що в межах юридичної науки предметом уваги ставали здебільшого окремі інститути виконавчої влади. Наприклад, дослідженню інституту державної служби було присвячено праці С.Дубенко, В.Захарченка, В.Коваленка, І.Коліушка, А.Колодія, О.Петришина, Н.Янюк та інших. Проблеми формування нової системи органів виконавчої влади ставали предметом наукових студій таких авторів як: В.Авер’янов, О.Андрійко, Ю.Битяк, А.Волощук, І.Голосніченко, Н.Грінівецька, І.Дахова, В.Єрмолаєв, Р.Калюжний, С.Кисіль, В.Колісник, В.Копєйчиков, Т.Костецька, Ю.Крегул, О.Крупчан, Є.Кубко, П.Кулініч, В.Нагребельний, Н.Нижник, І.Пахомов, А.Селіванов, В.Селіванов, В.Семчик, В.Сіренко, В.Скрипнюк, О.Сушинський, С.Серьогін, В.Титарчук, Ю.Тодика, О.Фрицький, В.Цвєтков, О.Янчук). Разом з тим, питання комплексного аналізу конституційно-правових основ розвитку виконавчої влади в цілому набували недостатньо повного та всебічного висвітлення. В цьому сенсі можна назвати лише змістовні роботи В.Погорілка, В.Шаповала, В.Єрмоліна. Саме тому, на думку автора, проведення аналізу конституційних основ розвитку виконавчої влади є важливим і одночасно актуальним завданням для сучасної науки конституційного права.

Втім, актуальність аналізу конституційно-правових основ розвитку виконавчої влади в Україні зумовлюється не лише цими причинами. В цьому контексті маємо вказати ще на ряд принципових моментів. По-перше, зважаючи на роль виконавчої влади та її ефективної діяльності в загальній системі державної влади, можемо обґрунтовано твердити, що від того наскільки ефективно діятимуть виконавчі структури безпосередньо залежить і те, як саме реалізовуватимуться Конституція України та закони України, в якому стані знаходитимуться держава та суспільство, наскільки реалізованими будуть різноманітні програми державного розвитку, спрямовані на підвищення рівня добробуту громадян, швидкого соціально-економічного росту країни, забезпечення і захисту прав і свобод людини і громадянина. По-друге, звернення до дослідження конституційних основ розвитку виконавчої влади набуває особливої актуальності в контексті проведення в Україні конституційної реформи. Дійсно, зважаючи на те, що її метою є поетапне створення такої державної влади, що забезпечить становлення України як високорозвинутої, правової, цивілізованої європейської держави з високим рівнем життя, соціальної стабільності, культури та демократії, дозволить їй стати впливовим чинником у світі та Європі, стає очевидним і роль процесів конституційного розвитку виконавчої влади. В цьому плані загальним орієнтиром такого розвитку постає створення ефективної системи виконавчої влади, яка стане близькою до потреб і запитів людей, головним пріоритетом діяльності якої є служіння народові, національним інтересам, яка є підконтрольною народові, прозорою, побудованою на чітких наукових принципах.

Все це зумовлює актуальність конституційно-правового  аналізу виконавчої влади, конституційних основ її розвитку, а також конституційного регулювання її інститутів в сучасній Україні. Водночас питання пов’язані з розвитком виконавчої влади мають велике практичне значення, оскільки від правильного вирішення цієї проблеми залежить стан не лише самої виконавчої влади, але й всієї держави та всього Українського суспільства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана на кафедрі державно-правових дисциплин правничого факультету Національного університету “Острозька Академія” за темою “Права людини: досвід комплексного аналізу” (реєстраційний номер 2201020). Також тема узгоджується з науковими планами кафедри  державно-правових дисциплін правничого факультету Національного університету “Острозька Академія” і перспективними програмами дисертаційних досліджень та розробки актуальних проблем в галузі конституційного права. За своїм змістом і спрямованістю наукового пошуку тема дисертації відповідає пріоритетним напрямкам розвитку правової науки на 2005 – 2010 роки, затвердженим загальними зборами Академії правових наук України.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)