СТАНОВЛЕННЯ МІСЦЕВОЇ МІЛІЦІЇ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
СТАНОВЛЕННЯ МІСЦЕВОЇ МІЛІЦІЇ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Здійснення демократичних реформ, розбудова громадянського суспільства та правової держави передбачають, насамперед, створення нових інститутів і реформування існуючих органів влади, покликаних забезпечити інтереси людини, держави та суспільства. У системі державного апарату України органи внутрішніх справ (ОВС) покликані виконувати важливі завдання, що зумовлює забезпечення належної їх організації та діяльності, у тому числі і на місцевому рівні. Однак існуюча система ОВС недостатньо вирішує проблеми впровадження нових принципів її діяльності, що пояснюється їх надмірною централізацією, бюрократизацією тощо. Це потребує суттєвих змін, які випливають зі змісту Конституції та зумовлюються прийняттям низки законів України.

Для більшості зарубіжних країн характерна децентралізація поліції, тобто наявність муніципальної (місцевої) поліції, створеної органами місцевого самоврядування відповідних територіальних одиниць, що функціонує в межах визначених законом повноважень. Доцільність її існування обґрунтовується традиціями організації влади окремих країн, необхідністю ліквідації монополії держави у галузі охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю.

Сучасна практика діяльності міліції України свідчить, що вирішальною умовою забезпечення нею правопорядку на певній території є, в першу чергу, врахування місцевих особливостей, чітка організація й управління силами та засобами, можливість отримання своєчасної й достовірної інформації про вчинені правопорушення, оперативного реагування на неї.

З початком демократизації суспільства, деполітизації системи МВС України, наданням більшого обсягу прав місцевим органам влади в ряді населених пунктів України з’являлись підрозділи міліції, які утримувались за рахунок коштів місцевих бюджетів, громадські формування у сфері охорони громадського порядку. Це свідчить про забезпечення права територіальних громад на самоврядування, можливість самостійно вирішувати питання місцевого значення, постійно та оперативно впливати на стратегію діяльності у правоохоронній сфері, виходячи з потреб населення. Саме тому, на думку автора, одним з перспективних напрямів є організація і діяльність пiдроздiлiв місцевої мiлiцiї, чітке визначення їх повноважень, форм і методів діяльності, принципів взаємодії з державними органами, органами місцевого самоврядування та громадськістю.

Слід зазначити, що у науковій літературі, численними є дослідження системи ОВС, зустрічаються поодинокі дослідження проблем створення місцевої міліції. Однак вони належним чином не враховують сучасні демократичні реформи, зарубіжний та вітчизняний досвід створення таких підрозділів, перспективи їх функціонування при розбудові сучасного суспільства. Відсутність відповідної монографічної літератури свідчить як про складність цих питань, так і про недостатню увагу до них з боку вчених-правознавців. Це зумовлює поглиблене дослідження актуальних питань організації та діяльності місцевої міліції.

Науково-теоретичне підґрунтя для виконання дисертації склали наукові праці фахівців загальної теорії держави і права, теорії управління та адміністративного, конституційного, інших галузей права. Так, численним теоретичним і практичним проблемам організації та діяльності правоохоронних органів, зокрема системи ОВС, присвячені наукові праці М.І. Ануфрієва, О.М. Бандурки, О.К. Безсмертного, І.П. Голосніченка, Р.А. Калюжного, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, Я.Ю. Кондратьєва, Ю.Ф. Кравченка, Є.Б. Кубка, В.І. Курила, В.П. Пєткова та ін. Також проблеми реформування ОВС, у т.ч. на місцевому рівні, системи місцевого самоврядування відображені у наукових працях В.Б. Авер’янова, Ю.П. Битяка, А.С. Васильєва, В.М. Кампо, С.В. Ківалова, О.А. Лупала, Є.М.Моісеєва, О.В.Негодченка, Н.Р. Нижник, В.І. Олефіра, М.П. Орзіха, О.І. Остапенка, А.О. Селіванова, К.В. Сесемка, В.Д.Сущенка, В.Я. Тація, Ю.О. Тихомирова, М.М. Тищенка, Ю.С. Шемшученка, В.К. Шкарупи, О.Н. Ярмиша та ін.

Належна увага питанням створення підрозділів поліції (міліції), їх реформуванню приділяється зарубіжними дослідниками Г. Бернаром, Б. Верфом, А. Джонгманом, К. Мерфі, Н. Менінгом, Г. Райтом, Ч. Різонзом, П. Судгейтом, Р. Трояновичем, Т. Фельтесом, А. Хабибуліним, А. Шмідом, М. Ямамото й іншими.

Можна відзначити ряд дисертаційних досліджень в Україні (А.П. Головіна, Ю.В.Кідрука, А.С.Поклонського, А.В. Сергєєва, К.В. Сесемка), наукових статей та поодиноких інформаційно-аналітичних матеріалів, які з’явились лише останнім часом. Наприклад, А.В. Сергєєв і А.С.Поклонський аналізують організаційно-правові засади діяльності підрозділів місцевої міліції щодо охорони громадського порядку, проте розглядають їх у структурі органів державної влади і не враховують зміни останніх років у правовій системі України.

Залишаються недостатньо вивченими питання створення правової бази щодо організації підрозділів місцевої міліції як якісно нової моделі обслуговування населення на місцевому рівні, механізмів її реалізації, форм, методів і напрямів її діяльності, можливостей використання позитивного зарубіжного та вітчизняного досвіду тощо. Тому це дисертаційне дослідження є спробою узагальнення існуючого досвіду організації та діяльності місцевої міліції, визначення основних форм і напрямів її діяльності, співробітництва з іншими органами влади, населенням в умовах здійснення демократичних реформ, розбудови громадянського суспільства.

Зв’язок роботи з науковими планами, програмами, темами. Дисертація є складовою частиною наукових досліджень КНУВС (“Основні напрямки наукових досліджень КНУВС на 2005–2008 рр.”), виконана згідно з Пріоритетними напрямами наукових і дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення та впровадження у практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 років, затверджених наказом МВС України №755 від 5.07.2004 р. Дисертація також відповідає напряму досліджень Концепції адміністративної реформи в Україні, Указу Президента України “Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян” від 18.02.2002 р., спрямована на реалізацію Комплексної програми профілактики злочинності на 2006–2010 роки, Концепції розвитку органів внутрішніх справ у ХХI столітті тощо.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Значение алгоритмов минимизации правожелудочковой электростимуляции в профилактике рецидивов фибрилляции предсердий у пациентов с синдромом слабости синусового узла Иванчина Анна Евгеньевна
Изменение жесткости сосудистой стенки и активности матриксных металлопротеиназ у больных с ожирением и фибрилляцией предсердий Оганесян Каринэ Арсеновна
Клинико-прогностическое значение пошагового алгоритма диагностики сердечной недостаточности с сохраненной фракцией выброса у симптомных пациентов с артериальной гипертонией. Эффекты комбинированной антигипертензивной терапии Гудиева Хяди Магометовна
Комбинированная антитромботическая терапия у пациентов с фибрилляцией предсердий, перенесших острый коронарный синдром: эффективность и безопасность Батурина Ольга Александровна
Комплексная оценка статуса сердечной недостаточности у пациентов с сахарным диабетом 2 типа по данным госпитального регистра Ешниязов Нурлан

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)