ГЕОГРАФІЧНІ ЗАСАДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ГЕОЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПРИРОДНО-ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ НОВОВОЛИНСЬКОГО ГІРНИЧОПРОМИСЛОВОГО РАЙОНУ



title:
ГЕОГРАФІЧНІ ЗАСАДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ГЕОЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПРИРОДНО-ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ НОВОВОЛИНСЬКОГО ГІРНИЧОПРОМИСЛОВОГО РАЙОНУ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Вирішення проблем покращання екологічного стану природно-господарських систем (ПГС) в межах вуглевидобувних реґіонів України є надзвичайно актуальним і важливим завданням сьогодення. Позитивних результатів можна досягти лише за допомогою впровадження оптимізаційних заходів, спрямованих на загальне поліпшення екологічної ситуації, зменшення інтенсивності прояву несприятливих природно-антропогенних процесів, створення належних умов для життя і діяльності людини тощо. Реалізація цих заходів можлива на основі нової концепції природно-господарських систем та ландшафтних засадах територіального планування.

Вугледобувні райони відносять до найбільш екологічно небезпечних реґіонів України, в межах яких докорінних трансформаційних змін зазнали як природні, так і ПГС. Складний, а подекуди й критичний, геоекологічний стан спостерігають й у Нововолинському гірничо-промисловому районі (ГПР) Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну. На сьогодні повністю закінчено ліквідацію шести з десяти шахт району, що складає 60 % від їхньої загальної кількості. Зважаючи на закриття ще однієї шахти, у центральній і східній частинах району остаточно призупиниться розроблення покладів кам’яного вугілля. Водночас, у його західній частині завершується будівництво нового шахтного підприємства (№ 10 “Нововолинська”). Безперечно, з ліквідацією нерентабельних та будівництвом нових шахт пов’язані істотні, часом незворотні трансформаційні зміни ПГС у межах досліджуваного району.

Вивченням геоекологічних проблем Нововолинського ГПР традиційно займалися геологи та геофізики і, в меншій мірі, географи. На сьогодні назріла необхідність проведення детальних конструктивно-географічних досліджень цього об’єкта, оскільки наслідки розроблення покладів кам’яного вугілля відбиваються на стані ПГС, які є середовищем життєдіяльності людини, а дослідження геосистем такого типу є прерогативою конструктивної географії.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Питання розробки науково-методичних засад конструктивно-географічних досліджень, зокрема ландшафтознавчого вивчення геоекологічних проблем вугільних районів, тісно пов’язане з науково-дослідною проблематикою географічного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки, з науковими темами, що спрямовані на розробку засад оптимізації природокористування. Ряд результатів дисертаційного дослідження отримано у рамках виконання госпдоговірної теми: “Основи раціонального природокористування та охорона природи Західного Полісся” (№ держреєстр. 0106U000275, 2005–2008 рр.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины