КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. З прийняттям у 1996 році нової Конституції України незаперечним фактом стало утвердження України як  суверенної держави. Виключно Український народ, за Конституцією, є єдиним джерелом влади, здійснюючи  її  безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Виключно народові належить право визначати та змінювати конституційний лад в Україні, і це право не може бути узурповане державою чи будь-якими іншими суб’єктами.

Ці конституційні положення зумовлюють певні вимоги щодо організації та функціонування держави й місцевого самоврядування як інститутів публічної влади в Україні, необхідні для реалізації головного обов’язку держави – утвердження та забезпечення прав і свобод людини. Разом з тим низький рівень забезпечення основних прав громадян у нашій країні є свідченням того, що держава не виконує належним чином цього обов’язку. Не в останню чергу це пояснюється недосконалою організацією й неефективним функціонуванням інститутів державної влади та місцевого самоврядування.

Зазначена обставина актуалізує необхідність поглиблення наукових досліджень проблематики публічної влади, її сутності та особливостей виявлення цієї сутності в конкретних умовах сучасної України. Водночас виникає потреба усвідомлення цього явища не лише в юридичному, а й у політологічному, соціологічному, управлінському та інших аспектах, тобто існує необхідність у його комплексних дослідженнях.

Варто відзначити, що з часу проголошення незалежності України незмінно зростає науковий інтерес до проблем організації та функціонування публічної влади в Україні, особливо після внесення змін до Конституції України у грудні 2004 року. Так, лише в останнє десятиліття захищено кілька дисертацій з окремих проблем державної влади та місцевого самоврядування (дисертаційні роботи С. Агафонова, Ф. Веніславського, Ю. Коломійця,  В. Ладиченка, І. Процюка, Н. Плахотнюк, Л. Силенко, С. Серьогіної та інших).

Проте названі автори, як правило, обмежуються аналізом лише окремих владних інститутів в Україні або ж порівняльним аналізом інститутів влади окремих держав, залишаючи без належної уваги методологічні, концептуальні аспекти організації публічної влади, передусім ключову проблему забезпечення єдності влади в умовах здійснення політико-правових реформ в Україні, оскільки без розуміння цих принципових аспектів бракує системності в підходах до вироблення практичних рекомендацій щодо вдосконалення владних інститутів, а також недостатнім є концептуальне визначення необхідних реформ і, як наслідок, має місце непослідовність і суперечливість відповідних законодавчих рішень.

Таким чином, усвідомлення проблем організації публічної влади з точки зору виявлення її сутності в конкретних умовах України, визначення методологічних підходів до реформування владних інститутів на основі аналізу закономірностей їх функціонування є вкрай актуальним завданням. Саме на дослідження цих проблем спрямована дисертаційна робота.  

Це дослідження ґрунтується на працях визначних вітчизняних і зарубіжних вчених минулого та роботах сучасних авторів, серед яких  Н. Алексєєв, І. Андрєєв, А. Анікевич, М. Вебер, А. Демидов, Ф. Енгельс, В. Ільїн, Н. Кейзеров, Ф. Кокошкін, К. Маркс, Л. Окуньков,                     Ю. Тихомиров, Б. Топорнін, В. Чиркін, А. Шайо, Ю. Юдін та інші. Для цілей дослідження використовувалися праці вітчизняних вчених у галузі теорії держави і права, конституційного права та адміністративного права, авторами яких є В. Авер’янов,  В. Борденюк, Ф. Бурчак,             П. Євграфов, В. Журавський, А. Заєць, М. Козюбра, А. Колодій, В. Копейчиков, Л. Кривенко,                      Є. Назаренко, Н. Нижник, В. Опришко, М. Орзіх, Н. Оніщенко, О. Петришин, В. Погорілко,          А. Селіванов,  В. Селіванов, В. Сіренко, О. Скрипнюк, М.Ставнійчук, П. Стецюк, В. Тацій,            Є. Тихонова, Ю. Тодика, О. Фрицький, В. Цвєтков, М. Цвік, В. Шаповал, Ю. Шемшученко,                  Н. Шукліна, О. Ющик, О. Ярмиш та інших.

Нормативно-правову базу  даного дослідження становлять чинна Конституція і законодавство України, а також акти Конституційного Суду України, які стосуються організації та функціонування органів публічної влади в Україні. 

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконувалося в рамках наукового проекту Комплексної державної програми науково-дослідної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Розбудова державності України: 1996-2005 роки” і є складовою науково-дослідної роботи кафедри конституційного та адміністративного права юридичного факультету  Університету за темою “Формування механізму реалізації та захисту прав і свобод громадян України” (номер державної реєстрації 01БФ042-01).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)