РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ВИГОТОВЛЕННЯМ І ЗБУТОМ ФАЛЬСИФІКОВАНИХ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ




  • скачать файл:
title:
РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ВИГОТОВЛЕННЯМ І ЗБУТОМ ФАЛЬСИФІКОВАНИХ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасний етап соціально-економічного розвитку України зумовив загострення проблем злочинності у сфері господарської діяльності, що ставлять під загрозу не тільки економічну безпеку країни, але й впливають на здоров’я населення. Складна ситуація спостерігається на ринку виробництва й обігу спирту та спиртних напоїв. Лікеро-горілчана промисловість України останніми роками практично втратила свої позиції на ринку виробництва й обігу спирту та спиртних напоїв через контрабанду й фальсифікацію лікеро-горілчаної продукції. Наприклад, тільки у порівнянні з 2000 роком виробництво горілки й лікеро-горілчаних виробів в Україні у 2001 році зменшилося на 27,4%. Подібні темпи спаду обсягів виробництва продукції лікеро-горілчаних підприємств обумовлені наявністю великої кількості дешевої фальсифікованої продукції на українському ринку горілчаних виробів, рівень яких сьогодні складає близько 60%. Виготовлення та збут фальсифікованих алкогольних напоїв перетворилися на справжню індустрію: при фальсифікації тільки горілки середнього цінового сеґмента прибуток доходить до 600%. Так, у 2002 році припинено діяльність 135 "підпільних" цехів із виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв, викрито близько 600 фактів реалізації сурогатів на суму 12 млн. гривень, вилучено 700 тонн фальсифікату. У 2003 році міліція виявила 954 злочини у сфері виробництва й обігу спирту. До кримінальної відповідальності притягнуто понад 800 осіб. У правопорушників вилучено 26,5 тис. декалітрів спирту або алкогольного сурогату на суму понад 25 мільйонів гривень. За 9 місяців 2004 року вилучено фальсифікованих алкогольних напоїв на суму понад 60 млн. гривень.

Підвищена суспільна небезпека незаконних дій із виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв з метою їх збуту очевидна, оскільки ці дії становлять серйозну загрозу не тільки економічним відносинам, але й здоров’ю людей (нації в цілому). Щороку в Україні від отруєння фальсифікованими алкогольними напоями вмирають більше ніж 10 тисяч чоловік.

У криміналістичній літературі питання вдосконалення методики розслідування окремих видів злочинів знайшли своє відображення в наукових працях таких вчених-криміналістів, як Ю.П. Аленін, В.П. Бахін, А.Ф. Волобуєв, В.І. Гаєнко, В.Г. Гончаренко, Ю.М. Грошевий, А.В. Іщенко, Н.І. Клименко, В.О. Коновалова, М.В. Костецький, В.К. Лисиченко, Г.А. Матусовський, М.В. Салтєвський, М.Я. Сегай, В.В. Тищенко, В.Ю. Шепітько та інші.

Водночас проблеми боротьби зі злочинами, пов’язаними з виготовленням і збутом фальсифікованих алкогольних напоїв, на сьогодні залишаються нерозробленими. Окремі питання, присвячені дослідженню наклеювання етикеток та закупорки пляшок, розглядалися в роботах В.М. Ладіна, Г.М. Порошина, А.Д. Джафарова, І.В. Кантора, О.І. Шмідта. Однак необхідно враховувати, що більшість із названих робіт написані в 50-70-х роках минулого століття, є бібліографічними рідкостями, і чимало висловлених у них положень певною мірою втратили свою актуальність через зміни в законодавстві та суспільних відносинах, регульованих ним; вони не можуть ураховувати особливості сучасної злочинності, криміногенну обстановку, що склалася на даний час, нові способи приготування, вчинення та приховування злочинів у цій сфері. Тому обрана тема дисертації є актуальною та недослідженою належним чином у криміналістичній теорії.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проведено згідно з планом науково-дослідних робіт кафедри криміналістики Луганської академії внутрішніх справ МВС імені 10-річчя незалежності України і є складовою частиною Комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю на 1996-2000 роки, затвердженої Указом Президента України № 837/96 від 17 вересня 1996 року, Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України № 1376/2000 від 25 грудня 2000 року, а також Указами Президента України "Про посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (Із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 586/2002 (586/2002) від 26.06.2002) і "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 квітня 2003 року "Про реалізацію заходів щодо врегулювання обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів в Україні" № 372/2003 від 26 квітня 2003 року.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)