Теоретико-правові аспекти реалізації державного управління в умовах демократизації політичної системи




  • скачать файл:
title:
Теоретико-правові аспекти реалізації державного управління в умовах демократизації політичної системи
Тип: synopsis
summary:

 

З А Г А Л Ь Н А     Х А Р А К Т Е Р И С Т И К А     Р О Б О Т И

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Процес вдосконалення і розвитку державного управління в Україні є необхідним елементом сучасного етапу державотворення. Характер та ступінь успішності цього процесу зумовлює не тільки демократичність державотворчих перетворень, а й дієвість всього механізму функціонування державної влади. Саме тому ретельне і ґрунтовне вивчення теоретико-правових аспектів реалізації державного управління вимагає проведення досліджень у різних галузях науки (адміністративне право, теорія управління, конституційне право тощо). Проте  чи не найважливішим видається аналіз правових аспектів реалізації державного управління. Адже державне управління завжди набуває свого виразу у правових нормах, які суто і визначають його форму, методи, структуру, організацію, принципи взаємодії  із суспільним середовищем.

Усвідомленням важливості проведення змін в системі державного управління може виступити тривала робота над розробкою і запровадженням Концепції адміністративної реформи в Україні.  

Отже, як визначені в Конституції України 1996 року орієнтири правової, демократичної і соціальної держави, так і суто об’єктивна потреба динамічного розвитку Української держави і суспільства зумовлюють актуальність звернення до питань забезпечення та умов реалізації зазначених трансформацій. У зв’язку з цим проблематика аналізу державного управління виходить на одне з центральних місць для науки адміністративного права. Йдеться не просто про зміни в окремих управлінських органах, а про створення функціонально нової системи державного управління.

Разом з тим в умовах подальшої реалізації державно-правової реформи та конституційного реформування державної влади (яке на загальному рівні означає ніщо інше,  як ціннісну переорієнтацію в діяльності державної влади, створення нових інститутів державної влади, докорінний перегляд основ її взаємодії з суспільством, громадськими організаціями та окремими громадянами, посилення її соціальної та правозахисної функції) проблеми, пов’язані з вдосконаленням державного управління, визначенням основних сфер його реалізації, а також форм та методів державного управління в умовах демократизації політичної системи ще не були предметом спеціального наукового розгляду (за винятком наукових статей, виступів на науково-практичних конференціях та окремих колективних монографій, підготовлених провідними фахівцями Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України та НАДУ при Президентові України).  Варто акцентувати увагу на тому, що у значній кількості робіт, присвячених проблематиці державного управління, це поняття розглядається в суто теоретичному аспекті (питання визначення оптимальної структури та організації державного управління, можливих моделей її взаємодії з суспільним середовищем тощо) поза зверненням до дослідження тих специфічних змін, які відбуваються в державному управлінні в умовах модернізації і демократизації. Серед небагатьох авторів, хто звернувся до цієї теми є В.В.Цвєтков.

     Серед інших вітчизняних фахівців, які розробляли проблематику державного управління слід назвати В.Авер’янова, О.Андрійка, О.Бандурку, Ю.Битяка, І.Голосніченка, В.Горбатенка, Є.Додіна, Р.Калюжного, М.Козюбру, О.Крупчана,  Н.Мироненка, Н.Нижник, В.Опришка, В.Погорілка, В.Селіванова, В.Сіренка,  О.Скрипнюка, О.Скакун, В.Тація, Ю.Тодику та ін. Ряд питань, які стосуються окремих аспектів реалізації державного управління та діяльності органів виконавчої влади, були представлені в дослідженнях В.Бакуменка, О.Балабанова, Л.Кравчука, В.Ладиченка, О.Петришина, В.Скрипнюк,  А.Француза, О.Ющика.

Питання пов’язані із функціонуванням системи державного управління знайшли висвітлення в працях зарубіжних вчених–юристів, зокрема російських:  А.Автономова, К.Бєльського, Є.Козлова, О.Кутафіна, А.Медушевського, А.Ноздрачова, Л.Окунькова, А.Пікулькіна, С.Пронкіна, Ю.Тихомирова, В.Чиркіна. Сучасні  дослідження в західній сфері організаційно-правового моделювання і забезпечення діяльності системи державного управління М.Альберт, Т.Аресон, Р.Барро, М.Ґармон, Д.Гринвуд, Г.Джонсон, Д.Лі, Ф.Нігро, Д.О’Лірі, Г.Райт, У.Скотт, Р.Стенсфілд, Д.Уілсон, Е.Харгрув.

Разом з тим  недостатня дослідженість зазначених проблем та актуальність зумовили вибір теми дисертаційної роботи. У дисертації висловлюється авторська позиція щодо ряду дискусійних питань з проблематики державного управління, які є предметом обговорень у фаховому середовищі, що дозволяє розглядати її як внесок в розробку цілісної науково-теоретичної концепції програми дослідження державного управління та допоміжний матеріал в процесі становлення демократичного та ефективного державного управління на вітчизняних теренах.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано як складову науково-дослідницьких робіт за темою “Теоретичні проблеми реалізації нової Конституції України” (номер держ. реєстрації 01960012890). Тема дисертації  також відповідає переліку розробок з проблематики адміністративної реформи в Україні, затвердженому планом науково-дослідницьких робіт Інституту Законодавства Верховної Ради України, і органічно узгоджується з Концепцією розвитку законодавства України на 1997-2005 роки (розроблена фахівцями ІЗ ВРУ), де наголошувалось на необхідності посилення роботи у напрямі наукового забезпечення державно-правової реформи.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)