НОРМАТИВНО - ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ І ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
НОРМАТИВНО - ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ І ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

                                                                            

Актуальність теми дослідження. Для України, яка конституційно визначила себе державою правовою, необхідність створення в ході адміністративної реформи, що зараз здійснюється, особливого значення набуває існування і функціонування чіткого та ефективного нормативно-правового регулювання організації і діяльності всіх складових частин державного апарату і, особливо тих, безпосереднє значення яких полягає у здійсненні правоохоронної діяльності.

У системі державного апарату України міліція займає специфічне місце, що обумовлено, перш за все, тими функціями, які вона покликана здійснювати, а також тим, що її діяльність відбувається серед людей і охоплює практично всі сфери суспільного життя. Тому питання, пов’язані із забезпеченням належної якості всіх рівнів правової бази організації і діяльності міліції України, набувають особливого значення і потребують глибоких різнобічних досліджень, які недостатньо активно проводяться.

Окремі аспекти проблеми нормативно-правового регулювання організації і діяльності  міліції  в юридичній літературі розглянуті у  працях      В. Б. Авер’янова,

Л.І. Антонової, О.М. Бандурки, Д.Н. Бахраха, В.М.  Бездєнєжних, І.І. Веремєєнко,       О.П. Герасимова,  І.П.  Голосніченка,  В.М.  Горшенєва, Р.І. Денисова, Є.В. Додіна,   М.М. Дорогих,  М.І. Єропкіна,  Т.В. Кашаніної,  Д.А. Керимова, А.М. Колодія, Л.М. Колодкіна, Ф.Е. Колонтаєвського, В.В. Копейчикова, О.П. Коренєва, С.І. Котюргіна, В.І. Курила, В.В. Лазарєва, О.І. Остапенка, В.П. Пєткова, Л.Л. Попова,  Л.М. Розіна,    Ю.П. Солов’я, Г.О. Туманова, А.П. Шергіна, В.К. Шкарупи, Р.О. Халфіної, Л.С. Явича. Однак багато сфер діяльності міліції залишаються за межами наукового аналізу або нерідко виходять з попередніх уявлень про роль міліції у суспільстві і державі.

Істотним є те, що праці, присвячені питанням нормативно-правового регулювання організації і діяльності міліції, написані з урахуванням законодавства, яке на сьогодні практично втратило свою силу. Нормативно-правовий матеріал, який надійшов на зміну, ще тільки підлягає належному усвідомленню та аналізу.

Особлива увага до органів міліції, до правового регулювання їх організації і діяльності викликана, перш за все, тим, що у сфері боротьби зі злочинністю на сьогодні склалася кризова ситуація і вирішення цієї проблеми потребує удосконалення механізму нормативно-правового регулювання діяльності міліції, вироблення нової сучасної концепції нормотворчої діяльності, визначення її пріоритетів та оптимальної організації. Ефективність нормативно-правового регулювання передбачає надійну роботу всіх елементів названого механізму, що у свою чергу потребує удосконалення нормотворчої діяльності МВС України у сфері охорони та забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

У цьому напрямі вжито певних заходів. Так, у 1996 році в МВС України утворено Управління правового забезпечення при Головному штабі МВС України, яке складається з відділу підготовки проектів законодавчих актів, відділу підготовки відомчих нормативних актів та юридичного відділу. Питання нормотворчої діяльності отримали певну правову регламентацію.

У Національній академії внутрішніх справ України викладається спецкурс “Юридична техніка відомчої нормотворчості”. У  нормотворчому процесі органів внутрішніх справ активну участь беруть співробітники вищих навчальних і науково-дослідних закладів МВС України. Ці заходи позитивно впливають на результати нормотворчої діяльності органів міліції.

За останній період в Україні захищені ряд дисертацій, присвячених деяким аспектам правового регулювання, нормотворчої діяльності та реформування МВС України. Проте ці праці не мали на меті застосування глибокого, комплексного, системного підходу до нормативно-правового регулювання організації і діяльності міліції України. Тому дане дослідження їх доповнює, а наявність вказаних робіт не позбавляє його актуальності.

Аналіз нормативно-правового регулювання організації і діяльності міліції України свідчить про існування певних проблем. Через відсутність базових законів деякі підрозділи міліції тривалий час існують у правовому вакуумі. Не завжди норми підзаконних і відомчих актів відповідають, а інколи і суперечать, законам. Декотрі мають норми, які обмежують права і законні інтереси громадян. Окремі акти дублюють один одного, не відповідають правилам юридичної техніки, пересичені нормами-деклараціями, або зовсім застаріли.

Ці обставини дають підставу розглядати нормативно-правове регулювання організації та діяльності міліції України як проблему, досить важливу з точки зору юридичної теорії і практики, що в свою чергу зумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація є складовою частиною наукових досліджень МВС України (“Пріоритетні напрями фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів та науково-дослідницьких установ МВС України на період 1995-2000 рр.”), введена до планів науково-дослідних робіт Національної академії внутрішніх справ України. Дисертація виконана на основі Концепції адміністративної реформи в Україні, Концепції розвитку системи МВС України, Програми реформування освітянської діяльності МВС України, затвердженої наказом МВС України № 1213 від 20 жовтня 2003 року.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)