ПРАВОВА КУЛЬТУРА УЧАСНИКІВ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ ЯК ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ВИБОРЧИХ ПРАВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВА КУЛЬТУРА УЧАСНИКІВ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ ЯК ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ВИБОРЧИХ ПРАВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЇ

 

Актуальність теми дослідження. Одним з основних видів прав та свобод людини і громадянина в Україні  є політичні права, серед яких чільне місце посідає право громадян брати участь в управлінні державними справами, формуванні органів державної влади та органів місцевого самоврядування шляхом участі у виборах, всеукраїнському та місцевих референдумах. Процес демократичного волевиявлення громадян потребує високого рівня їх правової культури у виборчому процесі, оскільки вибори легітимізують органи  державної влади,  шляхом виборів народ обирає своїх представників до владних структур і наділяє їх мандатом на здійснення його суверенних прав.

Актуальність цієї проблематики зумовлена, насамперед, рівнем дослідження її в науковій літературі та станом правової культури учасників виборчого процесу в Україні. Досвід проведення виборчих кампаній, що відбулися в Україні за роки її незалежності, висвітлив необхідність  підвищення правової культури учасників виборчого процесу, передусім членів виборчих комісій, виборців, кандидатів та офіційних спостерігачів. У переломні періоди розвитку суспільства в умовах соціальної, економічної, політичної нестабільності необхідність підвищення правової культури учасників виборчого процесу пов’язана з намаганням захистити волю виборців від маніпуляції їх свідомістю та популізму як різновиду політичної діяльності окремих політичних партій, кандидатів на виборні посади та сприяти формуванню активної правової поведінки учасників виборчого процесу під            час проведення виборів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Відсутність у державі стабільного виборчого законодавства, посилення політичних дискусій щодо існуючого типу виборчої системи потребують відповідних теоретичних досліджень, формування нової загальнодержавної політики та здійснення практичних заходів з підвищення правової культури учасників виборчого процесу як гарантії забезпечення реалізації виборчих прав громадян України.

У зв’язку з тим, що свою демократичну та державницьку функції вибори можуть виконати лише за наявності розвинутої правової культури учасників виборчого процесу, актуалізується проблема її дослідження з урахуванням динаміки розвитку конституційного процесу в Україні, необхідності створення ефективного законодавства та його неухильного дотримання всіма громадянами, їх об’єднаннями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами.

Отже, актуальність дослідження теоретичних та практичних проблем правової культури учасників виборчого процесу зумовлена: по-перше, необхідністю чіткого визначення понять виборчого процесу, його суб’єктів і учасників, їх правової культури, розробкою цілісної теорії правової культури учасників виборчого процесу; по-друге, необхідністю вдосконалення виборчого законодавства як одного з факторів розвитку правової культури учасників виборчого процесу в Україні; по-третє, визначенням організаційно-правових засад сприяння громадянам України в підвищенні їх правової культури як учасників виборчого процесу та реалізації  ними права  брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати  і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

В Україні проблеми виборчого права та законодавчого регулювання виборчого процесу досліджувалися Ф.Г. Бурчаком, Д.М. Горшковим, В.М. Кампо, Ю.Б. Ключковським, М.І. Козюброю, А.М. Колодієм, В.В. Копєйчиковим,            М.І. Корнієнком, В.О. Котюком, В.В. Кравченком, Л.Т. Кривенко, С.Л. Лисенковим, М.І. Мельником, Г.О. Мурашиним, О.Г. Мурашиним, Н.Р. Нижник,                      В.Ф. Погорілком, М.М. Рябцем, А.О. Селівановим, В.Ф. Сіренком, М.І. Ставнійчук, В.Я. Тацієм, О.Д. Тихомировим, Ю.М. Тодикою, М.В. Цвіком, В.М. Шаповалом, Ю.С. Шемшученком, Н.Г. Шукліною, В.Д. Яворським та іншими. Проблеми виборів як політичного інституту суспільства, політичного маркетингу, менеджменту виборчої кампанії, моделювання поведінки учасників виборчого процесу досліджували В.М. Бебик, Б.А. Гаєвський, С.Л. Недбаєвський, А.М. Пойченко,             М.І. Пірен, В.А. Ребкало, М.Ф. Рибачук, С.Г. Рябов, І.В. Шкурат, О.В. Чекмишев та інші. Досить актуальною нині є тема соціології виборчого процесу, зміст якої розкривається у працях О.І. Вишняка, В.Г. Королька, О.В. Нельги, О.В. Осипової та інших.

Вагомий внесок у дослідження  змісту та особливостей правової культури, в тому числі правової культури учасників виборчого процесу, зробили зарубіжні вчені                              Г.В. Атаманчук, Є.В. Аграновський, С.С. Алексєєв, О.А. Вешняков, Ю.А. Вєдєнєєв, А.Б. Венгеров, М. Доган, Ж. Зіллер, О.В. Іванченко, І.О. Іванніков, М.М. Кейзеров, С.Д. Князев, В.І. Лисенко, Д. Пелассі, Е. Рітко, В.П. Сальніков, Д. Сарторі,                     О.П. Семітко,  З. Тот,  В.О. Туманов, Б.Ф. Усманова та інші.

Незважаючи на значну увагу до вивчення питання правової культури громадянина у виборчому процесі, ця проблема залишається недостатньо дослідженою. До останнього часу в українській науці конституційного права не проводилося цілісного системного дослідження з цих питань, що й спонукало автора здійснити комплексний і системний аналіз такого явища, як правова культура учасників виборчого процесу та її вплив на забезпечення реалізації виборчих прав громадян.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження, виконане відповідно до тематики науково-дослідної роботи відділу конституційного права і місцевого самоврядування Інституту держави і права          ім. В.М. Корецького НАН України, є складовою частиною розробки загальної теми “Конституційно-правові основи політичної системи України” (№ державної реєстрації 0102 U001599).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)