СТАНОВЛЕННЯ ТА ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
СТАНОВЛЕННЯ ТА ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В Україні нині вирішується комплекс правових, політичних та соціально-культурних проблем, що пов’язані зі створенням сприятливих умов для всебічного захисту прав і свобод людини та громадянина. Положення Конституції України щодо поширення судової форми захисту прав і свобод громадян на всі правовідносини у державі, зумовлює необхідність вирішення питання забезпечення права громадян на судове оскарження протиправних дій або бездіяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Водночас постає питання щодо визначення у межах чинного законодавства України організаційних та процесуальних засад функціонування адміністративної юстиції, яка в Україні ще не набула свого остаточного нормативно-правового закріплення та практичного втілення.

Визначення підходів до правового регулювання відносин, які виникають у зв’язку з захистом прав і свобод громадян від протиправних дій чи бездіяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а отже, і розроблення концептуальних засад інституціоналізації адміністративної юстиції у нашій державі, є актуальною проблемою не тільки теоретичного, але й практичного характеру. Адже запровадження адміністративної юстиції та вдосконалення засобів захисту прав і свобод громадян України є не лише невід’ємною складовою загального процесу формування правової держави, а й важливою умовою оптимального закріплення правового статусу людини і громадянина, засобом забезпечення реалізації і захисту суб’єктивних прав громадян у сфері виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Актуальність запропонованої проблеми зумовлена необхідністю проведення інтенсивних комплексних науково-теоретичних досліджень адміністративно-правового інституту адміністративної юстиції, які б відображали нагальні правозахисні потреби у сфері виконавчої влади та місцевого самоврядування. Саме тому дисертант звертає увагу на зарубіжний досвід створення теоретичного та нормативно-правового базису адміністративної юстиції. Це дозволить врахувати позитивні і негативні аспекти організації та функціонування даного правозахисного інструменту під час інституціоналізації в Україні.

Вироблення теоретичних засад існування і функціонування адміністративної юстиції та визначення орієнтирів її організації в умовах реформаторських процесів в Україні дозволить приймати оптимальні рішення щодо законодавчого закріплення окремих елементів адміністративної юстиції і всього інституту в цілому, що може значно сприяти покращенню правозахисної ситуації в державі та ефективності забезпеченню законності у сфері виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Питання визначення концептуальних засад функціонування адміністративної юстиції, особливостей її організації та запровадження в Україні у науковій літературі є малодослідженим. Однак, в літературі певна увага приділялася проблемам, що пов’язані з забезпеченням реалізації та захисту прав і свобод громадян у сфері виконавчої влади та місцевого самоврядування і вирішення яких є одним з основних напрямів адміністративно-правової реформи в Україні.

Вітчизняні дослідження у галузі теоретичного обґрунтування сутності, змісту та необхідності запровадження адміністративної юстиції в Україні знаходяться на початковій стадії, але вже є окремі надбання у цьому напрямі. Серед вітчизняних дослідників, які безпосередньо торкалися цієї теми необхідно відзначити Ю.П. Битяка, М.К. Галянтича, І.П. Голосніченка, В.М. Кампа, А.Т. Комзюка, Є.Б. Кубка, В.М. Палія, В.Г. Перепелюка, Г.В. Рижкова, А.О. Селіванова, В.С. Стефанюка, М.М. Тищенка та В.І. Шишкіна.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в межах планової теми відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України “Проблеми вдосконалення державного управління на етапі адміністративної реформи в Україні” (№ державної реєстрації 0101U001011).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)