КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВИПУСК АБО РЕАЛІЗАЦІЮ НЕДОБРОЯКІСНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ (проблеми теорії та практики) :



title:
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВИПУСК АБО РЕАЛІЗАЦІЮ НЕДОБРОЯКІСНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ (проблеми теорії та практики)
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Людина, її життя і здоров’я є найвищими соціальними цінностями держави, закріпленими              Конституцією України. Майбутнє держави зумовлюється комплексом політичних, економічних, соціальних і правових чинників, що            впливають на демографічну ситуацію і стан здоров’я її населення.

Аналіз показників захворюваності наших співвітчизників за останнє десятиліття свідчить про те, що за кількісними і якісними                          характеристиками стан здоров’я населення України став критичним. Це неґативно позначається на розвиткові продуктивних сил, рівні добробуту громадян, загальній економічній і соціальній ситуації в державі.

Одним із чинників навколишнього середовища, що неґативно         впливають на людину, є неякісні товари, послуги й роботи. Нерідко       такий вплив призводить до масових захворювань, отруєнь тощо.                 Наприклад, за статистичними даними лише в 2001 р. в Україні               внаслідок харчових отруєнь настала смерть більше ніж 10 тис. осіб.        Тому зрозуміло, що необхідною є протидія розповсюдженню життєвих ресурсів неналежної якості зі застосуванням усього комплексу заходів правового реаґування, зокрема за допомогою кримінально-правових         засобів.

Як свідчать статистичні показники, застосування на практиці норм адміністративного законодавства, законодавства про захист прав           споживачів, норм законодавства про стандартизацію, сертифікацію та            метрологію про відповідальність за продаж товарів, надання послуг або виконання робіт неналежної якості є досить поширеним явищем.           Водночас використання кримінально-правових засобів охорони            громадян у сфері споживання життєвих ресурсів, зокрема статті “Випуск або реалізація недоброякісної продукції” КК України, – украй рідкісне. За даними МВС України, у провадженні органів досудового слідства                                                                                    знаходилася така кількість кримінальних справ, порушених за ст. 227 КК: 51 – у 2001 р., 78 – у 2002 р. Однак згідно з інформацією, отриманою нами із місцевих та апеляційних судів України, судових вироків у                 справах зазначеної категорії немає, хоча й було закінчено                                                                                                                                                                   розслідуванням у звітному періоді відповідно 33 і 47 кримінальних справ. Відсутність адекватної практики застосування ст. 227 КК – це не свідчення повної втрати випуском або реалізацією недоброякісної              продукції суспільної небезпеки, а, навпаки, підтвердження об’єктивно зумовленої необхідності кардинального реформування цієї статті,                    приведення її у відповідність до реалій сьогодення. Слід зазначити:             даний висновок є логічно закономірним з урахуванням тих обставин, що встановлення кримінальної відповідальності за випуск або реалізацію недоброякісної продукції здійснювалося без належного врахування                   соціально-економічних перетворень, які відбуваються в Україні.                  Кримінально-правова охорона не завжди забезпечується в системі з             іншими засобами правового впливу на правопорушників, що породжує колізії між кримінально-правовою нормою та нормами про                                                          відповідальність за випуск або реалізацію недоброякісної продукції, які містяться у нормативно-правових актах інших галузей законодавства. Це в кінцевому підсумку зводить нанівець ефективність кримінально-правових засобів охорони інтересів споживачів, що використовуються в теперішній час.

В юридичній літературі питанням кримінально-правової протидії випуску або реалізації недоброякісної продукції приділялася увага в працях П.П. Андрушка, В.Г. Бєляєва, Н.О. Гуторової, О.О. Дудорова, А.Е. Жалінського, М.Й. Коржанського, В.О. Навроцького,                    О.І. Перепелиці, С.В. Полубінської, А.М. Ришелюка, В.Є. Скоморохи, Є.Л. Стрельцова, В.І. Ткаченка, М.І. Хавронюка, Д.Ф. Шергіної,         Б.В. Яцеленка та інших авторів. Однак робіт, у яких злочин “Випуск або реалізація недоброякісної продукції” досліджується на монографічному рівні, досить незначна кількість. Автори окремих досліджень торкалися цієї теми виходячи з інтересів висвітлення суміжних проблем. Крім того, більшість правників вивчали зазначений злочин лише в межах                  кримінальної відповідальності за злочини у сфері господарської              діяльності, що не дозволяло їм повною мірою здійснити науковий аналіз проблем кримінально-правової охорони здоров’я населення від                неґативного впливу недоброякісної продукції. До того ж багато питань вказаної проблематики є дискусійними й дотепер недостатньо                                                                      розроблені, що ускладнює боротьбу з аналізованим злочином.

Такий стан законодавства і теоретичного розроблення проблем          кримінальної відповідальності за випуск або реалізацію недоброякісної продукції неґативно відбивається на практиці. Аналіз слідчої та судової практики, а також проведене опитування фахівців свідчать, що              працівники правоохоронних органів стикаються з проблемами               неоднозначного тлумачення ознак випуску або реалізації недоброякісної продукції, розмежування цього складу злочину і суміжних складів та інших видів правопорушень, за які передбачена адміністративна            відповідальність або фінансові санкції.

Зазначені обставини, потреба в удосконаленні чинного                        кримінального законодавства про відповідальність за випуск або            реалізацію недоброякісної продукції, а також відсутність належного           наукового розроблення даної проблеми зумовили актуальність обраної теми дисертації та необхідність її детального дослідження.

У радянський період проблемам кримінальної відповідальності за випуск або реалізацію недоброякісної продукції було присвячено       значну кількість робіт. Серед їх авторів такі правники, як                      О.Л. Бєлахов, Г.В. Галахова, М.А. Гельфер, Б.М. Леонтьєв,                      В.Є. Мельникова, П.Т. Некіпєлов, С.В. Познишев, В.В. Сташис,               В.Я. Тацій, В.В. Труфанов, Б.С. Утєвський, В.В. Ястребов та інші.

Дисертант широко використовував праці згаданих дослідників,             а також спирався на загальнотеоретичні положення науки                        кримінального права, кримінології, теорії права, економіки тощо, які розроблялися провідними радянськими вченими, науковцями України та Росії. Це роботи С.С. Алексєєва, М.І. Бажанова, Ю.В. Бауліна,                    В.І. Борисова, Б.В. Волженкіна, В.О. Глушкова, В.К. Грищука,                 П.С. Дагеля, О.М. Джужі, М.Г. Іванова, І. І. Карпеця, О.М. Костенка, В.М. Кудрявцева, Н.Ф. Кузнєцової, І.П. Лановенка, П.С. Матишевського, А.А. Музики, Б.С. Нікіфорова, М.І. Панова, А.О. Пінаєва,                         Б.Г. Розовського, О.Б. Сахарова, О.Я. Свєтлова, В.В. Скибицького,                   Є.В. Фесенка, В.Л. Чубарєва, С.С. Яценка та інших правознавців.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.        Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідної роботи       кафедри кримінального права та кримінології (тема “Кваліфікація          злочинів у сфері господарської діяльності”) і є складовою частиною         загальної науково-дослідної програми Луганської академії внутрішніх справ МВС імені 10-річчя незалежності України “Наукове забезпечення боротьби з економічною злочинністю” на 2000 – 2005 рр. (п. 5.1).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины