ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА ОБІЙМАТИ ПЕВНІ ПОСАДИ АБО ЗАЙМАТИСЯ ПЕВНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ :



title:
ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА ОБІЙМАТИ ПЕВНІ ПОСАДИ АБО ЗАЙМАТИСЯ ПЕВНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Із проголошенням незалежності Україна стала на шлях демократичних реформ, у тому числі у сфері боротьби зі злочинністю. Необхідними складниками для побудови демократичної, правової держави є забезпечення прав людини, створення дійових механізмів захисту її законних інтересів, реалізація основного принципу правової держави, згідно з яким людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а утвердження й забезпечення прав і свобод людини – обов’язком держави. Особливого значення ці положення набувають стосовно політики держави у сфері виконання покарань, яка має бути орієнтована не лише на створення належних умов для боротьби зі злочинністю, а й на забезпечення прав засуджених.

Аналіз спеціальної літератури та міжнародно-правових документів дає підстави констатувати, що міжнародна спільнота, науковці, юристи-практики прагнуть вирішити проблему пошуку покарань, альтернативних позбавленню волі, які дозволили б досягти цілей покарання з мінімальним обмеженням природних прав людини. Це прагнення пояснюється негативними наслідками виконання покарання у виді позбавлення волі та невиправдано великою кількістю осіб, до яких воно застосовується.

Однією з альтернатив позбавленню волі є позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. Воно може бути призначене замість позбавлення волі як основне покарання і як додаткове до іншого, не пов’язаного з позбавленням волі покарання. У певних випадках це дасть змогу досягти цілей покарання й уникнути негативних наслідків позбавлення волі.

Проблемам виконання покарань, у тому числі досліджуваного виду покарання, приділено багато уваги в наукових працях учених у галузі кримінального, виправно-трудового та кримінально-виконавчого права: Ю.М. Антоняна, Л.В. Багрій-Шахматова, М.І. Бажанова, А.В. Брилліантова, І.М. Гальперіна, В.К. Дуюнова, С.І. Зельдова, А.І. Зубкова, В.П. Махоткіна, А.В. Михліна, І.Д. Перлова, В.І. Селиверстова, О.В. Старкова, А.Х. Степанюка, М.О. Стручкова, В.М. Трубнікова, В.І. Тютюгіна, В.М. Утєвського, В.П.  Філонова, А.І. Фролова, О.Г. Фролової, М.Л. Цвєтиновича, М.Д. Шаргородського, І.В. Шмарова.

Разом з тим виконання позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю пов’язано з численними проблемами. Про їх наявність свідчить перш за все стійке скорочення застосування цього покарання. Проведені раніше наукові дослідження окреслили деякі з цих проблем і створили підґрунтя для подальшого вивчення процесу виконання-відбування покарання. Але глибокого, всебічного, комплексного аналізу цих питань на підставі узагальнення практики кримінально-виконавчої діяльності й опрацювання широкого спектра теоретичного матеріалу в нових соціально-економічних умовах не проводилось.

Монографії та дисертації, автори яких зверталися до питань виконання-відбування позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, написані переважно за часів СРСР, що зумовлює потребу переосмислення певних положень цих робіт з урахуванням соціально-економічних і законодавчих змін, у тому числі прийняття нового Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексів України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дисертаційного дослідження передбачено планом науково-дослідної роботи Інституту вивчення проблем злочинності Академії правових наук України і спрямовано на виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р., № 1376/2000.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины