ДОГОВІРНА МАТЕРІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ЗА ТРУДОВИМ ПРАВОМ :



title:
ДОГОВІРНА МАТЕРІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ЗА ТРУДОВИМ ПРАВОМ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Ак­ту­а­ль­ність те­ми дослідження. Со­ці­а­ль­но-­еко­но­мі­ч­ні пе­ре­тво­рен­ня, спря­мо­ва­ні на ста­но­в­лен­ня ри­н­ко­вої еко­но­мі­ки, по­тре­бу­ють сут­тє­вих змін ме­ха­ні­з­му пра­во­во­го ре­гу­лю­ван­ня су­час­них тру­до­вих пра­во­від­но­син, у про­це­сі ре­а­лі­за­ції яких по­стає жит­тє­ве за­вдан­ня – за­без­пе­чен­ня ці­ло­с­ті май­на ро­бо­то­да­в­ця, яке ви­ко­ри­с­то­ву­єть­ся у го­с­по­дар­сь­кій ді­я­ль­но­с­ті.

Кон­сти­ту­ція Укра­ї­ни ви­знає вла­с­ність ва­ж­ли­вою со­ці­а­ль­ною цін­ні­с­тю, охо­ро­на і за­хист якої скла­да­ють од­ну з фу­н­к­цій дер­жа­ви. Се­ред пра­во­вих за­со­бів охо­ро­ни вла­с­но­с­ті ро­бо­то­да­в­ця від про­ти­пра­в­них ді­янь на­й­ма­них пра­ців­ни­ків ва­ж­ли­ве мі­с­це на­ле­жить за­хо­дам ма­те­рі­а­ль­ної від­по­ві­да­ль­но­с­ті за тру­до­вим пра­во­м. Но­р­ми ін­сти­ту­ту ма­те­рі­а­ль­ної від­по­ві­да­ль­но­с­ті пра­ців­ни­ків, які фо­р­му­ва­ли­ся в умо­вах ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­но-­ко­ма­н­д­ної си­с­те­ми, бу­ли зо­рі­є­н­то­ва­ні в ос­но­в­но­му на за­хист ін­те­ре­сів дер­жа­ви, охо­ро­ну її вла­с­но­с­ті. Пе­ре­хід до ри­н­ко­вої еко­но­мі­ки зу­мо­вив по­яву у пра­во­во­му по­лі Укра­ї­ни ве­ли­кої кі­ль­ко­с­ті су­б’єк­тів, за­сно­ва­них на рі­з­них фо­р­мах вла­с­но­с­ті та у чи­с­лен­них ор­га­ні­за­цій­но-­пра­во­вих фо­р­мах ді­я­ль­но­с­ті. Їх іс­ну­ван­ня по­тре­бує внесення змін до норм зазначеного пра­во­вого інституту. Та­кі змі­ни ма­ють від­бу­ва­ти­ся з огля­ду на га­ра­н­тії прав на­й­ма­них пра­ців­ни­ків, вра­хо­ву­ва­ти еко­но­мі­ч­ні ін­те­ре­си ро­бо­то­да­в­ців.

У пра­во­во­му ре­гу­лю­ван­ні тру­до­вих і ті­с­но по­в’я­за­них із ни­ми від­но­син від­бу­ва­єть­ся зву­жен­ня сфе­ри центра­лі­зо­ва­но­го й від­по­ві­д­но роз­ши­рен­ня сфе­ри до­го­ві­р­но­го ре­гу­лю­ван­ня. Зо­к­ре­ма, роз­ши­ре­но по­в­но­ва­жен­ня сто­рін ко­ле­к­ти­в­них до­го­во­рів та угод у ре­гу­лю­ван­ні тру­до­вих і со­ці­а­ль­но-­еко­но­мі­ч­них від­но­син, вста­но­в­ле­но по­ря­док та умо­ви укла­ден­ня ко­н­т­ра­к­ту як осо­б­ли­во­го ви­ду тру­до­во­го до­го­во­ру, в яко­му сто­ро­ни мо­жуть пе­ред­ба­ча­ти і вза­є­м­ну ма­те­рі­а­ль­ну від­по­ві­да­ль­ність.

Іс­ну­ван­ня в тру­до­во­му пра­ві до­го­во­рів про по­вну ма­те­рі­а­ль­ну від­по­ві­да­ль­ність за ра­дян­сь­ких ча­сів, ко­ли іс­ну­ва­ла пе­ре­ва­ж­но дер­жа­в­на вла­с­ність, ви­сту­па­ло май­же бе­з­у­мо­в­ною га­ра­н­ті­єю збе­ре­жен­ня вла­с­но­с­ті дер­жа­в­них під­при­ємств, від­шко­ду­ван­ня за­по­ді­я­ної шко­ди пра­ців­ни­ка­ми у по­в­но­му роз­мі­рі без ре­а­ль­но­го вста­но­в­лен­ня при­чин шко­ди та іс­тин­них ви­ну­ва­т­ців її ви­ни­к­нен­ня. На сьо­го­дні­ та­ке ста­но­ви­ще є не­при­пу­с­ти­мим. До­го­во­ри про по­вну ма­те­рі­а­ль­ну від­по­ві­да­ль­ність ма­ють на­бу­ти фо­р­ми до­б­ро­ві­ль­ної уго­ди сто­рін, за до­по­мо­гою якої ро­бо­то­да­вець і пра­ців­ник, з ура­ху­ван­ням умов пра­ці та го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті, мо­жуть вста­но­в­лю­ва­ти вза­є­м­ні пра­ва та обо­в’я­з­ки, спря­мо­ва­ні, перш за все, на за­без­пе­чен­ня ці­ло­с­ті май­на ро­бо­то­да­в­ця і захист ін­те­ре­сів пра­ців­ни­ка, а по­тім – на від­шко­ду­ван­ня за­по­ді­я­ної шко­ди. Та­кі до­го­во­ри ма­ють ста­ти ді­є­вим за­со­бом охо­ро­ни пра­ва вла­с­но­с­ті ро­бо­то­да­в­ця в умо­вах ри­н­ко­вої еко­но­мі­ки.

Зна­ч­ний вне­сок у до­слі­джен­ня про­блем ма­те­рі­а­ль­ної від­по­ві­да­ль­но­с­ті пра­ців­ни­ків за тру­до­вим пра­вом на­ле­жить представникам ра­дян­сь­кої та су­час­ної укра­ї­н­сь­кої пра­во­вої на­уки: О.­А. Аб­ра­мо­вій, М.Й. Ба­ру, Є.С. Бє­лін­сь­ко­му, В.С. Ве­не­ди­к­то­ву, В.Я. Го­цу, М.І. Да­н­че­н­ку, С.С. Ка­рин­сь­ко­му, Є.­О. Кльо­но­ву, Л.І. Ла­зор, В.Г. Ма­ло­ву, П.Д. Пи­ли­пе­н­ку, Ю.М. По­лє­та­є­ву, В.І. Про­ко­пе­н­ку, О.­І. Про­цев­сь­ко­му, В.М. Ско­бє­л­кі­ну, П.Р. Ста­ви­сь­ко­му, Л.О. Си­ро­ват­сь­кій, Н.М. Ху­то­рян, Г.І. Ча­ни­ше­вій, Б.О. Ше­ло­мо­ву та ін.

Ва­ж­ли­ві пи­тан­ня те­о­рії юри­ди­ч­ної від­по­ві­да­ль­но­с­ті бу­ли пред­ме­том ува­ги пред­ста­в­ни­ків за­га­ль­ної те­о­рії пра­ва: С.С. Але­к­сє­є­ва, Б.Т. Ба­зи­лє­ва, С.М. Бра­ту­ся, О.С. Йо­ф­фе, О.­Е. Лей­с­та, М.С. Ма­ле­ї­на, І.С. Са­мо­ще­н­ка, О.Ф. Ска­кун, М.Х. Фа­ру­к­ши­на, Р.О. Ха­л­фі­ної та ін.

Про­бле­мам до­го­во­ру як ре­гу­ля­то­ра су­с­пі­ль­них від­но­син та до­го­ві­р­ної від­по­ві­да­ль­но­с­ті в ци­ві­ль­но­му пра­ві при­свя­че­ні пра­ці Б.С. Ан­ти­мо­но­ва, М.І. Бра­гін­сь­ко­го, В.В. Ві­т­рян­сь­ко­го, Ф.І. Га­в­зе, О.В. Дзе­ри, П.Д. Ка­мін­сь­кої, Н.С. Ку­з­нє­цо­вої, М.І. Ку­ла­гі­на, Л.А. Лу­н­ца, І.Б. Но­ви­ць­ко­го та ін. До­го­во­ри про по­вну ін­ди­ві­ду­а­ль­ну та ко­ле­к­ти­в­ну (бри­га­д­ну) ма­те­рі­а­ль­ну від­по­ві­да­ль­ність бу­ли пред­ме­том спе­ці­а­ль­них до­слі­джень В.Г. Ва­ку­ле­н­ко і Є.М. Стре­ль­ні­ко­во­ї.

Су­ку­п­ність праць вка­за­них ав­то­рів яв­ляє со­бою до­б­ро­т­не на­у­ко­ве під­ґру­н­тя для до­слі­джен­ня пи­тань, які до цьо­го ча­су в су­час­ній на­у­ці тру­до­во­го пра­ва Укра­ї­ни ще не піддавалися ґру­н­товному аналізу, а саме: що­до су­ті і зна­чен­ня до­го­ві­р­ної ма­те­рі­а­ль­ної від­по­ві­да­ль­но­с­ті пра­ців­ни­ків, по­нят­тя та спе­ци­фі­ч­них ознак до­го­во­рів про по­вну ма­те­рі­а­ль­ну від­по­ві­да­ль­ність, сто­рін, пред­ме­ту і змі­с­ту та­ких до­го­во­рів у ри­н­ко­вих умо­вах, осо­б­ли­во­с­тей по­ряд­ку їх укла­дан­ня та ре­а­лі­за­ції тощо.

Під­го­то­в­ка про­е­к­ту но­во­го Тру­до­во­го ко­де­к­су Укра­ї­ни, не­об­хід­ність вдо­с­ко­на­лен­ня чин­них но­р­ма­ти­в­но-­пра­во­вих ак­тів і усу­нен­ня не­до­лі­ків у прак­ти­ці укла­ден­ня до­го­во­рів про по­вну ма­те­рі­а­ль­ну від­по­ві­да­ль­ність, ко­н­т­ра­к­тів по­тре­бу­ють ком­пле­к­с­но­го на­у­ко­во­го до­слі­джен­ня ви­ще­за­зна­че­них про­блем, що й обу­мо­ви­ло ви­бір те­ми ди­се­р­та­ції.

Зв’я­зок ро­бо­ти з на­у­ко­ви­ми про­гра­ма­ми, пла­на­ми, те­ма­ми. Те­ма­ти­ка до­слі­джен­ня по­в’я­за­на з пріо­ри­те­т­ни­ми на­пря­ма­ми роз­ви­т­ку на­у­ки і тех­ні­ки на пе­рі­од до 2006 ро­ку, вста­но­в­ле­ни­ми За­ко­ном Укра­ї­ни “Про пріо­ри­те­т­ні на­пря­ми роз­ви­т­ку на­у­ки і тех­ні­ки” від 11.07.2001 р. Ди­се­р­та­ція ви­ко­на­на від­по­ві­д­но до пла­нів на­у­ко­вих до­слі­джень ка­фе­д­ри ци­ві­ль­но-пра­во­вих ди­с­ци­п­лін Ха­р­ків­сь­ко­го дер­жа­в­но­го пе­да­го­гі­ч­но­го уні­вер­си­те­ту ім. Г.С. Ско­во­ро­ди в ра­м­ках дер­жа­в­ної на­у­ко­вої про­гра­ми “Пра­во­ві за­са­ди роз­бу­до­ви дер­жа­в­но­с­ті”, за­твер­дже­ної по­ста­но­вою Ка­бі­не­ту Мі­ні­с­т­рів Укра­ї­ни від 24.12.2001 р. № 1716 “Про затвердження переліку державних наукових і науково-технічних програм з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки на 2002–2006 роки”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины