СЛУЖБОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
СЛУЖБОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Забезпечення розбудови в Україні демократичної, правової держави залежить в першу чергу від належного виконання своїх функцій державними органами. Важливу роль виконує Міністерство внутрішніх справ України, яке здійснює свою діяльність у напружених умовах, які обумовлені бурхливими внутрішніми соціально-політичними процесами. Триває приведення законів України у відповідність до світових стандартів, відповідно переглядаються і відомчі нормативно-правові акти МВС. У даний час основна увага приділяється реформуванню “зовнішньої” діяльності органів внутрішніх справ (пов’язаної з виконанням основних функцій, таких як охорона правопорядку та боротьба зі злочинністю), яка, безперечно, є пріоритетною. Але ефективна зовнішня діяльність не можлива за відсутності бездоганної внутрішньої, яка має забезпечувати безперебійне функціонування системи. Відомо, що найбільш впливовим у кожній соціальній системі є людський фактор. Правоохоронна діяльність працівників органів внутрішніх справ пов’язана з прийняттям та реалізацією рішень, що безпосередньо зачіпають права і свободи фізичних та юридичних осіб.

У зв’язку з цим потребують врегулювання питання, пов’язані з персоналом, і, особливо, у напрямку зміцнення законності та дисципліни. Досі мають місце факти безкарності корупційних діянь, інших службових порушень працівників, що викликає відчуження громадян, підрив авторитету органів внутрішніх справ і всієї правоохоронної системи.

Позитивний вплив на стан законності та дисципліни здійснюють своєчасні і якісні службові розслідування, хоча й вони іноді проводяться з порушеннями конституційних прав працівників та громадян. Це породжує негативне ставлення до осіб, які їх здійснюють, створює нездоровий морально-психологічний клімат у колективах.

Таке положення в певній мірі обумовлено тим, що основні нормативні джерела, які закладають основи правого статусу персоналу органів внутрішніх справ – Закон України “Про міліцію”, Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ – прийняті ще за часів СРСР і, незважаючи на деякі зміни, що вносилися до них, не в повній мірі відповідають вимогам сьогодення. Інструкція про порядок проведення службових розслідувань в органах внутрішніх справ (далі – Інструкція) затверджена 6 грудня 1991 року. З того часу було прийнято багато актів МВС України із зазначеного питання як нормативного, так і ненормативного характеру, які нерідко суперечать один одному і роблять правову базу службових розслідувань заплутаною і громіздкою.

Потреби якісно нового підходу до службових розслідувань в органах внутрішніх справ, створення належної нормативної бази, яка відповідала б сучасному законодавству, обумовлюють актуальність і важливість комплексного дослідження широкого кола питань, пов’язаних з їх проведенням, а також подальшим удосконаленням.

Окремим теоретичним та практичним проблемам, пов'язаним з діяльністю органів внутрішніх справ, були присвячені роботи Бандурки О.М., Берлача А.І., Венедиктова В.С., Гіди О.Ф., Голосніченка І.П., Демського Е.Ф., Калюжного Р.А., Клюшніченка А.П., Колодкіна Л.М., Колпакова В.К., Кондратьєва Я.Ю., Кравченка Ю.Ф., Михайленка П.П., Осадчого В.І., Плішкіна В.М., Сущенка В.Д. та інших учених-юристів. Ряд авторів, серед яких Ануфрієв М.І., Ілясов С.Г., Лихолоб В.Г., Новіков В.В., Парасюк М.В., Попов С.В., Синявська О.Ю., Сливка С.С., Стародубцев А.А., Шкарупа В.К., Шмоткін О.В., Щербина В.І. та ін., досліджував різні аспекти законності та дисципліни в органах внутрішніх справ. Їхні праці стали науковим підґрунтям для подальших досліджень функціонування органів внутрішніх справ. Питанням службових розслідувань юридична наука досі не приділяла належної уваги. До нашого часу жодна праця не була присвячена цим проблемам, хоч вони давно перебувають серед найбільш гострих, особливо в світлі реформування МВС України.

Актуальність роботи полягає в:

науковій і практичній важливості вивчення проблем службових розслідувань в органах внутрішніх справ України і з'ясування перспектив їх подальшої розробки;

пропозиціях щодо удосконалення законодавчих та підзаконних нормативних актів, які врегульовують інститут службових розслідувань як в органах внутрішніх справ України, так і в інших державних структурах;

доведенні необхідності врегулювання на якісно новому рівні питань службових розслідувань відносно працівників органів внутрішніх справ та удосконалення їх порядку;

відсутності комплексних наукових досліджень у цьому напрямі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано в рамках планів наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України (п.1.1. Пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період 2002-2005 рр.) і Національної академії внутрішніх справ України (п. 60 Плану науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт на 2003 р.).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)