КРИМІНОЛОГІЯ ВЕРБАЛЬНОЇ АГРЕСІЇ




  • скачать файл:
title:
КРИМІНОЛОГІЯ ВЕРБАЛЬНОЇ АГРЕСІЇ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Політичні, економічні та соціальні зміни в Україні, перехід до громадянського суспільства та будівництва правової держави характеризується двома тенденціями: з одного боку – це демократизація та лібералізація усіх сфер суспільного життя та проведення відповідних правових реформ, а з другого – загострення соціальних протиріч та широке розповсюдження міжособистісних та міжгрупових конфліктів. Вони проявляються в різноманітних формах агресивної поведінки, в тому числі й злочинної. Це може бути як фізична агресія (вбивство, нанесення шкоди здоров’ю людини), так і вербальна (злочинні погрози, знущання, образа та наклеп). На відміну від фізичної, вербальна агресія залишається поки що поза увагою вчених-кримінологів. Не вивчені чинники такої поведінки, механізм вчинення цих злочинів. До цього часу не розроблено комплексу заходів їх попередження. Вербальні агресивні злочини тісно пов’язані зі злочинами проти життя та здоров’я особи. Згідно зі статистичними даними, наприклад, кожному другому насильницькому злочину, що вчиняється на побутовому ґрунті, неодноразово передували погрози вбивством або нанесенням тяжкої шкоди, але винні не притягувались до кримінальної відповідальності, що могло б запобігти більш небезпечним злочинам.

З огляду на це є актуальним вивчення кримінальної вербальної агресії та злочинів, що є її проявами, не лише в теоретичному аспекті, але й для встановлення їх чинників, розробки заходів спеціально-кримінологічного попередження з метою захисту людини і суспільства від таких злочинів і попередження більш небезпечних (вбивство, нанесення тілесних ушкоджень тощо).

Різною мірою ця проблема була предметом наукового інтересу українських та зарубіжних кримінологів та криміналістів, таких як: А.І. Алексеєв, Ю.М. Антонян, М.І. Бажанов, О.М. Бандурка, Н.А. Беляєв, С.В. Бородін, В.Д. Бринцев, В.В. Голіна, П.С. Дагель, І.М. Даньшин, О.М. Джужа; А.І. Долгова, В.П. Ємельянов, М.І. Єникеєв, С.Н. Єникополов, А.П. Закалюк, А.Ф. Зелінський, С.М. Іншаков, О.М. Костенко, А.І. Коробеєв, Л.Н. Кривоченко, В.І. Кудрявцев, В.М. Куц, Р.С. Левертова, О.М. Литвак, В.В. Лунєєв, П.С. Матишевський, А.В. Наумов, М.І. Панов, Е.Ф. Побєгайло, І.В. Самощенко, В.Н. Сафонов, А.Б. Сахаров, О.Д. Сітковська, А.А. Тер-Акопов, А.І. Тузов, В.Н. Туляков, В.П. Філонов та інші. Вона також розглядалась в  роботах відомих криміналістів кінця ХІХ – початку ХХ ст. Л.С. Белогриць-Котляревського, Я.Г. Северського, Н.С. Таганцева.

Проблемі агресивної поведінки, в тому числі і злочинної, присвячені роботи фізіологів, психологів, психіатрів та соціологів: Б.А. Базими, Л.М. Балабанової, П.Б. Ганнушкіна, Н.І. Жинкіна, Д.А. Кікнадзе, І.А. Кудрявцева, А.Н. Леонтьєва, І.П. Павлова, А.Р. Ратинова, Н.А. Ратинової, С.А. Рубінштейна, Т.Г. Румянцевої, А.М. Семенюк, І.М. Сеченова, В.А. Соболєва, та інших.

Але водночас із цим слід зазначити, що саме кримінальна вербальна агресія, її детермінанти досліджені далеко не повністю. І це свідчить про актуальність і необхідність виконання дослідження з метою встановлення останніх та розробки рекомендацій для спеціально-кримінологічного попередження таких злочинів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами темами. Тема затверджена кафедрою кримінального права та кримінології Національного Університету внутрішніх справ МВС України, Вченою Радою цього ж навчального закладу. Робота виконана у відповідності з планом науково-дослідної діяльності кафедри на 1999-2002рр. Дослідження здійснене згідно з основними напрямками, визначеними Указом Президента України №143 від 18 лютого 2002 р. “Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян” (п.1); Наказом МВС України №356 від 11 травня 2001р.”Про затвердження Програми розвитку системи відомчої освіти та вузівської науки на період 2001-2005 років” (п.7) та грунтується на основних положеннях “Комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю в Україні на 2001-2005рр.”, затвердженої Указом Президента України № 1376 від 25 грудня 2000р.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)