РОЛЬ ПРАВА В ФОРМУВАННІ РИНКОВИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ




  • скачать файл:
title:
РОЛЬ ПРАВА В ФОРМУВАННІ РИНКОВИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Здійснення в Україні ринкових перетворень зумовлює якісно нове ставлення до права як головного регулятора суспільних відносин. У сучасних умовах право набуває особливого змісту, оскільки має забезпечувати реформування суспільних відносин на ринковій основі. Забезпечення оптимального правового регулювання суспільних відносин, у тому числі економічних – дуже актуальна проблема не лише сучасного соціально–економічного, а й суспільно-політичного життя держави. Це зумовлено структурними зрушеннями в економіці України, її розвитком у напряму до формування в Україні соціально орієнтованої ринкової економіки. Відповідно зростає потреба вивчення ролі права в регулюванні економічних відносин.

            Визначаючи сутність правового регулювання економічних відносин, слід погодитися з поширеною тезою, що мірилом цього процесу є певний рівень упорядкованості, а одним з важливих засобів – право та закон як юридична форма його втілення.

Регулятивні можливості права залежать від багатьох факторів пізнавально-правового процесу: соціально-політичних, психологічних, аксіологічних, логічних та ін., правового мислення, що загалом утворює цілісну картину функціонування права як пізнання. Водночас право не варто ставити в залежність від соціальних факторів. Щоб бути ефективним регулятором суспільних відносин право має враховувати стан розвитку суспільних відносин, а отже, сутність і зміст економічних процесів, які відбуваються в державі.

            З іншого боку, право за допомогою притаманних йому механізмів впливу на економіку, може забезпечити її розвиток у певному напряму, і бути гарантом становлення України як демократичної, соціальної та правової держави.

            Ці проблеми, окрім своєї теоретичної актуальності, мають ще й важливе практичне значення, оскільки на сучасному етапі ринкових перетворень в економічній сфері ключового значення набувають питання їх правового забезпечення, відшукання оптимального співвідношення державного регулювання економічних відносин і використання ринкових механізмів у цій сфері. Не менш важливе практичне значення набуває проблема ефективності і вибору методів правового регулювання економічних відносин, враховуючи їх ринковий характер та сутність.

            Стан наукового розроблення проблеми. Питання правового регулювання економічних відносин, перспектив розвитку економічного законодавства, а також їх теоретико-правові аспекти у правовій науці розглядалися у працях таких зарубіжних і вітчизняних вчених, як С. Алексєєв, А. Барабаш, Г. Білоус, В. Бондик, М. Брамінський, Є. Алісов, В. Вітрушко, А. Вітренко, Л. Воронова, Н. Віденко, Л. Загойнов, А. Заєць, О. Задорожний, А. Козловський, М. Козюбра, В. Копейчиков, Н. Кузнєцова, В. Лаптєв, В. Луць, В. Опришко, Л. Петрова, О. Підопригора, А. Пушкін, Н. Макашева, В. Мамутов, Л. Мінін, С. Мочерний, В. Нерсесянц, А. Ноздачов, П. Рабінович, Г. Ростральний, В. Селіванов, О. Скакун, В. Сорокін, Л. Телятник, Ю. Тихомиров, М. Уоттс, С. Устименко, Є. Харитонов, Я. Шевченко, В. Шаповал, Ю. Шемшученко.

            Не применшуючи ролі і значимості праць попередніх дослідників проблем правового регулювання економічних відносин, варто вказати, що комплексні спеціальні дослідження ролі права в регулюванні економічних відносин, особливостей правового регулювання ринкових економічних відносин, напрямів та тенденцій розвитку економічного законодавства, його ефективності в умовах становлення української державності ще не проводились. Водночас, потреба у їх дослідженні, завдяки докорінним змінам в економічному житті нашої держави, набула якісно нового значення.

            Дисертант виходив з того, що не всі питання, які стосуються проблем правового регулювання економічних відносин знайшли своє відображення у спеціальній правовій літературі. До того ж, деякі з тих питань, які були висвітлені у працях вчених, або вирішені в економічному законодавстві України, з огляду на динамічний стан розвитку економічних відносин, потребують логічного продовження та уточнення. Тому недостатня розробленість цих проблем зумовила необхідність обрання дисертантом саме вказаної теми.

            Об’єкт та предмет дослідження. Об’єктом дослідження є правове регулювання сучасних економічних відносин України.

            Предметом дослідження є особливості правового регулювання економічних відносин, що формуються в процесі ринкових перетворень, а також перспективи вдосконалення економічного законодавства.

            Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відділі теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України відповідно до планових тем: “Теоретико–методологічні проблеми законності” (номер державної реєстрації – 0101U001010) та “Теоретичні проблеми систематизації законодавства України” (номер державної реєстрації – 0196U012887).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)