КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ РОЗБОЇВ, ПОЄДНАНИХ З ПРОНИКНЕННЯМ У ЖИТЛО




  • скачать файл:
title:
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПОПЕРЕДЖЕННЯ РОЗБОЇВ, ПОЄДНАНИХ З ПРОНИКНЕННЯМ У ЖИТЛО
Тип: synopsis
summary:

 

                                      ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

         Актуальність теми дослідження. Згідно з теорією природного права природними і невідчужуваними правами людини є такі, як право на свободу, рівність, власність. Українська держава йде шляхом сприйняття кращих традицій світової філософської та правової думки. Ст.3 Конституції України говорить про те, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Крім того, втручання в сферу відносин власності людини, за винятком деяких випадків, є правопорушенням або навіть злочином. Ст.41 Конституції з цього приводу проголошує, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Особливу увагу Основний Закон приділяє дотриманню і такого найважливішого права людини, як недоторканість його житла (ст.30 Конституції України).

  Розбій, поєднаний з проникненням у житло, посягає як на відносини власності, так і на відносини з охорони життя й здоров'я громадянина, недоторканості його житла. Таким чином, даний злочин є прямим порушенням цілої низки конституційних прав і свобод людини.

 Хоча лідируючу позицію і в структурі усій злочинності, і серед злочинів проти приватної власності займають крадіжки (понад 30% у структурі злочинності), але й питома вага розбоїв не знижується. У 2000 і 2001 рр. органами офіційної статистики зареєстрована рекордна кількість розбоїв, будь-коли вчинених на території Україні (5636 і 5674 злочини відповідно).

  Розбій, поєднаний з проникненням у житло, за класифікацією Кримінального кодексу 2001 р. є особливо тяжким злочином, який відріз-няється від інших корисливих і корисливо-насильницьких злочинних діянь підвищеною суспільною небезпекою. До багатьох потерпілих злочинці зас-тосовують фізичне насильство, тортури. У ряді випадків винні використовують вогнепальну і холодну зброю. Громадяни під час розбою позбавляються багатьох своїх матеріальних цінностей. Розбій також може супроводжуватися псуванням або знищенням майна. Усі ці обставини викликають, природно, підвищений резонанс і сприяють загостренню соціальної напруженості у суспільстві.

  Над теоретичними та практичними проблемами боротьби з корисливо-насильницькою злочинністю, складовою частиною якої є й розбої, працювало багато вчених. Особливо слід підкреслити внесок у розробку цієї проблеми провідних українських та російських криміналістів і кримінологів:Ю.М. Антоняна, В.І. Борисова, В.В. Голіни, І.М. Даньшина,
А.І. Долгової, В.М. Дрьоміна, В.Є. Емінова, А.П. Закалюка, В.С. Зеленецького,
А.Ф. Зелінського, М.Й. Коржанського, О.М. Костенка, Н.Ф. Кузнецової,
І.П. Лановенка, В.Г. Лихолоба, В.В.Лунеєва, Е.Ф. Побегайла, В.О.Тулякова, І.К.Туркевич та інших, які значною мірою сприяли становленню та розвитку теорії та практики протидії цим дуже небезпечним проявам злочинної поведінки.

У спеціальній літературі проблеми кримінально-правової боротьби з розбоями, у тому числі поєднаними з проникненням у житло, знайшли відображення в наукових роботах багатьох вчених-криміналістів, як-то: М.І. Бажанова, Г.М. Борзенкова, В.В. Владимирова, М.С. Гагаріна, Л.Д. Гаухмана, М.А. Гельфера, М.Б. Гугучія, А.Н. Кардави, Г.Л. Кригер,
Ю.І. Ляпунова, Б.С. Нікіфорова, П.С. Матишевського, М.П. Михайлова, А.О. Пінаєва,
Д.Н. Розенберга, В.В. Сташиса, Г.О. Чорного, А.Х. Юнусова та інших. Що ж стосується окремої розробки проблеми розбоїв, поєднаних з проникненням у житло, на кримінологічному рівні, слід відмітити, що на сьогоднішній день комплексних досліджень даного різновиду злочинів в Україні проведено не було, хоча певні зусилля в цьому напрямі здійснили російські вчені: С.О. Єлісеєв, Ю.М.  Каракетов, М.Г. Миненок, О.В. Побризгаєва, Л.М. Прозументов. Але в роботах вказаних авторів досліджувалися лише окремі аспекти кримінологічної характеристики цієї категорії злочинів (кількісно-якісні показники, особистість злочинця, причинність тощо). Практично залишилися не розробленими питання попередження розбоїв загальносоціальними та спеціально-кримінологічними заходами, також не знайшла свого висвітлення проблематика особистості потерпілого; типології розбійників; умов, що сприяють вчиненню розбоїв. Вважаємо, що тільки комплексний розгляд усіх цих питань може вивести на якісно новий теоретичний і практичний рівень вирішення такої актуальної для сьогодення проблеми. Вищевикладене й обумовило вибір теми.

 Зв'язок дослідження з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження передбачена планом наукових досліджень Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого і кафедрою кримінології та кримінально-виконавчого права та спрямована на виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 рр., затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. №1376/2000.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)