СУДОВИЙ ПРЕЦЕДЕНТ У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ АНГЛІЇ (ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)




  • скачать файл:
title:
СУДОВИЙ ПРЕЦЕДЕНТ У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ АНГЛІЇ (ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Процес створення Україною власної правової системи обумовлений реальними потребами розвитку суспільства та спирається на історичні традиції українського права. Але оскільки Україна знаходиться на європейському континенті, а також беручи до уваги глобальний характер інтеграційних тенденцій правових систем країн Європи, становлення вітчизняної правової системи не може відбуватися ізольовано. Зважаючи на це, доцільним і надзвичайно важливим є вивчення відповідного досвіду провідних держав світу. Особливо це стосується незнайомих українському праву інструментів правового регулювання, потенціал яких широко застосовується іншими країнами. Серед таких інструментів важливе місце займає судовий прецедент. В умовах стрімкого розвитку правової системи України результати всебічного дослідження судового прецеденту як форми юридичного впливу на суспільне життя здатні допомогти: у діяльності з встановлення режиму законності та гарантій забезпечення його реалізації; у визначенні нових методів підвищення ефективності законодавства; при удосконаленні процедур відправлення правосуддя; у створенні незалежної судової влади, яка б користувалася повагою у суспільстві; при імплементації конструкцій англо-американського права.

Актуальність теоретичного осмислення сутності, розвитку та механізму дії прецедентної форми права базується також і на об‘єктивній необхідності постійного оновлення науки теорії права, яка, по-перше, не може обмежуватись рамками вітчизняної правової системи, а по-друге, має йти попереду практики, виконуючи свою прогностичну функцію.

Проведення судово-правової реформи поставило перед Україною завдання щодо закріплення статусу суду в якості незалежного та неупередженого державного органу, що забезпечує дотримання законності та справедливості. Одним з вірогідних шляхів досягнення цього є можливість набуття прецедентного характеру певними рішеннями вищих судів.

Англійське право є класичним зразком функціонування судового прецеденту, тому його аналіз дозволяє найбільш рельєфно виявити позитивні та негативні аспекти врегулювання суспільних відносин за допомогою прецедентного права. Однак на сьогодні у вітчизняній науці відсутні роботи, присвячені ролі та місцю судового прецеденту у правовій системі Англії. 

У радянські часи дослідження англійського судового прецеденту обмежувалось історичним аспектом. Прикладом є праці Т. Апарової і В. Лучнікової, які до того ж були спрямовані, перш за все, на виявлення негативних моментів в англійському праві і містили значне ідеологічне навантаження.

У пострадянський період спеціальні теоретико-правові дослідження англійського судового прецеденту також не проводились. Так, в Росії лише І. Богдановська, розглядаючи особливості прецедентного права одночасно у всіх країнах англо-американської правової сім‘ї, коротко зупинилась на питанні дії прецеденту у просторі і часі.

У цілому ж, на даний час теоретико-правовий аналіз англійського судового прецеденту обмежився стислим оглядом його деяких особливостей у підручниках (О. Романов, О. Скакун та ін.), а також окремими положеннями декількох статей російських вчених (М. Марченко, Н. Подольська).

Отже, знання про англійський судовий прецедент мають фрагментарний характер, що обумовлює необхідність здійснення комплексного аналізу цього явища. Особливо очевидною є потреба у дослідженні значного кола питань, що стосуються прецедентної норми права, а також у розгляді судового прецеденту в контексті всієї правової системи Англії.

Зв‘язок роботи з науковими програмами, планами. Дисертаційне дослідження здійснено в рамках науково-дослідної роботи “Формування механізму реалізації і захисту прав та свобод громадян в Україні” (ТЗ НДР №01 БФ042-01), яка виконується на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)