УТВЕРДЖЕННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ Й ГРОМАДЯНИНА В ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ




  • скачать файл:
title:
УТВЕРДЖЕННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ Й ГРОМАДЯНИНА В ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Закріплене в Конституції України (ст. 1) положення про те, що Українська держава є демократичною, соціальною, правовою на сьогодні ще не повною мірою відповідає дійсності. Проте названі ознаки держави є основними конституційними напрямами розвитку України, національним ідеалом, до якого прагнули ті, хто стояв біля джерел її державності. Тому досягнення вищенаведеного потребує часу і колосальних зусиль держави, її органів, а також кожного з нас. Невід’ємним складовим елементом цього процесу є дослідження комплексу питань, пов’язаних з утвердженням і забезпеченням конституційних прав та свобод людини й громадянина в Україні. Ефективне виконання цієї роботи сприятиме становленню України саме як демократичної і соціальної‚ правової і економічно розвиненої держави, де права людини і громадянина не будуть лише проголошеними деклараціями, а стануть реальністю, де людина дійсно буде найбільшою соціальною цінністю. Причому оскільки ця цінність буде “найвищою”, то жодне інше явище не буде оцінене державою і суспільством вище, аніж людина, не зможе перевершити цінність людини.

Саме тому ст. 3 Конституції України містить положення про те, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Передумовою втілення вищенаведеного в життя є спільна злагоджена діяльність в цьому напрямі всіх органів державної влади, і зокрема органів міліції, які входять до системи державних органів виконавчої влади.

При цьому слід зазначити, що міліція України нині перебуває на шляху перебудови‚ реформування‚ вдосконалення діяльності щодо утвердження та забезпечення конституційних прав і свобод людини та громадянина. Адже саме перед міліцією стоять величезної ваги завдання: забезпечення особистої безпеки громадян, захист їхніх прав і свобод, законних інтересів; захист власності від злочинних посягань; запобігання правопорушенням та їх припинення; охорона і забезпечення громадського порядку; виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили; забезпечення безпеки дорожнього руху; участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам; сприяння у межах своєї компетенції державним органам, підприємствам, установам та організаціям у виконанні покладених на них законом обов'язків тощо (ст. 2 Закону України “Про міліцію”).

Таким чином, виходячи з основних завдань міліції, що тісно переплітаються  з конституційним обов'язком держави (ч. 2 ст. 3 Конституції), вона покликана захищати людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку. Отже, утвердження і забезпечення прав і свобод людини, що є головним обов’язком держави, безпосередньо пов’язане з практичною діяльністю органів міліції у вищезгаданій сфері.

Ефективне досягнення міліцією цілей і виконання завдань, що випливають з конституційних положень, можливе при відповідному правовому, науково-методичному, матеріальному, фінансовому, кадровому та інформаційному забезпеченні. А його, на жаль, в повному обсязі на сьогодні немає.

Більшість науковців у своїх працях досліджували окремі питання утвердження і забезпечення прав та свобод людини й громадянина. Проте ці дослідження в основному стосувалися правового статусу людини, її прав та свобод, міжнародних стандартів прав людини, їх історичного розвитку тощо. Так, наведене вище було предметом праць О.Г. Бережнова, М.В. Вітрука, Л.Д. Воєводіна, В.В. Головчека, В.М. Горшенєва, В.Є. Гулієва, В.Н. Денисова, І.Я. Дюрягіна, Л.Н. Завадської, В.К. Забігайла, Л.П. Зломанова, Р.А. Калюжного, В.А. Карташкіна, Д.А. Керімова, М.І. Козюбри, А.М. Колодія, В.В. Копєйчикова, В.В. Кравченка, В.А. Кучинсь-кого, С.Л. Лисенкова, Г.В. Мальцева, О.П. Мартиненка, М.І. Матузова, В.В. Мед-ведчука, Р.А. Мюллерсона, В.С. Нерсесянца, А.А. Опалевої, М.Ф. Орзіха, В.С. Основіна, В.А. Патюліна, В.Ф. Погорілка, П.М. Рабіновича, І.В. Ростов-щікова, Ф.М. Рудінського, В.Ф. Сіренка, М.І. Сірого, А.П. Таранова, Є.А. Тихоно-вої, Ю.М. Тодики, Л.А. Уманського, І.Є. Фарбера, О.Ф. Фрицького, М.В. Цвіка, В.М. Чхиквадзе, Н.Г. Шукліної та ін.

Слід зазначити, що більшість вищенаведених досліджень щодо прав і свобод людини здійснювались у так званий “радянський період”. Як наслідок, у сьогоднішньому науковому дослідженні питання утвердження та забезпечення прав і свобод людини й громадянина є певні прогалини, місця, що потребують уточнення і вивчення. Насамперед це стосується утвердження й забезпечення конституційних прав і свобод людини й громадянина в практичній діяльності такого правоохоронного органу як міліція.

Зауважимо, що окремі питання щодо утвердження і забезпечення прав та свобод людини в діяльності міліції розглядалися такими вченими: І.П. Голосніченком, О.П. Коренєвим, С.Л. Лисенковим, А.С. Ловинюковим, А.Ю. Олійником, А.А. Опалевою, В.М. Плішкіним, І.В. Ростовщіковим, К.Б. Толкачовим, А.Г. Хабібуліним, В.А. Шамраєм, В.М. Шаповалом. Проте на сьогодні існує потреба цілісного, комплексного, науково-теоретичного дослідження і обґрунтування практичної діяльності міліції в сфері утвердження і забезпечення конституційних прав і свобод людини й громадянина.

Крім того, політичне, економічне та соціальне оновлення суспільства в процесі побудови демократичної, правової держави зумовлює потребу приведення правових, організаційних, структурних та інших засад функціонування органів міліції у відповідність із сучасними умовами їх діяльності та розвитку.

Водночас зростання злочинності до рівня реальної загрози національній безпеці України висуває перед міліцією нові завдання, зумовлює необхідність перегляду стратегічних напрямів її діяльності, пошук нових підходів до організації та здійснення охорони громадського порядку і боротьби зі злочинністю, захисту і відновлення порушених конституційних прав та свобод людини й громадянина, які б відповідали сучасній обстановці та тенденціям її розвитку.

Таким чином, наукова і практична значущість цієї проблеми та її недостатня науково-теоретична розробленість зумовили вибір теми дисертаційного дослідження, як актуальної.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження обрана згідно з державними планами та програмами Верховної Ради України (державно-правова реформа в Україні), а також відповідно до: 1) концепції адміністративної реформи в Україні; 2) концепції розвитку системи Міністерства внутрішніх справ України; 3) програми діяльності органів внутрішніх справ щодо поліпшення правопорядку в Україні на початку ІІІ тисячоліття; 4) комплексної програми вдосконалення роботи з кадрами та підвищення авторитету міліції; 5) програми розвитку партнерських відносин між міліцією і населенням; 6) плану науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт Національної академії внутрішніх справ України на 2000 рік.

Тема дисертації “Утвердження і забезпечення конституційних прав та свобод людини й громадянина в діяльності міліції” обговорена та схвалена кафедрою конституційного права НАВСУ (протокол № 7 від 28.05.1999 р.) та затверджена вченою радою НАВСУ (протокол № 13 від 29.12.1999 р.).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)