АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ПРАВОПОРУШЕННЯ В СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ



title:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ПРАВОПОРУШЕННЯ В СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Протягом останніх років в Україні спостерігається стійка тенденція до подальшого загострення проблем, пов’язаних із поширенням наркоманії та наркоделіктності, що створює безпосередню загрозу генофонду нації, забезпеченню правопорядку, національній безпеці країни. До основних чинників, що сприяють поширенню зазначених асоціальних явищ, відносяться недосконалість механізму контролю за дотриманням вимог антинаркотичного законодавства хіміко-фармацевтичними та сільськогосподарськими підприємствами, численні порушення ліцензійних та інших умов здійснення господарської діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів і психотропних речовин.

Намагаючись розробити та здійснити нові пріоритетні заходи, які б дозволили на державному рівні ефективно протидіяти правопорушенням юридичних осіб у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, Україна відповідно до взятих на себе зобов’язань перед міжнародним співтовариством мала б використовувати весь потенціал правових засобів, зокрема й адміністративного примусу. Проте очевидним є факт, що чинне адміністративно-деліктне законодавство ще недостатньою мірою вирішує цю проблему, бо чітко не визначено порядок притягнення юридичних осіб до відповідальності за такі правопорушення, не узгоджено та не систематизовано матеріальні й процесуальні засади адміністративної відповідальності вказаних суб’єктів. Крім того, потребує вдосконалення адміністративно-юрисдикційна діяльність державних органів, яка досі ні організаційно, ні функціонально не перебудована згідно з принципами правової держави.

Саме тому одним із перспективних напрямів протидії поширенню наркоделіктності, на погляд автора, має стати запровадження адміністративної відповідальності юридичних осіб, більш чітке визначення юрисдикційних повноважень державних органів, порядку та процедур здійснення адміністративно-деліктного провадження у сфері обігу наркотичних засобів.

Дослідження правового інституту адміністративної відповідальності юридичних осіб в Україні перебуває на початковому етапі. Лише в окремих роботах фраґментарно розглядаються певні його елементи. Велике значення для розроблення теоретичних положень дисертації мали праці вчених-адміністративістів В.Б. Авер’янова, А.Б. Агапова, О.М. Бандурки, Д.М. Бахраха, К.С. Бельського, Ю.П. Битяка, С.В. Ващенка, О.С. Дугенця, І.І. Веремеєнка, І.П. Голоснiченка, С.Т. Гончарука, Є.В. Додiна, О.К. Застрожної, О.Т. Зими, І.О. Картузової, С.В. Ківалова,      А.П. Клюшниченка, Л.В. Коваля, Ю.Ю. Колісниченка, Т.О. Коломоєць, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, О.В. Кузьменко, Є.В. Курінного, Д.М. Лук’янця, М.Я. Масленнікова, О.І. Миколенка, О.В. Овчарової, В.Ф. Опришка, О.І. Остапенка, Ю.С. Педька, В.Г. Перепелюка,           Н.Г. Саліщевої, В.Д. Сорокіна, М.Ф. Стахурського, В.С. Стефанюка, С.М. Тараненка, Ю.О. Тихомирова, М.М. Тищенка, Н.В. Хорощак, А.П. Шергiна, В.К. Шкарупи, О.М. Якуби та інших.

Цілеспрямовано інститут юридичної відповідальності у сфері наркообігу вивчали      А.В. Бережной, Н.І. Золотарьова, М.П. Легецький, А.А. Музика, Р.М. Павленко, М.П. Селиванов, В.М. Смітієнко, Л.В. Сорока, В.І. Ткаченко, Є.В. Фесенко,  М.С. Хруппа.

Разом із тим, проблеми адміністративної відповідальності юридичних осіб за правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин у вітчизняній науці дотепер комплексно не досліджувалися. А відсутність відповідної монографічної літератури свідчить як про складність цих питань, так і про недостатню увагу до них із боку вчених-правознавців. Беззаперечна наукова значущість теоретичного розроблення проблематики в цій сфері та її актуальність зумовлюють потребу в проведенні поглибленого дослідження цілісного правового механізму притягнення юридичних осіб до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері наркообігу.

Актуальність дисертаційної роботи зумовлюється також і тією обставиною, що в цей час здійснюються законопроектні роботи щодо вдосконалення законодавства про адміністративну відповідальність і пошуку оптимальної системи органів адміністративно-деліктної юрисдикції України, модернізуються адміністративні правовідносини між державою та особою.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження перебуває в безпосередньому зв’язку з державними планами та програмами науково-дослідної роботи й відповідає Концепції реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки, затвердженій розпорядженням Кабінету Міністрів України № 26-р від 24 січня 2002 р., Програмі реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України № 877 від 4 червня 2003 р., Пріоритетним напрямкам наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність ОВС на період 2004-2009 рр., затвердженим наказом МВС України № 755 від 5 липня 2004 р., Плану науково-дослідної роботи Луганського державного університету внутрішніх справ. Актуальність цього напрямку дослідження підтверджується положеннями Концепції адміністративної реформи в Україні, затвердженої указом Президента України № 810 від             22 липня 1998 р. Його проблематика безпосередньо стосується теми ІДП НАН України “Проблеми адміністративно-правового забезпечення реформування державного управління (адміністративної реформи) в Україні” (0102U001601).

Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування необхідності запровадження адміністративної відповідальності юридичних осіб за  правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, виявлення причин і умов поширення адміністративної наркоделіктності, розроблення пропозицій і рекомендацій щодо вдосконалення чинного адміністративного законодавства та практики його застосування органами адміністративної юрисдикції. Зазначеною метою зумовлено поставлення таких завдань:

з’ясувати особливості становлення та розвитку інституту адміністративної відповідальності юридичних осіб у сфері наркообігу;

визначити напрями формування найбільш ефективної системи адміністративних стягнень, що пропонується застосовувати до юридичних осіб;

обґрунтувати й запропонувати склади адміністративних правопорушень, що можуть вчинятися юридичними особами у сфері обігу наркотичних засобів, дати їм юридичну характеристику;

з’ясувати сутність і визначити структуру адміністративно-деліктного провадження у сфері наркообігу, охарактеризувати його стадії;

визначити систему учасників адміністративно-деліктного провадження у сфері наркообігу й особливості їх процесуального статусу;

проаналізувати існуючий порядок обчислення адміністративно-процесуальних строків, запропонувати шляхи його вдосконалення;

удосконалити механізм забезпечення законності в адміністративно-деліктному провадженні;

розробити формалізовані зразки окремих процесуальних документів, що можуть використовуватися в провадженні, та обґрунтувати необхідність їх закріплення в законодавстві України;

виробити конкретні пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення правових засад і практики організації та ефективного здійснення виконавчого провадження.

Об’єктом дослідження є адміністративно-правові відносини обігу наркотичних засобів і проблеми відповідальності юридичних осіб за їх порушення.

Предметом дослідження є закономірності виникнення нових правових ідей щодо запровадження адміністративної відповідальності юридичних осіб за правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів, законодавчі й інші нормативні акти, що регулюють порядок обігу наркотичних засобів в Україні, адміністративно-деліктна практика та зарубіжний досвід у цій сфері.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є сучасні загальнонаукові методи та прийоми пізнання, наукові концепції державного управління, адміністративно-деліктного права та процесу, соціології тощо. Для одержання найбільш достовірних наукових результатів у роботі використовувалися діалектичний, структурно-функціональний, системно-структурний, порівняльно-правовий, історичний, конкретно-соціологічний та інші методи.

За допомогою інструментів діалектики – аналізу, синтезу, аналогії досліджено поняття, ознаки та зміст адміністративної відповідальності юридичних осіб у сфері обігу наркотичних засобів (підрозділ 1.1). Системно-структурний метод використано для визначення місця органів внутрішніх справ у системі органів адміністративно-деліктної юрисдикції у сфері наркообігу (підрозділ 2.2), а структурно-функціональний метод дозволив з’ясувати особливості адміністративно-правового статусу учасників адміністративно-деліктного провадження (розділ 2). Зазначені наукові прийоми, а також порівняльно-правовий метод дали можливість проаналізувати положення національного та зарубіжного законодавства, дати характеристику системи адміністративних стягнень (підрозділ 1.1) і складів наркоделіктів, що можуть застосовуватися до юридичних осіб (підрозділи 1.2, 1.3, 1.4). Історичний метод застосовано при здійсненні аналізу розвитку процесуальних засад адміністративної відповідальності юридичних осіб (підрозділ 2.1).

Емпіричну базу дослідження з проблемних питань удосконалення адміністративно-деліктного законодавства склали опитування 321 практичного працівника міліції, що уповноважені здійснювати заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, у тому числі анкетуванням (152) та інтерв’юванням (169). Крім того, опитано (методом інтерв’ювання) 342 особи, які притягувалися до адміністративної відповідальності. У роботі також використовувалися  інформаційні, статистичні й аналітичні матеріали МВС України щодо застосування в діяльності ОВС заходів протидії наркоманії та наркоделіктності. 

Дисертацію виконано з урахуванням сучасних наукових розробок. Її нормативною базою стали Конституція України, чинні основоположні законодавчі й інші нормативно-правові акти. Оскільки дослідження має комплексний характер, разом з юридичною вивчалася політична та соціологічна література, публікації в пресі, статистичні матеріали та результати конкретних соціологічних досліджень.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є одним із перших у вітчизняній адміністративно-правовій науці комплексних досліджень, присвячених проблемам запровадження адміністративної відповідальності юридичних осіб за правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин. Найбільш важливими з числа теоретичних положень, висновків і практичних пропозицій, що сформульовані в дисертації та відповідають вимогам наукової новизни, є насамперед такі:

уперше:

- з’ясовано співвідношення позитивного та ретроспективного аспектів адміністративної відповідальності юридичних осіб у сфері наркообігу та визначено їх діалектичний зв’язок;

- виявлено закономірності виникнення нових правових ідей щодо запровадження адміністративної відповідальності юридичних осіб за правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів;

- запропоновано зміни до законодавства, які передбачають склади адміністративних проступків, де суб’єктом проступку буде юридична особа;

- розроблено варіант розділу проекту Кодексу України про адміністративні проступки з урахуванням родового об’єкта посягання наркоделікту (правовідносини у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин);

- визначено обсяг процесуального статусу законного представника юридичної особи, що може брати участь у провадженні в справах про адміністративні правопорушення;

удосконалено:

- структуру провадження в справах про адміністративні правопорушення з урахуванням запровадження відповідальності юридичних осіб у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин;

- адміністративно-правовий статус правопорушника та потерпілого як учасників адміністративно-деліктного провадження;

- методику обчислення та дотримання процесуальних строків провадження в справах про адміністративні правопорушення;

набули подальшого розвитку:

- положення про запровадження адміністративної відповідальності юридичних осіб шляхом внесення пропозицій щодо змін і доповнень до чинного законодавства з подальшою систематизацією та уніфікацією відомчих нормативних актів;

- теоретичні положення адміністративно-правової науки стосовно поняття, ознак та елементів складу адміністративного правопорушення, вчиненого юридичною особою;

- механізм формування процесуально-правового статусу органів адміністративно-деліктної юрисдикції у сфері наркообігу та визначення меж і оптимального обсягу їх компетенції.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони становлять як науково-теоретичний, так і практичний інтерес. Висновки та пропозиції, що містяться в дисертації, можуть бути використані:

у сфері науково-дослідної діяльності – для подальшого розроблення положень інституту адміністративної відповідальності юридичних осіб;

у правотворчості – для внесення змін і доповнень до чинного законодавства про адміністративні правопорушення та до проекту Кодексу України про адміністративні проступки;

у правозастосовчій діяльності – для вдосконалення практичної діяльності державних органів щодо застосування заходів адміністративної відповідальності до порушників антинаркотичного законодавства;

у навчальному процесі матеріали дисертації доцільно використовувати, готуючи лекційні курси, підручники, навчальні посібники, програми та методичні розробки для студентів, курсантів i слухачів вищих юридичних закладів освіти, для підвищення кваліфікації працівників правоохоронних органів і правового виховання населення.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, висновки та практичні рекомендації, що містяться в дисертації, обговорювалися на засіданнях кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності Луганського державного університету внутрішніх справ. Окремі положення було оприлюднено на чотирьох міжнародних науково-практичних конференціях: “Актуальні проблеми правозастосовчої та правоохоронної діяльності в сучасних умовах” (м. Новочеркаськ, 28 березня 2003 р.); “Ідея правової держави: історія і сучасність” (м. Луганськ, 22-23 квітня 2003 р.); “Актуальні проблеми протидії незаконному обігу наркотичних засобів і психотропних речовин у сучасних умовах” (м. Дніпропетровськ, 22 жовтня 2004 р.); “Право XXI століття: становлення та перспективи розвитку” (м. Миколаїв, 25 листопада 2005 р.).

Положення дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі при проведенні занять у Луганському державному університеті внутрішніх справ (акт впровадження від 18 квітня 2006 р.) та Одеському юридичному інституті Харківського національного університету внутрішніх справ МВС України (акт впровадження від 25 квітня 2006 р.)

Публікації. Основні положення та висновки, сформульовані в дисертації, знайшли відображення в десяти публікаціях: шести статтях у фахових наукових виданнях, чотирьох тезах доповідей, опублікованих у збірниках наукових праць за результатами конференцій.

Структура роботи зумовлена її метою та завданнями. Вона складається зі вступу, двох розділів, що містять вісім підрозділів, висновків, списку використаних джерел і семи додатків. Повний обсяг дисертації становить 238 сторінок. Список використаних джерел складається із 211 найменувань і займає 22 сторінки, обсяг додатків 23 сторінки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины