Орендні земельні відносини та механізм їх удосконалення в ринкових умовах :



title:
Орендні земельні відносини та механізм їх удосконалення в ринкових умовах
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Функціонування будьякого підприємства передбачає наявність необхідної кількості ресурсів. Для сільськогосподарських підприємств одним з найбільш вагомих ресурсів є земля. Розмір землекористування та ефективність її використання мають значний вплив на формування фінансових результатів діяльності сільськогосподарських підприємств. Основу формування розвитку земельних відносин складає право власності на землю. Складовими права власності є: право володіння, право користування та право розпорядження. На сьогоднішній день не кожне аграрне підприємство має у користуванні достатній розмір земельних угідь. В останні роки в Україні найбільш дієвим інструментом формування оптимального розміру землекористування сільськогосподарських товаровиробників є оренда. Вона на сьогодні в Україні є основною формою реалізації економічних та юридичних прав на земельні ділянки, особливо сільськогосподарського призначення. Ще одним актуальним питанням аграрного виробництва є залучення середньо- та довгострокових інвестицій.

А механізми застави та амортизації права оренди земельної ділянки, як нематеріального активу, дозволять додатково залучити кошти на поліпшення земель та підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва.

Постановка питання про дослідження екологічнозорієнтованого, раціонального використання, збереження, поліпшення та обліку власних та орендованих земель на сьогодні визначає його виняткову актуальність і новизну.

Стан вивчення проблеми. Економічний зміст поняття, теоретичні, методичні і прикладні аспекти, засади становлення та розвитку, обліку орендних відносин в Україні розкрито в працях вчених економістіваграрників. До числа провідних вчених дослідників даного напрямку входять: В.Я. Амбросов, В.Г. Андрійчук,  А.П. Вервейко, П.І. Гайдуцький, М.Я. Демяненко,

Д.С. Добряк, В.М. Жук, В.В. Зіновчук, О.Л. Кашенко, О.В. Крисальний, І.І. Лукінов,

М.Й. Малік,  В.Я. Месель-Веселяк, Л.В.Молдаван, О.М. Онищенко, Б.Й. Пасхавер,

С.М. Плетенецька, В.А. Пулім, О.А. Роєнко, П.Т. Саблук, А.Я. Сохнич, В.М. Трегобчук,

А.М. Третяк, М.М. Федоров, О.М. Шпичак,  В.В. Юрчишин та ін.

Однак аналіз економічної літератури, діяльності учасників орендних операцій на ринку земель, особливості функціонування сільського господарства, постійне оновлення діючої законодавчої бази дає зрозуміти, що проблема дії інституту оренди як економічного інструменту раціонального землекористування не знайшла достатнього теоретичного обґрунтування та практичного впровадження. Перехід права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення від держави до приватних осіб вимагає подальшого дослідження та вдосконалення дії механізму оренди.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження тісно повязане і виконане відповідно до планів наукових досліджень Сумського національного аграрного університету, та здійснювалось в рамках науково дослідної теми: „Розробка науковопрактичних засад фінансовоекономічного механізму раціонального природокористування в АПК” (номер державної реєстрації 0105V001720).

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає  в обґрунтуванні сутності, передумов, закономірностей, принципів функціонування економічного механізму оренди земель та його впливу на формування раціонального, екологічнозорієнтованого сільськогосподарського землекористування. У відповідності до поставленої мети дослідження постають такі взаємоповязані задачі:

·         дослідити сутність понять: оренда, економічний інструмент, раціональне землекористування;

·         провести аналіз нормативної бази щодо землеволодіння та землекористування в Україні;

·         розглянути процес землекористування в історичному та міжнародних аспектах;

·         вивчити стан сучасного землекористування в Сумській області та провести його ретроспективний аналіз;

·         дослідити поняття оренди, як інструменту оптимізації розміру землекористування аграрних підприємств;

·         науково обґрунтувати вилучення деградованих сільськогосподарських земель;

·         удосконалити модель функціонування орендних операцій, економічний механізм оцінки та застави права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення;

·         уточнити механізм розрахунку індексу вирощеної продукції та його вплив на оцінку окремої земельної ділянки;

·         дослідити перспективи використання геоінформаційних технологій в організації орендних земельних відносин;

·         обґрунтувати теоретичні основи екологічних зобовязань та джерел їх фінансування;

·         розробити механізм амортизації права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення,  як нематеріального активу.

Предметом дисертаційного дослідження є теоретичні, правові та практичні аспекти економічного механізму оренди - економічного інструменту раціонального землекористування.

Обєктом дослідження є землі сільськогосподарського призначення землекористувачів Сумської області.

Методи дослідження. Методичною та теоретичною основою дослідження були праці вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів спеціалістів-аграрників, рекомендації науково-дослідних установ.

Для реалізації мети та вирішення завдань, поставлених в роботі, застосовувались методи: монографічний (при опрацюванні наукових публікацій з питань оренди, раціонального землекористування, статистичних збірників, енциклопедій, нормативних документів з питань землекористування   та ін.); історичний (при вивченні розвитку землекористування як за кордоном, так і в Україні (при розгляді етапів земельної реформи)); економіко-статистичний (подається необхідна інформація про землекористування Сумської області за категоріями земель, власниками земель і землекористувачами, що утворилися в процесі здійснення земельної реформи в області); графічний  (при розробці діаграм, графіків та ін., при аналізі економічних показників діяльності, еколого - економічного  стану землекористування області тощо); економічного аналізу (при вивченні відносних темпів росту і приросту показників за ряд років до рівня базисного року, тобто при дослідженні рядів динаміки (динаміка виробництва основних видів товарної сільськогосподарської продукції)); балансовий (використаний при розрахунку оптимального співвідношення між видами сільськогосподарських угідь); групування (використане при визначенні оптимального розміру землекористування аграрних підприємств Сумської області); економіко-математичні методи (застосовано в процесі обробки матеріалів для обґрунтування перспектив використання геоінформаційних систем в організації орендних відносин); абстрактно - логічний (використано при розробці економічного механізму оцінки та застави, амортизації права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення (як нематеріального активу)).

Інформаційною базою для дисертаційної роботи були нормативні акти Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, дані наукових організацій, матеріали Державного комітету України по земельних ресурсах, періодична та довідкова література, річні звіти та статистична інформація підприємств сільського господарства, матеріали обласних, районних адміністрацій, зарубіжний досвід із впровадження та функціонування механізму оренди.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретико методичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, повязаних з функціонуванням механізму оренди як економічного інструменту раціонального сільськогосподарського землекористування. Сутністю наукової новизни дисертаційного дослідження є:

Вперше:

·         обґрунтовано формування теоретичних основ екологічних зобовязань (запропоновано їх класифікацію за способами утворення) та джерел їх фінансування;

·         виявлено перспективи використання геоінформаційних технологій в організації орендних земельних відносин.

Уточнено:

·         модель функціонування орендних операцій із земельними ділянками та правом оренди на них;

·         економічний механізм оцінки та застави права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення шляхом визначення раціонального строку оренди, можливості збільшення кредитування та удосконалення нормативно-законодавчої бази;

·         індекс вартості вирощеної продукції на даній земельній ділянці та його вплив на розмір вартості права оренди.

Отримали подальший розвиток:

·         методика визначення оптимального розміру землекористування: вплив орендних відносин на даний процес та на собівартість основних видів сільськогосподарської продукції, ефективність використання техніки;

·         механізм амортизації права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, як нематеріального активу, та досліджено її вплив на собівартість продукції агропідприємств Сумської області (на прикладі зернових культур).

Практичне значення одержаних результатів. Основні положення, викладені в дисертаційній роботі можуть бути використані в практичній діяльності аграрних підприємств - орендарів, органів державного управління різних рівнів. Запропоновані здобувачем матеріали по визначенню оптимального розміру землекористування аграрних підприємств, уточнений індекс вартості вирощеної продукції на окремо визначеній земельній ділянці, механізм амортизації права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, як нематеріального активу, та її вплив на собівартість продукції агропідприємств Сумської області використані в практичній діяльності Головним управлінням агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації при розробці Регіональної програми підтримки та розвитку українського села “Добробут через аграрний розвиток України” до 2010 р.(довідка № 01/39 від 05.01.2006р.). Перспективи використання геоінформаційних технологій розглянуті спеціалістами Сумського обласного управління земельних ресурсів (довідка № 8/01-24 від 05.01.2006р.). Матеріали дослідження використовуються в навчальному процесі Сумського національного аграрного університету (довідка № 30 від 10.01.2006р.).            

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Основні положення, рекомендації і висновки дисертації розроблені автором особисто і містяться у одноосібних наукових працях (у наукових статтях, що йдуть в авторефераті під № 7 автору належить збір і обробка статистичних матеріалів; під № 9 автору належить вдосконалення механізму стимулювання екологічнозорієнтованого землекористування).

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення, результати проведених досліджень, висновки і пропозиції, що містяться в дисертації, доповідалися та обговорювалися на науково-практичних конференціях: Всеукраїнська наукова конференція студентів, магістрів та аспірантів „Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи”, м. Харків 19 -20 лютого 2003 року; Міжнародна науково практична конференція „Сучасні проблеми економіки сільського господарства та АПК”, м. Суми 13 16 травня 2003 року; Симпозиум посвящённый году России в Украине „Межрегиональные проблемы экологической безопасности” г. Сумы 17 20 сентября 2003 года; Наукова конференція „Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: традиції, проблеми, перспективи” м. Київ 25 26 березня 2005 року; Міжнародна науково практична конференція „Економічні проблеми виробництва та споживання екологічно чистої агропромислової продукції” м. Суми 24 27 травня 2005 року, а також на науково практичних конференціях науково-педагогічного колективу Сумського національного аграрного університету 2003, 2004, 2005 років.

Публікації. За результатами виконаних досліджень самостійно опубліковано  5 наукових праць: одноосібна монографія (6,50 д.а.), 4 статті у фахових виданнях, загальним обсягом (1,47 д.а.); 9 тез доповідей  (1,10 д.а.). Загальний обсяг праць становить 9,07 д.а.

Структура та обсяг роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Містить 11 таблиць,  32 рисунки, 6 формул, 5 додатків, Список використаних джерел складається з 183 найменувань на 19 сторінках. Основний зміст роботи викладено на 169 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

       У Вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання дослідження, визначено його предмет, обєкти та методи, відображені наукова новизна та практична цінність дослідження, апробація одержаних результатів, зазначено особистий внесок автора.

У першому розділі - „Теоретичні засади оренди сільськогосподарських земельрозкрито сутність понять „оренда”, „оренда землі”, „економічний інструмент”, „раціональне землекористування”.

Як свідчить практика, в умовах перехідного періоду оренда є гнучким інструмен­том у становленні нової структури агровиробництва, формуванні ефективних господарів-власників, реалізації соціально-економічних програм. Орендний механізм до­зволяє формувати оптимальні розміри землекористування, ефективно використову­вати землю.

Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Економічні інструменти екологічної політики  методи, що створюють матеріальну зацікавленість природокористувачів в ресурсозберіганні і охороні природного середовища заходами позитивної і негативної мотивації.

Раціональне використання землі - це таке використання, яке відповідає її цільовому призначенню, забезпе­чує високу ефективність землекористування і її охорону, спрямо­вану на запобігання необґрунтованого вилучення земель сільсь­когосподарського призначення, захист від антропогенного впливу, відтворення і підвищення родючості ґрунтів, підвищення продук­тивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режи­му використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекре­аційного та історико-культурного призначення.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины