КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРИНЦИПИ ГРОМАДЯНСТВА УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРИНЦИПИ ГРОМАДЯНСТВА УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Сьогодні в Україні проводиться активна робота зі створення правової системи суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави, яка охоплює всі галузі права, торкається всіх сфер життєдіяльності людини, де особливе місце займають взаємовідносини громадянина та держави. За роки незалежності України здійснено ряд фундаментальних кроків до створення на якісно новому рівні на демократичних засадах унікального й оптимального за змістом правового зв’язку громадянина і держави, який би максимально забезпечував інтереси та захищеність обох сторін у сучасному світі, що знайшов відображення насамперед у правовій матерії Основного Закону України, у конституційно-правовому статусі громадянина України, в інституті громадянства. Саме реалізація комплексу встановлених та гарантованих Конституцією України прав, свобод і обов’язків громадянина надає можливість повноцінного, всебічного життя особи, нормального функціонування та розвитку держави. Необхідною передумовою володіння всією повнотою такого правового статусу особою є наявність громадянства, яке водночас виступає одним із невід’ємних елементів механізму існування будь-якої держави. Саме громадянство, будучи об’єднуючою ознакою суб’єкта народного суверенітету – джерела влади в державі, виступає об’єднуючим елементом держави, що лежить в основі її управління, захисту та розвитку. Вищенаведене свідчить про те, що сьогодні правовий інститут громадянства, з одного боку, виступає механізмом захисту та забезпечення прав індивіда, а з другого – захисту прав та інтересів держави, виконуючи таким чином подвійну соціально-юридичну функцію. Саме тому теоретичне осмислення конституційно-правових принципів – вихідних засад, основ громадянства України, дасть змогу значно поглибити і розширити наукове уявлення про це правове явище, усвідомити його сутність і місце в житті кожної людини, в процесі розбудови Української держави.

Очевидним є те, що перетворення в політичній, економічній, соціальній, духовній сферах українського суспільства зумовили виключну актуальність питання конституційно-правових принципів громадянства України, що насамперед пов’язано з формуванням нової концепції взаємовідносин “громадянин – держава”, побудованої на демократичних засадах, проголошенням в Україні людини найвищою соціальною цінністю (ст. 3 Конституції України). Поряд з цим, дане питання актуалізоване прийняттям Закону України “Про громадянство України” від 18 січня 2001 р. (далі –Закон) та запровадженням (у ст. 2 Закону) вперше на законодавчому рівні принципів законодавства України про громадянство, що констатувало факт існування системи конституційно-правових принципів громадянства України; інтеграційними процесами щодо входження України до міждержавних утворень (ЄС, СНД). Сьогодні розвиток нової концепції відносин громадянства ставить низку питань, які потребують ґрунтовних досліджень, зокрема питання юридичної природи, змісту та комплексної систематизації конституційно-правових принципів громадянства України, вивчення ефективності їх реалізації, де практика застосування свідчить про існування низки проблем та широкого простору не реалізованих можливостей для вдосконалення. Не менше значення має й питання наукового аналізу ступеня адаптації принципів українського законодавства про громадянство до європейських стандартів, що виступає одним із найважливіших кроків на шляху розбудови правової європейської держави. Виключна вага поставлених питань становить об’єктивну основу необхідності їх розробки за сучасних умов, дослідження і розкриття яких має важливе як теоретичне, так і практичне значення.

Необхідність у подальшій інтенсифікації досліджень теми конституційно-правових принципів громадянства України продиктована й тим, що ця проблематика не знайшла ґрунтовного висвітлення у науці конституційного права України з позиції пріоритету прав людини, взаємної відповідальності держави і особи в умовах розбудови сучасної незалежної держави, де більшість з проведених досліджень інституту громадянства не ставили за мету спеціальне вивчення конституційно-правових принципів громадянства України.

Багатоаспектний характер поставленої у межах дисертаційного дослідження проблеми передбачає необхідність звернення до праць, що присвячені не лише проблематиці принципів громадянства, а й у цілому до проблем регламентації громадянства, досліджень фахівців з низки галузевих юридичних наук, у тому числі конституційного права, теорії права. Так, проблематика громадянства висвітлюється в наукових працях радянських учених, зокрема В.Я.Бойцова, М.В.Вітрука, Л.Д.Воєводіна, Д.А.Гайдукова, Д.Л.Златопольського, С.К.Косакова, С.Л.Лисенкова, Г.В.Мальцева, А.В.Мещерякова, В.В.Полянського, С.І.Русінової, В.М.Сатуріна, В.М.Сафронова, І.Е.Фарбера, В.С.Шевцова, Я.Н.Уманського та ін.; вагомою теоретичною основою дослідження виступили й праці сучасних українських учених - правознавців: В.Д.Андрієнка, Ю.М.Бисаги, С.П.Бритченка, А.З.Георгіци, О.В.Зайчука, А.М.Колодія, В.В.Кравченка, В.Ф.Кузнєцової, О.С.Лотюк, В.Ф.Мелащенка, Н.Р.Нижник, В.Ф.Погорілка, Д.М.Притики, Ю.М.Тодики, О.В.Совгирі, В.П.Суботенка, В.Л.Федоренка, О.Ф.Фрицького, С.Б.Чехович, В.М.Шаповала, Н.Г.Шукліної та ін. За останні роки з проблематики громадянства вийшли в світ такі дисертаційні роботи, як “Громадянство України: конституційно-правові основи” (Р.Б.Бедрій, 2005 р.), “Громадянство України як конституційно-правовий інститут” (М.І.Суржинський, 2009 р.). Проблеми громадянства в міжнародному праві стали предметом наукових досліджень Л.М.Альбертіні, М.О.Баймуратова, Ю.Р.Боярса, О.В.Журавка, С.В.Черніченка. Аспекти історичного розвитку громадянства аналізувались О.Л.Копиленком, В.С.Кульчицьким. Проблемам громадянства присвячені й фундаментальні розробки провідних зарубіжних науковців – Е.Бочардра, Р.Р.Ісмаілова, В.Я.Кікотя, О.Є.Кутафіна, Ж.-Ж.Руссо, Г.Єллінека, Ч.Хайда, Г.Хекворда, К.Хессе та ряду інших учених. Зазначені праці разом з широким колом нормативних актів й виступили науково-теоретичною основою, джерельною базою дисертаційного дослідження та зроблених у дисертації висновків, що дало змогу всебічно і в повному обсязі дослідити сутність, правову природу конституційно-правових принципів громадянства України.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)