ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОТОЧНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ПОРЯДКУ ПРОВЕДЕННЯ ГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПОТОЧНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ПОРЯДКУ ПРОВЕДЕННЯ ГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах ринкової економіки, яка характеризується великою кількістю майнових відносин, актуальними є питання розрахунків за реалізовані товари, отримані послуги, виконані роботи. На відміну від розвинутих країн світу, в Україні здійснення розрахунків у господарській діяльності та у споживчому секторі відзначається значним відсотком готівкових розрахункових операцій відносно безготівкових, що зумовлено, з одного боку, традиційною звичкою населення до користування готівкою, а з другого – високим рівнем тінізації вітчизняної економіки.

Зважаючи на те, що готівковий обіг спричиняє велику кількість порушень, пов’язаних у тому числі й з приховуванням доходів від оподаткування та обслуговуванням тіньового капіталу, органи державного управління здійснюють заходи, спрямовані на вдосконалення системи розрахункових відносин з метою зменшення частки готівки в грошовій масі України. У таких умовах особливого значення набуває проблема організації та функціонування системи поточного фінансового контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахункових операцій. Адже з кожним роком фіксується динаміка зростання кількості порушень у сфері розрахунків готівкою.

З огляду на сказане, потребує вдосконалення організація готівкового обігу, приведення його у відповідність до потреб ринкової економіки. Не останню роль у цьому відіграє формування досконалої системи поточного фінансового контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахункових операцій, яка забезпечить зменшення неконтрольованого використання готівки суб’єктами підприємницької діяльності, а отже, обмежить роль готівкового обігу як засобу обслуговування руху тіньового капіталу, приховування доходів та ухилення від сплати податків.

На сьогодні контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахункових операцій покладено головним чином на органи державної податкової служби. Але аналіз чинного законодавства дозволяє стверджувати, що контрольні повноваження у сфері готівкового обігу, в тому числі розрахункових відносин у готівковій формі, в межах оперативно-розшукової діяльності, за наявності даних, які свідчать про порушення відповідного законодавства, можуть здійснювати органи Міністерства внутрішніх справ України. Практично невирішеними на сьогодні залишаються питання оптимізації механізму їх взаємодії.

Основними чинниками, що негативно впливають на рівень фінансової дисципліни у сфері здійснення готівкових розрахункових операцій, є недосконалість чинного законодавства, регламентація процедури здійснення контрольних заходів підзаконними нормативними актами, велика кількість відсилочних норм, відсутність вичерпного переліку методичних прийомів, що використовуються під час проведення перевірок. Наслідком чого є відсутність чіткої процедури здійснення поточного фінансового контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахункових операцій, що призводить до оскаржень рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій суб’єктами підприємницької діяльності та численних судових спорів. Позитивним зрушенням на шляху вирішення проблеми контролю за готівковим обігом є нещодавно прийнятий Податковий кодекс України, де містяться норми щодо фактичної перевірки. Але поглиблений аналіз сутності контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахункових операцій дає підстави стверджувати, що правове регулювання даних відносин ще не повною мірою вирішує спірні питання. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)