МЕТОДИ НЕТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ




  • скачать файл:
title:
МЕТОДИ НЕТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Вирішення питання про природу та зміст методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності (далі – ЗЕД) утворює важливий напрям сучасних економічних та правових досліджень. Актуальність цих досліджень, особливо комплексного характеру, обумовлюється розвитком світового господарства та глобалізаційними процесами, які вимагають перегляду багатьох усталених для внутрішньодержавного регулювання методів та форм впливу. Набуття Україною членства у Світовій Організації Торгівлі (далі – СОТ) вимагає переосмислення змісту методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності задля забезпечення входження України у світовий економічний простір за одночасного попередження руйнації національної економіки від вільного доступу на її терени іноземних суб’єктів господарювання. Це можна здійснити лише за допомогою комплексних економіко-правових рішень в сфері регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Причому саме господарське право може забезпечити погодження різноспрямованих чинників цих відносин, адже розраховане на тісне поєднання правових та економічних механізмів суспільного життя.

На жаль, правових досліджень в цій площині недостатньо, хоча дисертаційні дослідження з господарського права торкались багатьох питань зовнішньоекономічної діяльності, зокрема такими вченими, як О.О. Ашурков, В.П. Богун, О.В.Буткевич, О.М. Вінник, О.П.Загнітко, О.Р. Зельдіна, Т.С. Кисельова, О.В. Клепікова, В.С. Мілаш, А.В. Омельченко, І.Г. Побірченко, О.П. Подцерковний, В.В. Поєдинок, В.Ю. Полатай, О.Є. Северин, В.М. Стойка, Д.Е. Федорчук, в тому числі представників інших галузей правової науки: Є.В.Додін, О.К. Вишняков, О.О. Мережко, А.В. Смітюх, В.М. Косак, Р.О. Шепенко тощо. Нетарифні бар’єри у вітчизняних умовах розглядалися у роботах таких економістів, як Г.Я. Аніловська, В.О.Артеменко , І.І. Дюмулен, О.Д.Єршов, В.І. Муравйов, В.М. Новацький, В.М. Орлова, А.І. Роденков, І.Г. Тараторін, Н.Е. Ткаченко, Л.А. Яремко та деяких ін.

Натомість, відсутнє не лише ґрунтовне визначення поняття та порядку застосування методів нетарифного регулювання ЗЕД в законодавстві, але і комплексні правові дослідження цих методів, в тому числі з урахуванням діючої господарсько-правової доктрини. Зокрема, засоби державного регулювання економіки, запропоновані Господарським кодексом України та іншими актами господарського законодавства, не повною мірою враховують зовнішньоекономічні потреби. Не вирішеними є проблеми перспективної правової корекції тих економічних заходів, що виникають в сфері нетарифного регулювання у зв’язку з євроінтеграційними та глобалізаційними процесами. Співвідношення методів тарифного та нетарифного регулювання досі не отримало одноманітного наукового співвідношення. Здебільшого ці заходи протиставляються, розуміються відповідно як заходи економічного та адміністративного впливу. Але це не дозволяє їх впроваджувати скоординовано, утворюючи певну прогалину у «технології» державного менеджменту в сфері ЗЕД. Причому, характеристика методів нетарифного регулювання утворює найбільші складнощі в системі методів регулювання ЗЕД, адже вони обтяжені необхідністю врахування так званих «прихованих» заходів, поза науково-обґрунтованого застосування яких сьогодні неможливо забезпечити дієвий захисту національних інтересів в сфері ЗЕД.

Викладене свідчить про необхідність і доцільність дослідження методів нетарифного регулювання ЗЕД, особливостей їх застосування та перспектив модифікації як важливої наукової проблеми, що потребує вирішення.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)