МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ НАДАННЯ ПОСЛУГ ПІДПРИЄМЦЯМ :



title:
МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ НАДАННЯ ПОСЛУГ ПІДПРИЄМЦЯМ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Гарантом стабільного соціально-економічного розвитку, гнучкості та стійкості економічної системи держави, рушійною силою прогресу у провідних країнах світу вважають малий та середній бізнес. Розвиток інститутів взаємодії органів державної влади та бізнесу є однією із важливих умов ефективного функціонування та розвитку підприємницьких структур.

Сучасні світові тенденції реформування державного управління свідчать про доцільність створення нової системи взаємодії між державною владою і бізнесом, яка орієнтована на соціальну відповідальність, дотримання та забезпечення прав громадян і підприємців, підвищення  рівня добробуту населення та соціально-економічний розвиток країни. З огляду на це суспільні виклики щодо необхідності модер­нізації державного управління в Україні концентрують увагу органів держав­ної влади на реалізації в механізмі їх функціонування замість адміністративних методів впливу процесів, притаманних “сервісній державі”. В основу такої технології покладено розуміння організаційно-правової структури держави як інструменту з обслуговування різноманітних соціальних груп та верств населення.

Якість такого нового державного управління, спрямованого на задоволення потреб суспільства, вимірюється, зокрема, через якість послуг. Важливим атрибутом суспільних відносин при цьому стає партнерство суб’єктів надання й отримання послуг, а індикаторами взаємодії – прозорість та відкритість влади, адекватність надання послуг, швидкість реагування на запити споживачів послуг, доступність послуг, конфіденційність та оперативність їх надання. Підприємець розглядається з позиції “клієнта держави” та споживача таких послуг, а сама держава – як надавач послуг.

Наукові публікації, результати соціологічних опитувань підприємців, офіційні заяви представників органів державної влади, які оприлюднені в останні роки в Україні, свідчать про наявність ризиків та проблем у відносинах влади і бізнесу, зокрема пов’язаних з порушеннями партнерських відносин при наданні послуг, що гальмує соціально-економічний розвиток держави.

З’ясування ступеня розробленості проблеми впровадження у діяльність органів державної влади технологій, пов’язаних з наданням послуг, зумовило необхідність аналізу наукових праць та нормативно-правових актів у зазначеній сфері. Науково-теоретичною та методологічною базою дослідження слугували праці зарубіжних і вітчизняних науковців та практиків у галузі державного управління, зокрема: В.Авер’янова Г.Атаманчука, В.Бакуменка, О.Оболенського, В.Сороко, Н.Нижник, Т.Пахомової, В.Полтавець, А.Чемериса, Г.Чмиленка, В.Долечека, В.Тимощука, І.Коліушка, Р.Безсмертного, С.Дубенко, Т.Мотренка, Ю.Шарова, у яких розглянуті питання впровадження технології та законодавчого врегулювання надання послуг, муніципальних послуг та їх якості в контексті становлення громадянського суспільства, впровадження системи управління якістю в державному управлінні; зроблені спроби авторського визначення поняття послуги, зокрема державної; висвітлені підходи до стандартизації державних послуг та їх класифікації, аспекти впливу технології надання послуг на реформування державної служби, пропозиції щодо нормативно-правового забезпечення надання послуг, визначення доцільності їх платності та форми оплати.

Питанням кадрового забезпечення органів виконавчої влади, аналізу освітніх потреб, змісту навчальних програм і відповідних методів підготовки державних службовців в Україні присвячені дослідження В.Авер’янова, О.Оболенського, В.Сороко, Т.Мотренка, В.Лугового, Н.Нижник, Т.Пахомової, С.Дубенко, Г.Лелікова, Л.Терещенко, в яких, зокрема, зроблені певні акценти на підготовці державних службовців до адміністративної діяльності в нових умовах.

Незважаючи на значні наукові доробки, серед науковців немає спільної думки щодо визначення та тлумачення як загального поняття “послуга”, так і по­няття “державна послуга підприємцям”, до класи­фікації таких послуг застосовуються різні підходи, відсутня і вичерпна теоретико-методологічна база для ство­рення механізмів управління наданням державних послуг підприємцям з вико­ристанням комплексних індикаторів демократичного врядування.

В Україні розпочато процес переорієнтації діяльності органів державної влади всіх рівнів на надання послуг населенню та підприємцям. Про це свідчать низка нормативно-правових актів, прийнятих останнім часом, та позитивна динаміка реєстрації суб’єктів господарювання в Україні, яка вказує на збільшення кількості малих підприємств та зайнятого населення у сфері підприємництва за період 2000-2010 рр. Однак процес орієнтації на сприяння підприємництву відбувається досить повільно, зокрема через відсутність усталених механізмів державного управління наданням державних послуг та науково-практичних рекомендацій щодо їх реалізації.

Названі вище недоліки взаємодії влади та бізнесу в контексті надання послуг підприємцям, потреба у визначенні шляхів подолання ризиків та розв’язанні проблем у зазначеній сфері і розробленні механізму державного управління процесом надання послуг підприємцям в умовах трансформації України в “сервісну державу” і зумовили вибір теми дисертаційного дослідження та її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертант як співвиконавець на громадських засадах брала участь у науково-дослідних роботах за комплексним науковим проектом “Державне управління та місцеве самоврядування” (ДР № 0199U002827), закріплених за кафедрою державного управління і менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України (далі – Національна академія), за темами:

                       “Дослідження концептуальних основ запровадження спеціальності 8.150107 “Публічне адміністрування” для професійної діяльності у сфері публічного управління” (ДР № 0109U003023). Автором внесено пропозицію щодо визначення компетентностей публічних службовців, які забезпечують надання послуг підприємцям, та опрацьовано зміст навчальної програми магістерської підготовки в частині формування професійних компетентностей державних службовців як організаторів процесу публічного управління;

                       “Дослідження концептуальних основ публічного управління для професійної діяльності у сфері публічного управління” (ДР № 0109U003025), де автором опрацьовані основні теорії управління суспільством і державою, проблематика публічного управління і децентралізації влади;

                       Розробка системи оцінювання результативності та ефективності публічного управління соціальною та економічною сферою (ДР № 0110U001492), де автором досліджено місце та роль бюрократії в системі публічного управління, проаналізовано зарубіжний досвід проходження публічної служби в провідних країнах світу, а також проблематику корпоративної влади і публічного управління в добровільних об’єднаннях.

За результатами здійснених досліджень розроблено програму перепідготовки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, яка використовується для забезпечення навчального процесу в Національній академії.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретичних положень, методичних основ та практичних рекомендацій щодо побудови і функціонування механізму державного управління процесом надання державних послуг підприємцям на принципах демократичного врядування.

Відповідно до мети дослідження були поставлені такі завдання:

     проаналізувати ступінь розробленості проблеми впровадження у діяльність органів державної влади технологій, пов’язаних з наданням послуг, та визначити шляхи її розв’язання для розвитку підприємництва в Україні;

     визначити специфічні принципи взаємодії органів державної влади та представників реального сектору економіки в контексті демократичного врядування для забезпечення якісного надання послуг;

     розробити модель механізму державного управління процесом надання державних послуг підприємцям на основі принципів демократичного врядування та розкрити її складові;

     визначити вимоги до інструментального забезпечення взаємодії органів державної влади і підприємців у контексті надання державних послуг;

     виробити концепцію класифікатора державних послуг для підприємців з урахуванням ризиків, що перешкоджають ефективному бізнесу, та концепцію механізму пошуку державних послуг для бізнесу – “путівник по державних послугах для бізнесу”;

     визначити підходи до стандартизації та забезпечення практичної реалізації механізму державного управління процесом надання державних послуг підприємцям.

Об’єкт дослідження – система надання державних послуг підприємцям в умовах демократичного врядування.

Предмет дослідження – теоретико-методологічні засади механізму державного управління процесом надання державних послуг підприємцям.

Методи дослідження. Методологічну основу дослідження становить комплекс емпіричних та теоретичних методів дослідження. Зокрема, на основі методів узагальнення, систематизації, аналізу і синтезу, індукції ідентифіковані проблеми та ризики у сфері надання державних послуг підприємцям; історичний метод використано для вивчення та узагальнення досвіду передових країн світу з питань створення і застосування механізму державного управління взаємодією влади та бізнесу в контексті надання державних послуг підприємцям, дослідження процесу формування системи надання державних послуг, побудови діалогу влади та бізнесу; методи аналізу та синтезу – для конкретизації понять “бізнес” та “державна послуга підприємцю”; метод моделювання і системний підхід – з метою розробки концепції класифікатора державних послуг для бізнесу та моделі механізму державного управління процесом надання державних послуг підприємцям.

Інформаційною базою дослідження є монографії, статті вітчизняних і зарубіжних учених та практиків, які присвячені проблематиці надання послуг у сфері державного управління, а також законодавчі та нормативно-правові акти.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці авторської моделі механізму державного управління процесом надання державних послуг підприємцям на принципах демократичного врядування і розкритті її складових та виробленні концептуальних основ механізму організації надання державних послуг підприємцям органами державної влади. Відмінність розробленої моделі від існуючих забезпечується варіативністю процедур реалізації послуги та адаптацією процесу взаємодії з підприємцем відповідно до змін зовнішнього середовища.

У дисертаційній роботі:

уперше:

                       розроблено модель механізму державного управління процесом надання державних послуг підприємцям на основі принципів демократичного вряду­вання та розкрито її складові через структурно-функціональний підхід, який дав змогу сформувати рівні надання послуг підприємцям та визначити функціональні зв’язки в процесі суб’єкт-об’єктних відносин при наданні послуг, побудову алгоритму (з дев’яти основних та двох допоміжних блоків) надання/отримання послуги підприємцям(ми), в основу якого покладено принципи державного управління та специфічні принципи взаємодії органів державної влади й представників реального сектору економіки;

                       вироблено концепцію класифікатора державних послуг для підприємців, сутність якого полягає в систематизації державних послуг підприємцям і забезпеченні єдності технології надання цих послуг, та принцип його дії, який розкрито через інструмент Бекуса – Наура;

удосконалено програмну складову теоретико-методологічної бази перепідготовки державних службовців, зокрема визначено компетентності державних службовців відповідно до специфіки запитів споживача-підприємця та розроблено цільову програму перепідготовки фахівців у сфері публічного управління, засвоєння якої дасть змогу реалізовувати демократичні стандарти врядування, закріпити специфічні компетентності з надання державних послуг підприємцям;

набули подальшого розвитку:

                       понятійно-категорійний апарат сфери надання державних послуг з урахуванням специфіки споживача-підприємця, зокрема в галузі науки “Державне управління” запропонована авторська редакція дефініцій таких понять, як “бізнес”, “державна послуга підприємцю”, що полягає в узгодженні цих визначень із сутністю “сервісної держави”: визнання бізнесу клієнтом/споживачем органів державної влади на засадах взаємної відповідальності перед суспільством та державою, а результатом діяльності органів державної влади – якісних послуг (задоволення потреб та очікувань підприємців);

                       порядок розроблення стандартів та регламентів процесів надання державних послуг підприємцям, що спирається на концептуальні визначення технологічних складових стандарту та критерії вимірювання якості послуг;

                       конструкція інформаційного забезпечення взаємодії органів державної влади і підприємців на основі таких характеристик моделі механізму державного управління, як: прозорість технології, зручність та доступність до інформації про послуги, орієнтація на споживача-підприємця та параметри комунікації.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины