ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ОБЛАСНИМ (РЕГІОНАЛЬНИМ) СТРАХОВИМ ФОНДОМ ДОКУМЕНТАЦІЇ УКРАЇНИ :



title:
ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ОБЛАСНИМ (РЕГІОНАЛЬНИМ) СТРАХОВИМ ФОНДОМ ДОКУМЕНТАЦІЇ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовується актуальність теми дисертаційного дослідження, визначається стан наукової розробки проблеми, з’ясовується зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, розкривається її мета, завдання, об’єкт, предмет, методи, формулюється наукова новизна отриманих результатів, встановлюється їхнє наукове значення, наводяться відомості щодо апробації результатів дисертації.

У першому розділі – «Засади функціонування державної системи страхового фонду документації» – досліджено передумови створення системи СФД України, проведено комплексний аналіз її розвитку та особливостей функціонування, узагальнено світовий досвід формування, ведення та використання страхових банків документів.

З’ясовано, що створення СФД, яке розпочалося з середини XX ст., має логічне продовження в період трансформаційних соціально-економічних перетворень в Україні, коли виникає необхідність у стабільній державній системі СФД та запровадженні ефективних механізмів державного управління міжвідомчими відносинами при формуванні, веденні та використанні упорядкованого банку документів СФД.

Основою вирішення завдань МНС України щодо захисту населення та територій від НС, забезпечення техногенної безпеки в країні є використання банків документів обласного (регіонального) СФД та даних Державного реєстру ПНО. Аналізується правовий механізм державного управління СФД України як система правових засобів, інструментів і важелів запобігання НС та ліквідації їх наслідків.

Організаційну структуру управління обласним (регіональним) СФД можна віднести до централізованого, відомчого типу з малим ступенем координації міжвідомчих взаємодій. Розвиток цієї структури забезпечується шляхом запровадження сучасних правового та організаційного механізмів державного управління, створення підрозділів з питань формування, ведення та використання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування страхового фонду документації. Нагальною потребою є підвищення ефективності правового регулювання відносин у сфері СФД, посилення інтеграційних процесів при організаційному забезпеченню всього комплексу робіт зі створення та використання бази обласних (регіональних) СФД. У зазначеній сфері саме державне управління потребує якнайшвидшого вдосконалення. Це зумовлено необхідністю встановлення тісних зв’язків між системою СФД і системою цивільного захисту, що забезпечить своєчасне запобігання НС.

Узагальнюється досвід розвинених країн світу щодо формування та використання документації страхових фондів за призначенням, а також в умовах НС. Державне управління СФД як засіб підвищення ефективності його функціонування обов’язково пов’язується, по-перше, з порядком розроблення і реалізації програм створення обласних (регіональних) СФД завдяки постійному вивченню потреб відповідних центральних та місцевих органів виконавчої влади; по-друге з управлінням попитом на послуги СФД стосовно запобігання НС та ліквідації їх наслідків; по-третє із своєчасним задоволенням відповідних підрозділів, державних аварійно-рятувальних служб документацією та даними Державного реєстру ПНО для прийняття рішень.

Зміни в економіці та соціальній сфері України, утвердження ринкових відносин спричиняють трансформацію державної системи СФД України, яка потребує запровадження сучасних форм і методів управління, внесення певного порядку в її діяльність та забезпечення взаємодії суб’єктів діяльності при впровадженні заходів щодо запобігання НС та ліквідації їх наслідків.

У другому розділі – «Сучасний стан державного управління обласним (регіональним) страховим фондом документації України» – аналізуються особливості функціонування СФД на регіональному рівні, визначаються проблемні питання при вирішенні завдань формування регіональних структур та використання їх можливостей.

Обласний (регіональний) СФД визначено як систему єдності спеціальних суб’єктів, з яких він складається, та його зв’язків з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Його функціонування охоплює не тільки процес прийняття відповідних рішень в умовах НС, але і контроль за їх виконанням. Обласні (регіональні) СФД в межах їх повноважень, визначених законодавством України, беруть участь в реалізації державної політики у сфері запобігання НС.

Правові та організаційні засади створення, формування, ведення та використання СФД визначаються Законом України «Про страховий фонд документації України» і регулюються низкою підзаконних, у тому числі відомчих нормативно-правових актів, окремі положення яких часто не узгоджуються між собою і вступають у протиріччя. Так, підзаконними актами визначаються вимоги стосовно збереження страхової документації на об’єкти, будівництво яких завершено і які вводяться в експлуатацію, що суперечить Закону України «Про страховий фонд документації України», яким передбачається, що вони приймаються в експлуатацію лише за умови закладення проектної документації до СФД України.

Оскільки в Україні паралельно діють три системи захисту населення та територій від НС, доцільним є вдосконалення структурно-функціонального блоку організаційного механізму державного управління обласним (регіональним) СФД. Доведено, що використання документів СФД та даних Державного реєстру ПНО в мирний час ще не забезпечує оперативне прогнозування НС і належну координацію дій суб’єктів управління щодо запобігання НС. Тому пропонується запровадити механізм взаємодії органів виконавчої влади на регіональному рівні та обласного (регіонального) СФД з метою гармонізації правових відносин щодо використання його банку документів для запобігання НС у мирний час. Результати аналізу формування обласного (регіонального) СФД свідчать про доцільність виокремлення функціональної підсистеми постійно діючих служб (підрозділів) СФД України в органах виконавчої влади та в органах місцевого самоврядування.

Дослідження процесів формування та використання документів СФД України свідчить, що ці процеси розвиваються надто повільно, іноді – з порушенням законодавства. Державним департаментом СФД України раніше пропонувалися зміни до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», які передбачають притягнення винних у цьому осіб до відповідальності, застосування адміністративного стягнення у вигляді штрафу за невиконання розпоряджень чи приписів, інших нормативних вимог державних технічних інспекторів. Незважаючи на це, й дотепер чимало нормативно-правових актів не кореспондуються з прийнятими змінами до Закону України «Про страховий фонд документації України».

Однією з найважливіших функцій держави є забезпечення захисту населення і територій від НС. Проблема налагодження ефективного партнерства органів державної влади і суб’єктів системи СФД є першорядним для успішного функціонування цієї системи в умовах реформування. Набуває актуальності пошук оптимальної взаємодії державного управління з суб’єктами системи СФД на підставі прозорості в ухваленні суспільно значимих рішень при формуванні обласних (регіональних) СФД. Їх взаємодія охоплює не тільки процес створення алгоритму з визначенням змісту та порядку формування ресурсів системи СФД, а й цільове використання документів при проведенні аварійно-рятувальних та аварійно-відновлювальних робіт, відбудові об’єктів систем життєзабезпечення і транспорту. Підвищення ефективності функціонування системи СФД України пов’язується з реалізацією інноваційних технологій із запобігання НС. Нагальною потребою є створення універсального, систематизованого банку документів страхового фонду, який необхідно використовувати в інформаційно-аналітичних системах. Актуальність розробки концепції розвитку СФД України визначається змінами, які вимагають ураховувати необхідність взаємодії не лише в самій системі СФД України, але і взаємодії її з іншими сферами життєдіяльності суспільства.

З метою визначення механізмів впливу наукових засад функціонування Єдиної системи цивільного захисту України (далі – ЄСЦЗ) на ефективність системи управління обласним (регіональним) СФД, проаналізовано досвід наукового прогнозування НС у теорії та практиці управління.

Тільки комплексний підхід до вирішення державою низки існуючих проблем може забезпечити запровадження ефективної моделі державного управління системою страхового фонду документації України.

Третій розділ – «Удосконалення державного управління обласним (регіональним) страховим фондом документації України» – присвячено узагальненню тенденцій та перспектив розвитку обласного (регіонального) СФД, удосконаленню механізмів управління його формуванням. Вирішення даних питань вимагає, по-перше, цілісної концепції розвитку системи СФД України, яка б відображала сучасні погляди на її роль і місце в державі, оскільки Державний департамент СФД України є однією із структур МНС України; по-друге – ефективного функціонування державної системи СФД в інтересах безпеки держави, що можливо тільки за наявності відповідних правових та організаційних механізмів державного управління; по-третє – системного забезпечення відповідних центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування документами СФД у мирний час (в короткі терміни та на електронних носіях інформації).

Оцінка сучасного стану обласного (регіонального) СФД свідчить про необхідність внесення змін до самого процесу прийняття рішень стосовно формування його місцевих служб (підрозділів) та організації їх роботи зі страховою документацією. З цією метою запропоновано порядок та виокремлено основні етапи реалізації програм створення обласного (регіонального) СФД, положення про відповідну місцеву службу (підрозділ), типове положення про робочу групу (службу, підрозділ) з питань формування та використання бази обласного (регіонального) СФД. Алгоритм формування програми створення обласного (регіонального) СФД відображено на рис. 1.

Основним засобом удосконалення системи СФД на регіональному рівні є розширення надання послуг, пов’язаних з використанням страхової документації. Розглядаються нові функції управління обласним (регіональним) СФД, у т.ч. такі як упорядкування розподілу повноважень між суб’єктами державної системи СФД та центральними й місцевими органами виконавчої влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, постачальниками документів.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины