НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ РЕФОРМУВАННЯМ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ :



title:
НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ РЕФОРМУВАННЯМ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

1.     ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано предмет, об’єкт, мету, завдання і методи дослідження, розкрито зв’язок з науковими темами, сформульовано основні положення щодо наукової

 

6

новизни. Показано практичну значущість одержаних результатів і наведено дані щодо їх апробації.

У першому розділі – «Теоретичні основи функціонування механізмів державного управління реформуванням житлово-комунального господарства в Україні» подано огляд літератури за темою дисертації, розглянуто основні теоретичні засади державного управління реформуванням житлово-комунальним господарством через визначення сутності державного управління в галузі ЖКГ та особливості управління на державному та місцевому рівні; узагальнено досвід зарубіжних країн щодо реформування ЖКГ.

У контексті теми дисертації проаналізовано теоретичні праці вітчизняних авторів у таких сферах наукового знання, як: економіка (В. Дорофієнко, Г. Запорожець, Т. Качала, В. Ніколаєв, Г. Онищук, М. Осипенко, Н. Ревенко, Т. Таукешева) – питання основних напрямів модернізації і реформування ЖКГ через удосконалення складових системи ЖКГ на державному та регіональному рівні; державне управління: (Л. Беззубко, І. Драган, В. Логвіненко, О. Долгальова) – питання удосконалення механізмів реформування ЖКГ, державне управління його розвитком й принципи реформування; напрями підвищення ефективності механізмів державного управління галуззю ЖКГ. Дисертант звертається також до новітніх зарубіжних досліджень (Д. Славата, М. Карел, С. Волков), де основна увага приділяється питанням організації реформування, підходам до державного регулювання даної галузі в країнах Європи.

Узагальнення теоретико-методичних напрацювань В. Дорофієнка, В. Логвіненка, В. Ніколаєва показало, що житлово-комунальне господарство є галуззю, від рівня розвитку якої залежить становлення ринкової, соціально орієнтованої економіки тому що, через неї реалізуються інтереси кожної людини. Це обумовлюється тим, що фізичні і юридичні особи отримують необхідні житлово-комунальні послуги, що забезпечує життєдіяльність усього суспільного організму. Встановлено, що ефективне реформування ЖКГ не може відбуватися без втручання держави.

Питання механізмів державного управління реформування ЖКГ частково розкрито у працях Л. Беззубко (удосконалення економічного, соціального та організаційного механізмів ) І. Драгана (аналіз нормативно-правового та фінансового забезпечення ефективного розвитку ЖКГ в України.), Т. Качали (механізм функціонування інформаційної системи ЖКГ).

Детальний розгляд зазначених питань обумовив уточнення понятійного апарату стосовно розширення змісту й авторського тлумачення базових понять «державне управління в ЖКГ», «механізми державного управління реформуванням ЖКГ» з більш детальним уточненням ЖКГ – як об’єкта державного управління. Дослідивши зарубіжний досвід і спираючись на вітчизняний процес реформування ЖКГ, зроблено висновок про необхідність

 

7

ефективної взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування у контексті реформування, результатом (наслідком) якої є створення та функціонування альтернативних форм управління ЖКГ (ОСББ, АСББ та УК), що сприяє прискоренню процесу реформування житлово-комунальної галузі країни.

Завдяки ефективному управлінню ЖКГ, створенню конкурентного середовища в галузі з метою надання якісних та кількісних житлово-комунальних послуг населенню відбувається адаптація існуючих механізмів діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості до нових реалій сьогодення, постає необхідність у принциповому переосмисленні підходів щодо реформування ЖКГ країни.

Вивчення зарубіжного досвіду реформування житлово-комунальної галузі країни показало неоднозначність підходів до проведення житлово-комунальних реформ. Проте, незважаючи на значну розмаїтість житлових умов, зношеність основних фондів, ступінь аварійності житлових будинків та правової бази, загальною вимогою в усіх країнах щодо забезпечення ефективності процесу реформування є створення конкурентного середовища щодо надання якісних житлово-комунальних послуг населенню. Загальними рисами альтернативних форм управління ЖКГ в процесі реформування, з врахуванням суспільної спрямованості, перевага надається таким складовим забезпечення ефективності реформування: залучення органів місцевого самоврядування та громадськості; створення та ефективна робота фонду підтримки ЖКГ.

Проведений аналіз надав змогу оцінити ступінь дослідженості проблеми, сконцентрувати увагу на найбільш дискусійних питаннях, які слугують теоретичної основою для практичного застосування інструментів функціонування існуючих механізмів державного управління з питань реформування ЖКГ в Україні. За його результатами конкретизовано напрями наукового пошуку дисертанта. А саме: дослідження складових механізмів державного управління реформуванням ЖКГ та визначення специфіки механізмів державного управління реформуванням ЖКГ, аналіз створення альтернативних форм управління житлово-комунальним господарством та узагальнити основні проблеми їх діяльності; визначення напрями удосконалення механізмів державного управління реформуванням ЖКГ в Україні.

У другому розділі «Аналіз механізмів державного управління реформуванням житлово-комунального господарства в Україні» – проаналізовано правовий, економічний, організаційний механізми державного управління реформуванням ЖКГ та виявлено особливості їх функціонування; на основі експертного опитування узагальнено основні напрями удосконалення механізмів державного управління реформуванням ЖКГ; обґрунтовано шляхи створення та функціонування альтернативних

 

 

8

форм управління ЖКГ та виявлено основні проблеми їх діяльності на прикладі Донецького регіону та м. Макіївка.

Правовий механізм державного управління реформуванням ЖКГ визначається як система нормативно-правових засобів, що забезпечують узгодження діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування на законодавчому рівні, щодо реформування ЖКГ. Даний механізм є підґрунтям для усіх інших, бо саме він створює умови гарантованості та стабільності їх функціонування за рахунок створення нормативно-правової бази функціонування інших механізмів державного управління.

Аналіз правового механізму державного управління реформування ЖКГ показав, що він має суттєві недоліки, а саме: значна частина правових норм у галузі житлово-комунального господарства застаріла і вичерпала себе, має суперечливий характер, що потребує їх перегляду і оновлення з метою подолання протистояння між органами влади в питаннях реформування ЖКГ в Україні. Зокрема, визначено, що: ідеологія Кодексу базується на житлових відносинах, в яких наймодавцем виступає держава, що вже не узгоджується з реаліями сьогодення; не встановлено договірний характер відносин між власником та управителем житловим фондом чи окремим будинком; не відображена можливість здійснення управління житловим фондом недержавними організаціями. Встановлений Житловим Кодексом механізм фінансування витрат на експлуатацію та ремонт не забезпечується, оскільки витрати на капітальний ремонт не включені до плати за утримання будинків, а видатки з державного бюджету не забезпечують потреби в коштах на ремонт.

Особливість функціонування правового механізму визначається договірною формою взаємовідносин споживачів і виробників послуг; економічного у економічно-обґрунтованих тарифів й норм споживання послуг, диференціації і прозорості тарифів; організаційного у формуванні комерційних структур. конкурсному відборі виробників і постачальників послуг; створенні альтернативних форм управління ЖКГ (ОСББ, УК).

Економічний механізм державного управління реформуванням ЖКГ складається з взаємозв’язків між споживачами та виробниками послуг ЖКГ, між виробниками та органами державного управління галуззю ЖКГ та між споживачами та органами державного та місцевого управління. Відтак, під економічним механізмом державного управління розуміється комплекс економічних дій та засобів які ґрунтуються на застосуванні методів ефективності, що необхідні для досягнення певної мети.

З’ясовано, що серед причин незадовільного функціонування економічного механізму є відсутність системного підходу при формуванні державної політики в сфері ЖКГ і неефективність діючої системи управління на державному та місцевому рівні. А також недостатнє фінансування сфери

 

9

ЖКГ з боку держави та у слабкий контроль з боку держави над використанням бюджетних коштів, виділених на проведення капітальних ремонтів. Це негативно впливає на технічний стан житла і призводить до його передчасного старіння (зносу).

В ході аналізу організаційного механізму (як послідовності етапів проектування структур детального аналізу і визначення цілей системи, виділення організаційних підрозділів і форм їх взаємозв’язку для забезпечення виконання певної мети) було виявлено основні принципи та функції управління органів державної влади та органів місцевого самоврядування в галузі житлово-комунальних послуг на державному, регіональному та місцевому рівнях. Констатовано, що альтернативним варіантом утримання і експлуатації житла, а також реалізації права громадян щодо їх участі в місцевому самоврядуванні, є формування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, впровадження нових форм діяльності з розмежуванням управлінських і виробничих функцій, залучення до управління і обслуговування житлового фонду суб'єктів підприємницької діяльності (як фізичних, так і юридичних осіб). Під організаційним механізмом розуміємо складну систему, штучно створену для досягнення поставлених цілей, що передбачає вплив суб’єкта управління за допомогою технологічної складової (політики, інформаційного та нормативно-правового забезпечення, процедур, методів та інструментів) на об’єкт управління (тобто вплив органів влади у сфері житлово-комунальних послуг на галузь ЖКГ).

Аналіз механізмів державного управління реформуванням ЖКГ в Україні було поєднано з експертним опитуванням по Донецької області. В основному робота діючих ОСББ та УК була оцінена як задовільна. Однак отримані статистичні дані підтверджують, що існує перелік проблем в управлінні житловим фондом. Основні труднощі, що пов'язані з недоліками в економічному механізмі їх функціонування (33% із кількості опитувальних) (недостатнє фінансування діяльності цих органів призводить до слабкої матеріально-технічної бази); в організаційному механізмі (10% із кількості опитувальних) (недостатня взаємодія з органами влади і місцевого самоврядування, незадовільна підготовка кадрів для ОСББ та УК); правовому механізмі (не вистачає прав для здійснення своєї діяльності в рамках існуючих законів) (36% із кількості опитувальних).

Таким чином, проаналізувавши функціонування механізмів державного управління реформуванням ЖКГ з’ясовано необхідність їх удосконалення за напрямами: узгодження законодавчого забезпечення процесу реформування ЖКГ; впровадження принципу децентралізації; державного фінансування заходів житлово-комунальної реформи; запровадження ефективної системи моніторингу та контролю за додержанням житлово-комунального законодавства; усунення дублювання функцій і повноважень представників

 

10

органів державної та місцевої влади в житлово-комунальній галузі; фінансування заходів житлово-комунальної реформи. Таким чином, нагальним завданням державного управління є розробка системи заходів (організаційних, соціальних, економічних, нормативних) щодо налагодження ефективних механізмів органів державної влади, місцевого самоврядування та представників територіальної громади в процесі реформування ЖКГ.

У третьому розділі – «Розробка напрямів удосконалення механізмів державного управління реформуванням ЖКГ в Україні» розроблено функціональну модель комплексного механізму державного управління та уточнено принципи та функції органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері реформування ЖКГ; обґрунтовано методичні підходи щодо формування єдиної інформаційної системи ЖКГ на основі моніторингу та контролю стану ЖКГ на всіх рівнях влади.

Прискорення процесу реформування ЖКГ обумовлює необхідність розробки функціональної моделі комплексного механізму державного управління реформуванням ЖКГ, яку зображено на рис. 1.

Основу комплексного механізму забезпечення ефективного державного управління складає сукупність взаємопов’язаних елементів: принципів та функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері реформування ЖКГ, цілей, інструментів та технологій їх досягнення та процес здійснення послідовних дій органами публічної влади з метою досягнення суспільно значимих цілей.

Запропонована модель комплексного механізму державного управління реформуванням ЖКГ є складовою необхідної ефективної взаємодії діяльності органів публічної влади в процесі реформування ЖКГ. Сутність моделі полягає у наступному: на міському рівні міський центр обробки інформації при органах місцевої влади складає Регіональну адресну програму реформування ЖКГ (що передбачає формування сприятливих умов для створення та ефективного функціонування ОСББ, і наявності ОСББ, розташованих на території регіону України). Інформацію надають УК, ОСББ, АСББ.

В її основу покладено створення фонду підтримки ЖКГ, який можна розглядати як один з напрямів удосконалення правового, організаційного та економічного механізмів державного управління реформуванням житлово-комунальної галузі та дозволить покращити якість надання житлово-комунальних послуг населенню та сприятиме процесу реформування ЖКГ в Україні. Діяльність фонду ґрунтується на функціональній моделі комплексного механізму державного управління реформуванням ЖКГ. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины