ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЯК ПУБЛІЧНОЇ ПОСЛУГИ




  • скачать файл:
title:
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВНОГО КОНТРОЛЮ ЯК ПУБЛІЧНОЇ ПОСЛУГИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Останнім часом Україна зазнає глибоких геополітичних змін, тому визначальним завданням нашої держави є створення сприятливих інституційних передумов реалізації положень європейської інтеграції та утвердження соціально орієнтованої інноваційної моделі розвитку. Відповідно до цього основна мета нового етапу адміністративної реформи полягає у створенні ефективної системи державного управління, яка відповідала б стандартам демократичної правової держави з соціально орієнтованою ринковою економікою. Саме така модель розвитку може забезпечити підвищення якості життя громадян України.

У розвинутих країнах з 80-х рр. ХХ ст. провадяться реформи,  частиною загального спрямування яких є зосередження уваги на якості послуг державного управління та місцевого самоврядування. Одним із головних положень, які є підґрунтям звернення уваги на якість публічних послуг (public services), є те, що організації державного сектора існують, перш за все, для того, щоб надавати послуги клієнтам (споживачам, замовникам, користувачам тощо). Останніми роками в Україні активізувалися процеси, спрямовані на адаптацію інституту державної служби до стандартів Європейського Союзу, тому дуже важливими стають питання формування системи забезпечення якості публічних послуг. Розробка методологічних підходів до формування означених механізмів та побудова на цій основі ефективних моделей, методів та інструментарію управління як один із напрямів подальшого розвитку методології державного управління набуває сьогодні надзвичайної актуальності.

Однією з головних причин, яка гальмує в Україні процеси адаптації до міжнародних норм та усталених практик контролю, є те, що при реалізації функції державного контролю зберігаються традиційні підходи - панує "методологія управління на основі зовнішнього репресивного контролю". Функція контролю в державному управлінні України є гіпертрофованою і такою, що не реалізується системно. Розгалужена система органів державного контролю та нагляду має дуже низьку результативність і не сприяє забезпеченню сталого розвитку нашої держави. Світові тенденції забезпечення якості контрольної діяльності держави - це гармонізація інтересів усіх зацікавлених сторін, гуманізація, застосування ризик-орієнтованого підходу, перехід до застосування механізмів самооцінювання, самокорегування, самовдосконалення. В Україні, навпаки, органи виконавчої влади, що здійснюють державний контроль, мають досить великий вплив на діяльність інших організацій, широкі "карні" повноваження й до сьогодні не розглядають свою діяльність як діяльність з надання послуг, тому для прискорення процесів євроінтеграції, першочерговими мають бути зміни саме в діяльності органів державного контролю. Державний контроль має розглядатись з позиції принципово нової парадигми - як системна діяльність з надання послуг неявно вираженому споживачеві. А це потребує розробки нової методології діяльності цих установ на підґрунті методології управління на основі якості.

Такий підхід кореспондує з міжнародним досвідом та успішною практикою лідерів світової економіки. Завдання забезпечення якості та організаційної досконалості стає сьогодні одним із найважливіших для всіх організацій, незалежно від сектора економіки, у якому здійснюється їх діяльність. Постійно вивчати потреби споживача, задовольняти їх та відстежувати рівень їх виконання організація може саме завдяки впровадженню сучасних моделей якості діяльності. Орієнтація на якість як шлях до підвищення національної конкурентоспроможності та рівня життя має стати однією зі складових національної стратегії інноваційного розвитку України.

Особливості реалізації контрольно-наглядової діяльності держави досліджувались у працях Д. Андрєєва, О. Андрійко, О. Баклана, В. Бакуменка, В. Гаращука, М. Климишина, А. Монаєнка, Н. Нижник, О. Сушинського, В. Шостака, І. Якушика  та інших вчених. Зокрема, у працях О. Сушинського зроблено наголос на визначній ролі контролю в адаптації або виборі програм і моделей подальшого розвитку, а також на тому, що здійснення контролю з цих позицій спрямовує управління до суспільного прогресу, у чому й виявляється його "творча місія".

У працях Р. Бранда, М. Вінтар, В. Долечека,  Г. Канджи, С. Коена, Т. Конті, В. Лапідуса, А. Ліпенцева, Д. Лесечко, В. Лобанова, Е. Льофлер, В. Маслова, О. Оболенського, П. Прокопа, Дж. Роуз, С. Серьогіна, В. Сороко, Р. Стоуна,

К. Хаксевера,  І. Хожило, О. Чемериса, О. Черниш розглянуті проблеми поліпшення якості надання публічних послуг. Зокрема, у працях П. Калити, Т. Калити, М. Лахижи, Т. Мотренка, О. Никитюка, В. Новикова, Т. Пахомової, В. Полтавець, Ю. Шарова порушено питання щодо необхідності розробки на базі кращих світових досягнень вітчизняних підходів до управління на основі якості в організаціях, що надають публічні послуги в Україні.

Вагомий внесок у дослідження механізмів державного управління, складові теорії та історії державного управління, у тому числі на місцевому й регіональному рівнях, зробили В. Авер'янов, В. Бакуменко, М. Білинська, В. Бодров, М. Долішній, О. Долгальова, О. Іваницька, М. Корецький, А. Мерзляк, О. Мордвінов, П. Надолішній, Н. Нижник, В. Огаренко, О. Оболенський, В. Рижих, І. Розпутенко, В. Тронь, В. Шамрай, О. Шапоренко та інші, дослідження яких містять як концептуальний, так і локальний підходи.

Незважаючи на значний науковий та практичний інтерес до окресленої предметної галузі, системних досліджень механізмів реалізації функції державного контролю в Україні як публічної послуги, поліпшення якої уможливлюється завдяки впровадженню в органах державного контролю сучасних моделей якості діяльності, та розробки науково обґрунтованих підходів до вирішення наявних проблем ще не проводилось.

Невирішеність зазначених проблем стала підставою для вибору теми дисертаційного дослідження, визначення його мети і завдань та є свідченням його актуальності.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проводилося протягом 2001-2009 рр. Робота виконана в межах тем науково-дослідних робіт Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України "Науково-методичне забезпечення муніципального менеджменту" (номер державної реєстрації 0104U006878) (2004-2005 рр.), "Розробка підходів і механізмів забезпечення якості муніципальної управлінської діяльності" (номер державної реєстрації 0106U006533) (2006-2007 рр.), "Методологічне забезпечення програмування розвитку публічних інституцій та якості їх діяльності" (номер державної реєстрації 0108U003405) (2008 р.), "Розроблення підходів та моделей адаптації системи управління місцевим розвитком до стандартів Європейського Союзу" (номер державної реєстрації 0109U000467) (2009-2010 рр.), які досліджувалися в рамках комплексного науково-дослідного проекту Національної академії державного управління при Президентові України "Державне управління та місцеве самоврядування", де автор була виконавцем, а також теми науково-дослідної роботи ДП "Дніпростандартметрологія" "Оцінка якості діяльності територіального органу Держспоживстандарту України в контексті євроінтеграційних процесів" (номер державної реєстрації 0104U009337) (2004-2005 рр.). У дисертації використано також результати реалізації Програми запровадження системи управління якістю в органах місцевого самоврядування м. Дніпропетровськ відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001:2001 (2008-2009 рр.), угоди про співробітництво між Головним управлінням державної служби України, Дніпропетровською обласною державною адміністрацією та Дніпропетровською обласною радою, а також договорів про співробітництво між Дніпропетровським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, Дніпропетровською міською радою. У межах участі в цих роботах як виконавця дисертантом було обґрунтовано необхідність впровадження управління на основі якості при наданні публічних послуг в Україні, зокрема, в органах державного контролю; удосконалено інструментарій вимірювання якості діяльності органів державного контролю у сфері технічного регулювання та споживчої політики в Україні; розроблено та апробовано концептуальні положення щодо забезпечення компетентності персоналу державних інституцій у сфері управління на основі якості. 

Мета й завдання дослідження. Метою дослідження є наукове обґрунтування теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо розроблення та функціонування механізмів реалізації функції державного контролю в Україні як публічної послуги неявно вираженому споживачеві.

Для досягнення цієї мети було поставлено такі завдання:

         здійснити комплексний аналіз основоположних тенденцій розвитку системи надання публічних послуг в України в контексті глобалізаційних та євроінтеграційних процесів;

         встановити рівень відповідності реалізації функції державного контролю в Україні міжнародним нормам і усталеним практикам, виявити відповідні проблеми на методовизначальному та методологічному рівнях розгляду діяльності;

         запропонувати концептуальну модель механізму реалізації функції державного контролю як публічної послуги з урахуванням виявлених парадигмальних складових перетворення діяльності органів державного контролю на системну діяльність на засадах сучасних моделей якості та сформулювати основні припущення, принципи й аксіоматичні положення цієї діяльності;

         удосконалити категоріальний апарат реалізації функції державного контролю як надання публічних послуг неявно вираженому споживачеві;

         розробити методологічні основи механізму взаємодії органів державного контролю в сучасних складних динамічно змінюваних умовах оточуючого середовища;

         довести стратегічну роль нової організаційної культури органів державного контролю, розробити її базові принципи в контексті розгляду діяльності з державного контролю як надання публічних послуг;

         розробити модель знань у сфері управління на основі якості як методологічний інструмент просування отриманих наукових результатів у діяльність органів державного контролю та науково обґрунтувати напрями її впровадження;

         адаптувати модель інтегрованої системи управління, що рекомендована Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO), для впровадження в органах державного контролю України;

         обґрунтувати підхід щодо визначення рівнів зрілості систем надання якісних послуг з державного контролю;

         запропонувати підхід щодо оцінювання діяльності органів державного контролю;

         розробити пропозиції щодо структури та змістовних модулів національного стандарту України на реалізацію функції державного контролю.

Об'єкт дослідження - процеси реалізації функції державного контролю в Україні в умовах реалізації національної стратегії інноваційного розвитку на шляху до євроінтеграції.

Предмет дослідження - теоретико-методологічні засади реалізації функції державного контролю як публічної послуги.

Гіпотеза дослідження базується на припущенні, що переорієнтація діяльності органів державного контролю із зовнішніх репресивних впливів на об'єкти контролю на діяльність з надання публічних послуг неявно вираженому споживачеві на засадах сучасних моделей якості дасть можливість усунути гіпертрофованість функції державного контролю в Україні та суттєво прискорить процеси адаптації до стандартів Європейського Союзу як складової євроінтеграційних процесів.

Методи дослідження. У процесі роботи використані методи теоретичного й емпіричного дослідження, основними з яких є системний та історичний підходи,  методи аналізу та синтезу (індукція й дедукція, порівняння, аналогія, абстрагування, класифікація), структурний аналіз, експертне опитування, моделювання, у тому числі структурно-логічне, структурно-функціональне та графічне.

Системний підхід є методологічною основою всієї дисертаційної роботи й використовується для вирішення більшості завдань дослідження. Історичний метод, індукція, порівняння, аналогія та абстрагування застосовані окремо або в комплексі під час визначення  предмета дослідження, виявлення парадигмальних складових перетворення діяльності органів державного контролю на системну діяльність з надання публічних послуг неявно вираженому споживачеві, удосконалення понятійно-категоріального апарату й розкриття методологічних категорій у предметній сфері дослідження. За допомогою аналітичного методу здійснено відбір наукової інформації за темою дисертації; із застосуванням методу єдності історичного й логічного підходів досліджено основні етапи розвитку методології управління на основі якості. Метод поетапного розгляду діяльності з позицій методологічного, методовизначального та методичного (інструментального) рівнів, який ґрунтується на пірамідальній моделі "3М" ("методологія", "метод", "методика"), використаний  для побудови концепції дослідження та термінологічних систем. За допомогою системного процесно-діяльнісного методу визначення термінів здійснено перевірку коректності запропонованих формулювань та встановлення логічно-змістовних зв'язків між елементами системних тріад дефініцій. Для вирішення окремих наукових завдань використовувались методи порівняння, групування та класифікації. З метою виявлення рівнів зрілості надання публічних послуг, зокрема послуг з державного контролю, та опанування моделі знань фахівцями органів державного контролю використане експертне опитування.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці теоретико-методологічних засад механізмів реалізації функції державного контролю в Україні як публічної послуги на засадах сучасних моделей якості діяльності, що створює можливість вирішення практичних проблем системної реалізації функції державного контролю і прискорення процесів адаптації до стандартів Європейського Союзу, зокрема:

вперше:

         розкрито сутність державного контролю як публічної послуги, що надається неявно вираженому споживачеві, що дало можливість обґрунтувати необхідність переходу до здійснення державного контролю на засадах сучасних моделей якості діяльності та формування нової проектно- та клієнт-орієнтованої організаційної культури інституцій, які залучені до реалізації функції державного контролю;

         сформовано концептуальну модель механізму реалізації функції державного контролю як публічної послуги з урахуванням адаптованих принципів всеохопного управління на основі якості для органів державного контролю, що створює підґрунтя для усунення гіпертрофованості функції державного контролю. Механізм поданий як процес, що ініціюється потребами неявно виражених споживачів у безпечному і якісному житті, продукує інформацію для прийняття державно-управлінських рішень й приводить до наслідків першого й другого порядків, які є відчутними як для суб'єктів господарювання, так і для невизначеного кола фізичних осіб - мешканців даної території (неявно виражених споживачів послуг з державного контролю);

         запропоновано поєднання системного, діяльнісного, процесного та проектного підходів (СДПП-підхід) як методологічного підґрунтя механізму системної реалізації функції державного контролю, що дало можливість розробити проект ДСТУ "Державний нагляд і контроль. Основні положення", застосування якого дасть змогу реалізувати спільні заходи різних органів державного контролю у вигляді проектів, підвищуючи результативність заходів та використання ресурсів.

 

 

удосконалено:

         класифікацію видів контролю у сфері державного управління шляхом створення інтегрованого набору класифікаційних ознак, що дало можливість визначити пріоритетність напрямів впровадження управління на основі якості в органи державного контролю в сучасній Україні;

         категоріальний апарат управління на основі якості в органах державного контролю, а саме: сформульовано операціональні визначення основних категорій у галузі державного контролю та трикомпонентні визначення понять "державний контроль/нагляд", завдяки чому сформовано тезаурусну базу гармонізації національних норм і стандартів у сфері контрольної діяльності з міжнародними, зокрема європейськими;

         концептуальні положення щодо формування структури та змістовного наповнення моделі знань у сфері управління на основі якості для органів державного контролю, що дає змогу на основі реалізації відповідних навчальних програм підтримувати поступові зміни організаційної культури;

         підхід щодо оцінювання якості діяльності органів державного контролю шляхом побудови моделі оцінювання якості діяльності органу державного контролю з чотирьох елементів: аудит системи управління якістю; самооцінювання за моделлю CAF (загальна схема оцінювання); оцінювання стратегії за індивідуальною багатокритеріальною моделлю; оцінювання діяльності за індивідуальною багатокритеріальною моделлю - системне поєднання яких дає можливість подолати догматичність прихильності до окремих моделей або підходів й узгодити оцінювання зі стратегіями розвитку та ситуативними моделями конкретних органів державного контролю.

набули подальшого розвитку:

         підхід щодо ініціації змін організаційної культури органів державного контролю шляхом оновлення організаційних цінностей у напрямі створення проектно- та клієнт-орієнтованої культури якості та соціальної відповідальності, поступове впровадження яких сприятиме перетворенню діяльності з державного контролю на діяльність щодо надання послуг неявно вираженому споживачеві;

         підхід щодо подання цілеспрямованої системи дій з адаптації системи технічного регулювання України до міжнародних вимог як проекту розвитку та відповідна процесна модель механізму адаптації з метою реалізації принципів обмеження втручання держави у справи виробника, підвищення прозорості та безпристрасності, залучення громадськості та неурядових організацій;

         модель інтегрованої системи управління, що рекомендована Міжнародною організацією зі стандартизації, шляхом введення додаткових елементів, які враховують міжнародні та національні гуманістичні цінності, що дає можливість підвищити рівень відповідності систем управління вітчизняних органів державного контролю міжнародним стандартам корпоративної соціальної відповідальності;

         підхід щодо визначення зрілості систем надання якісних послуг у сфері державного контролю за чотирма рівнями: знання термінології; розуміння вимог щодо елементів моделі забезпечення якості публічних послуг (стандарти публічних послуг, системи управління якістю, моделі організаційної досконалості, поширення позитивної практики та бенчмаркінг); практичне використання сучасних моделей якості діяльності; інновативний розвиток організації, заснований на знаннях, - що дає змогу формувати програми коригувальних та запобіжних дій з метою підвищення результативності системи надання якісних послуг з державного контролю.

Практичне значення одержаних результатів. Основні концептуальні положення, висновки та рекомендації роботи мають практичне спрямування й можуть бути враховані при визначенні державної політики, впровадженні дієвих інституціональних і правових механізмів системної реалізації функції державного контролю. Висновки та рекомендації наукового дослідження використані:

- Головним управлінням державної служби у Дніпропетровській області - на основі пропонованої системної моделі забезпечення якості публічних послуг та підходу щодо визначення рівнів зрілості систем надання якісних послуг з державного контролю проведене опитування "Визначення рівнів зрілості систем надання якісних послуг в органах державної влади та місцевого самоврядування" (акт від 14.05.2010 р.);

- територіальними органами Держспоживстандарту України: (ДП "Дніпростандартметрологія"; ДП "Кримстандартметрологія"; ДП "Львів-стандартметрологія"; ДП "Харківстандартметрологія" - враховуючи положення документованої методики системи управління якістю "Настанови щодо оцінювання якості діяльності органів державного контролю", сформовано багатокритеріальні моделі оцінювання стратегії та діяльності територіального органу технічного регулювання та проведено оцінювання відповідності стратегії й поточної діяльності організації побудованим моделям (акти № 4-н від 11.11.2009 р., № 2 від

22.02.2010 р., № 6-нд від 14.12.2009 р., від 17.02.2010 р.);

- ДП "Укрметтестстандарт" - упроваджено "Настанови щодо процесу оцінювання знань персоналу органів державного контролю у сфері якості", що дало змогу актуалізувати відповідні документовані методики системи управління якістю, які стосуються діяльності Центру сертифікації персоналу та провести встановлення відповідності знань персоналу органів технічного регулювання запропонованій моделі (акт про впровадження № 42-24/001 від 11.01.2010 р.);

- Дніпропетровською міською радою - розроблено навчальні модулі та методичні матеріали для співробітників та аудиторів виконавчих органів місцевого самоврядування м. Дніпропетровськ, побудовані відповідно до моделі знань у сфері управління на основі якості, у межах Програми запровадження системи управління якістю в органах місцевого самоврядування м. Дніпропетровськ відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001:2001 (2008-2009 рр.) проведено модульне навчання за відповідною навчальною програмою (акт № 7 від 03.09.2010 р.);

- Головним Дніпропетровським обласним управлінням та управлінням у м. Севастополь у справах захисту прав споживачів - відповідно до документованої методики забезпечення системної взаємодії учасників заходу з державного контролю як проекту проведено пілотні проекти спільних перевірок, які виявили більшу результативність порівняно із застосуванням традиційного підходу до здійснення заходів з державного контролю (нагляду), зокрема, в напрямі реалізації основних положень Постанови Кабінету Міністрів України "Про створення системи оперативного обміну між органами державного нагляду (контролю) інформацією про виявлення небезпечної та фальсифікованої продукції" № 1126 від 11.09.2007 р. (акти № 1/-18-4-43 від 27.01.2010 р. та від 07.04.2010 р.);

- Державним центром сертифікації МНС України, Дніпропетровською обласною санітарно-епідеміологічною службою та Головним управлінням ветеринарної медицини в Дніпропетровській області - настанови щодо впровадження та постійного вдосконалення інтегрованої системи управління органу державного контролю, що дало можливість розробити план заходів щодо впровадження інтегрованої системи управління, проект інтегрованої політики та провести модульне навчання за відповідною навчальною програмою (акти № 444

від 15.05.2010, № 1/-11-3-71 від 28.01.2010 р. та від 17.02.2010 р.).

Науково-прикладні положення дисертаційного дослідження щодо особливостей впровадження систем управління якістю у сфері надання публічних послуг використовувались Підкомітетом ПК 93/1 "Системи управління якістю" національного технічного комітету стандартизації ТК 93 "Системи управління якістю, довкіллям, безпечністю харчових продуктів та соціальна відповідальність" під час здійснення фахової експертизи нормативного документа "Настанова щодо застосування ДСТУ ISO 9001-2001 "Системи управління якістю. Вимоги" в органах виконавчої влади" та підготовки проектів національних стандартів ДСТУ-П IWA 4 2006/2010 (довідка про участь у діяльності технічного комітету стандартизації від 15.01.2010 р.).

Окремі положення дисертаційного дослідження впроваджені в програму підготовки магістрів за спеціальностями "Державне управління", "Публічне адміністрування", "Державна служба" та програми підвищення кваліфікації державних службовців ДРІДУ НАДУ (довідка № 03/1-3-11-354 від 12.05.2010 р.) та Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля (акт від 11.05.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеною самостійною науковою працею, у якій за результатами проведених досліджень отримано нові обґрунтовані теоретичні та методологічні результати, що закладають належне підґрунтя для вирішення важливої наукової проблеми - обґрунтування теоретико-методологічних засад реалізації функції державного контролю як публічної послуги. Наукові результати, висновки та положення, винесені на захист, одержані автором самостійно. У дисертації не використовувалися ідеї і розробки, що належать співавторам, разом з якими були опубліковані наукові праці. Конкретний внесок здобувача в ці праці зазначено в списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження доповідались та обговорювались на міжнародних і національних конгресах, конференціях і форумах: щорічних науково-практичних конференціях у Національній академії державного управління при Президентові України (Київ, 2002-2006, 2009), "The 7th TQM World Congress" (Верона, Італія, 2002), "Теорія і практика переходу до менеджменту якості за стандартами ISO 9000:2000" (Одеса, 2003), "The 48th EOQ Congress" (Москва, Росія, 2004), "The 5th Inte
ational Scientific Conference "Public Administration 2004"" (Лазне Боданец, Чехія, 2004), "Муніципальний менеджмент: становлення та розвиток в Україні" (Дніпропетровськ, 2004), "Стратегія якості у промисловості і освіті" (Варна, Болгарія, 2005-2010), "TQM/EMS. Актуальні аспекти і практичні питання" (Севастополь, 2005-2008), "The 5th/8th Inte
ational Conference of the Central and Easte
European Countries" (Київ, 2005, 2008), "Реформування системи місцевого самоврядування великого промислового міста. Досвід та проблеми" (Макіївка, 2005), "Інвестиційні стратегії підприємств України на міжнародних товарних та фінансових ринках" (Дніпропетровськ, 2006), "Актуальні проблеми європейської та євроатлантичної інтеграції України" (Дніпропетровськ, 2006-2010), "Реформування системи місцевого самоврядування у процесі вступу України до ЄС: досвід Польщі" (Дніпропетровськ, 2007), "Якість у ХХI сторіччі: системний підхід і інновації" (Мінськ, Білорусія, 2008), "Стратегія регіонального розвитку: формування та механізми реалізації" (Одеса, 2008), "Демократичне врядування у контексті глобальних викликів та кризових ситуацій" (Львів, 2009), "Теорія та практика державної служби" (Дніпропетровськ, 2008, 2009), "Розвиток публічного адміністрування на засадах менеджменту: європейський контекст", (Дніпропетровськ, 2009), "Модернізація суспільного сектора економіки в умовах глобальних змін" (Тернопіль, 2009), "Вивчення та запровадження в Україні іноземного досвіду удосконалення діяльності органів влади" (Полтава, 2009), "Європеїзація публічного адміністрування в Україні в контексті європейської інтеграції" (Дніпропетровськ, 2009 р.), "Державне управління та місцеве самоврядування" (Харків, 2010 р.).

Загальну концепцію та результати дослідження обговорено на між-кафедральному семінарі у ДРІДУ НАДУ (протокол № 11 від 24 лютого 2010 р.).

Публікації. Основні наукові результати дисертаційної роботи опубліковані у 57 працях, зокрема: одноосібній монографії, 26 статтях у наукових фахових журналах та збірниках наукових праць у галузі наук "Державне управління",

11 статтях в інших наукових фахових виданнях (у т.ч. дві статті в іноземних виданнях), 19 тезах. Публікації, що додатково відображають результати дисертаційного дослідження: ДСТУ, статті в Енциклопедичному словнику з державного управління та два навчальні посібники з грифом МОН України.

Усього - 48,6 д.а.

Структура дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, п'яти розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 502 сторінки друкованого тексту, обсяг основного тексту - 376 сторінок. Матеріали дисертації містять 65 рисунків, у тому числі 6 - на окремих сторінках, 60 таблиць, у тому числі 10 - на окремих сторінках. Список використаних джерел становить 737 найменувань (з них 124 іноземною мовою) і займає 79 сторінок.

Вісім додатків подано на 48 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)