ВЗАЄМОДІЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ З ГРОМАДСЬКІСТЮ В ПРОЦЕСІ УПРАВЛІННЯ МЕДИЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ НАСЕЛЕННЯ МОНОФУНКЦІОНАЛЬНИХ МІСТ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
ВЗАЄМОДІЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ З ГРОМАДСЬКІСТЮ В ПРОЦЕСІ УПРАВЛІННЯ МЕДИЧНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ НАСЕЛЕННЯ МОНОФУНКЦІОНАЛЬНИХ МІСТ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі  обґрунтовано актуальність теми дослідження; викладено мету дослідження та завдання роботи; визначено обєкт і предмет, методи та гіпотезу дослідження; розкрито наукову новизну одержаних результатів і їх практичне значення, наведено дані про апробацію результатів роботи та публікації автора за темою дисертаційного дослідження.

У першому розділі – Діяльність органів місцевого самоврядування у сфері медичного забезпечення населення: теоретичні аспективисвітлено ступінь наукової розробки теми на основі системного вивчення праць вітчизняних і зарубіжних авторів, проаналізовано нормативно-правові акти з питань медичного забезпечення населення та викладено методологію дослідження.

Аналіз наукових праць вітчизняних учених показує, що дотепер не сформована ефективна організаційно-економічна модель управління медичним забезпеченням населення, в межах якої здійснюється одночасне управління витратами та якістю медичної допомоги, як у межах країни в цілому, так і на муніципальному рівні.

Виявлено, що більшість вітчизняних і зарубіжних дослідників реформування організації діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування з медичного забезпечення населення пов’язує саме з подоланням ефектів соціально-витратної медицини та переорієнтуванням охорони здоров’я на соціально-інвестиційну модель із бюджетним фінансуванням і залученням додаткових джерел фінансування, створення прозорих фінансово-економічних механізмів цільового накопичення та використання коштів, необхідних для реалізації конституційних прав громадян на охорону здоров’я та медичне страхування. Особливого значення проблема організації діяльності органів місцевого самоврядування з медичного забезпечення населення набуває в контексті обмеженого ресурсного забезпечення та нерозвиненої мережі закладів охорони здоров’я в монофункціональних містах України. Так, у містах обласного значення діюча мережа лікувально-профілактичних закладів складається з медичних закладів, підпорядкованих Міністерству охорони здоров’я України, підпорядкованих іншим відомствам України; обласних, районних і міських комунальних лікувально-профілактичних закладів; приватних багатопрофільних клінік і приватних монопрофільних кабінетів; а в монофункціональних містах – міських комунальних лікувально-профілактичних закладів і приватних монопрофільних кабінетів. Іноді в таких містах функціонують медико-санітарні частини містоутворюючих підприємств.

Зокрема, встановлено, що забезпечення потреб населення монофункціональних міст України у послугах охорони здоров’я безпосередньо пов’язане з діяльністю органів місцевого самоврядування та закріплене в міжнародно-правових документах, до яких належить: Європейська хартія місцевого самоврядування, Європейська декларація прав міст, Європейська хартія міст. Законодавством України визначаються компетенція, повноваження, права, відповідальність, порядок фінансування органів влади та органів місцевого самоврядування, зокрема на видатки, у сфері охорони здоров’я.

Аналіз положень нормативно-правових актів з питань медичного забезпечення населення засвідчує, що удосконалення організаційно-економічної моделі управління медичним забезпеченням населення монофункціональних міст України потребує розв’язання в законодавчому порядку таких питань: невідповідність суб’єктно-об’єктних відносин в управлінні галуззю охорони здоровя на місцевому рівні; обмеження можливостей залучення додаткових коштів до галузі охорони здоров’я та неефективне використання наявних фінансових ресурсів через відсутність ефективних механізмів управління витратами та якістю медичної допомоги.

У межах дослідження автор спирається на наведені нижче визначення понять: „сектор додаткових можливостей в галузі охорони здоров’я”, „суспільно-солідарна система” та „лікарняна каса”.

Так, поняття „сектор додаткових можливостей у сфері охорони здоров’я” визначено в Указі Президента України від 07.12.2000 року № 1313/2000 „Про Концепцію розвитку охорони здоров’я населення України” у зв’язку з необхідністю залучення в галузь додаткових позабюджетних коштів, визначений розподіл усієї державно-комунальної системи медичної допомоги на два сектора: сектора загальнодоступної медичної допомоги та сектора додаткових можливостей у сфері охорони здоров’я.

Суспільно-солідарна система – це загальносуспільний перерозподільний фінансовий механізм (схема або модель), спрямований на забезпечення потреб членів суспільства у соціальних благах. Суспільно-солідарні моделі медичного забезпечення – окремий вид суспільно-солідарної системи, створеної для медичного забезпечення учасників системи.

Лікарняна каса – це недержавна, неприбуткова громадська членська організація сприяння охороні здоров’я і захисту прав пацієнтів, яка на добровільній основі об’єднує юридичних і фізичних осіб з метою забезпечення якісної, доступної додаткової медичної допомоги, що фінансується на підставі солідарно накопичених коштів в межах затверджених цільових комплексних медичних програм.

У другому розділі – „Сучасний стан управління медичним забезпеченням населення на місцевому рівніпроаналізовано вітчизняний і зарубіжний досвід організації медичного забезпечення населення та визначені періоди формування вітчизняної організаційно-економічної моделі охорони здоров’я, визначено структуру, функції та взаємозв’язки в сучасній системі управління медичним забезпеченням населення; проведено комплексну характеристику організації медичного забезпечення населення монофункціональних міст України на прикладі промислових монофункціональних міст Дніпропетровської області.

Розглянуто в ретроспективі вітчизняний досвід використання різних організаційно-економічних форм медичного забезпечення населення з кінця ХІХ до початку ХХІ ст. На підставі цього аналізу виділено чотири періоди становлення вітчизняної моделі системи охорони здоров`я.

Перший період (до 1918 р.) – становлення децентралізованої системи медичного страхування з багатоканальним механізмом фінансування. У цей період фактично не існувало централізованої системи охорони здоров’я з єдиним джерелом фінансування. Суб’єктами фінансування були як державний, так і приватний сектори. Уряд й органи місцевого самоврядування вирішували проблеми, пов’язані з усуненням негативних зовнішніх факторів, таких як спалахи епідемій; контроль за якістю надання медичної допомоги; забезпечення незахищених верств населення. Мережа медичних закладів створювалася стихійно: частково урядом, частково органами місцевого самоврядування, підприємствами, благодійними організаціями, деякими відомствами, такими як залізниця та в’язниця, приватними підприємцями, комерційною ініціативою приватно-практикуючих лікарів. На кожному підприємстві з кількістю робітників не менше 200, засновувалася лікарняна каса, яка здійснювала страхування.

Другий період (1918 – 1927 рр.) – становлення централізованої системи соціального страхування, існування багатоканального фінансування охорони здоров’я. Прийняття  31 жовтня 1918 р. Декрету „Про соціальне забезпечення трудящих”, заміна поняття „медичне страхування” на „соціальне забезпечення”, відродження у період НЕПу медичного страхування як частини соціального страхування.

Третій період (1927 – 1991 рр.) – централізована система охорони здоров`я з бюджетною системою фінансування. Навесні 1927 р. уряд прийняв постанову про ліквідацію апаратів робітничої медицини та передачі їх закладів до системи Народного комісаріату охорони здоров’я, який було реорганізовано у 1946 році в Міністерство охорони здоров’я із збереженням на місцях довоєнної структури органів управління. У 1957 р. були ліквідовані райздороввідділи, а їх функції керівництва системою охорони здоров’я на рівні району в області передані головному лікарю центральної районної лікарні, яка стала центром стратегічного й оперативного управління всіма лікувально-профілактичними закладами району. Але загальнодержавна система управління охороною здоров’я (міністерство, обласне управління, центральна районна лікарня, медичний заклад) залишалась адміністративно-командною.

Четвертий період (після 1991 р.) – збереження „де-юре” централізованої системи охорони здоров’я з бюджетною системою фінансування та існування „де-факто” централізованої системи охорони здоров’я з бюджетною системою фінансування та неофіційних платежів готівкою. У цей період почав активно створюватися та функціонувати приватний сектор у галузі охорони здоров’я: медичні заклади приватної форми власності та страхові компанії.

Зарубіжний досвід діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування з медичного забезпечення населення проаналізовано в контексті належності країн до класичних моделей фінансування галузі охорони здоров’я: моделі Беверіджа, моделі Бісмарка, ринкової моделі. Це дало можливість стверджувати, що в жодній з проаналізованих країн класичних моделей охорони здоров’я у чистому вигляді не існує.

З’ясовано, що системи охорони здоров’я продовжують свій розвиток і дотепер. Факторами, що спонукають цей розвиток є: необхідність стримування зростання собівартості медичного обслуговування, забезпечення загального медичного обслуговування, підвищення ефективності використання ресурсів і задоволення потреб пацієнтів і медиків.

Виявлено, що збільшення фінансування без створення ефективних механізмів управління та раціонального використання наявних ресурсів не дає позитивних результатів. Змішаний характер більшості моделей фінансування ускладнює оцінку їх результативності з погляду окремих джерел фінансування. А досвід одних країн не піддається простому перенесенню на ґрунт інших країн. Тому, заходи реформування галузі охорони здоров’я України мають спиратися на наявний світовий досвід, враховувати стан і можливості національної економіки, позитивні досягнення існуючої системи організації медичного обслуговування, історико-культурні традиції українського суспільства.

У результаті аналізу статистичних показників охорони здоров’я монофункціональних міст (мм. Марганець, Орджонікідзе) було виявлено, що за останні 12 років на 10 тисяч населення кількість лікарів усіх спеціальностей зменшилась на 25 % у м. Марганець та на 15 % у м. Орджонікідзе; кількість середнього медичного персоналу зменшилася на третину, ліжковий фонд скоротився в      м. Марганець на 45 % та в м. Орджонікідзе на 16 %. Водночас, показник звернення громадян за амбулаторно-поліклінічною допомогою за цей же період зріс на 10 % у м. Марганець та на 11,6 % у м. Орджонікідзе; показники травматизму також мають тенденцію до зростання на 60 % у м. Марганець та на 50 % у       м. Орджонікідзе. Таким чином, у монофункціональних містах Дніпропетров-ської області на фоні зростання потреби населення в медичному забезпеченні спостерігається усталена тенденція до зменшення ресурсної спроможності системи охорони здоров’я у задоволенні цих потреб.

Встановлено, що на місцевому рівні на процеси управління медичним забезпеченням населення серед інших суб’єктів впливу важливу роль відіграють громадські організації, що діють на конкретній території.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)