РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У результаті істотних економічних перетворень останніх десятиліть українська економіка опинилась у принципово новому стані, який, на думку багатьох фахівців, оцінюється як кризовий. На сучасному етапі  розвитку від системи державного управління вимагають не тільки сприяння залученню інвестицій з усіх можливих джерел, а й контроль за їх цільовим використанням, що дає змогу активізувати як виробничі і технологічні чинники економічного розвитку, так і соціальні, наукові, організаційні, природні. Разом з тим, створити нову державну інвестиційну політику вищого рівня технологічного розвитку неможливо на морально застарілій виробничій базі, зношеному устаткуванні промислових підприємств і наукових центрів. Не можливо без подолання стадії інвестиційного (екстенсивного) розвитку економіки перейти до інноваційного, оскільки для створення нових технологій і продуктів потрібні якісно нові ресурси (трудові, виробничі, фінансові). Для України необхідне удосконалення державної інвестиційної політики у напрямі інвестиційно-інноваційного шляху розвитку, згідно з яким відбувається поетапне оновлення техніки і технологій випуску продукції з істотно покращеними споживчими властивостями. Цей етап дозволить створити передумови для інноваційного розвитку.

Питання побудови ефективної державної інвестиційної політики розглядаються в роботах багатьох вітчизняних і зарубіжних учених: Р. Акоффа, В. Амітана, О. Амоши, І. Балабанової, М. Білопольського, В. Беренса, І. Бланка, В. Гейця, А.Дєгтяра, Т. Єдинак, П. Ковалішина, Д. Кокуріна, М. Корецького, О. Пампури, А. Пересади, М. Портера, М. Прокопенко, О. Савчука, Л. Саломатіної, В. Хобти, М. Чумаченко, Й. Шумпетера та ін.

Разом з тим, глибоке дослідження теоретичних питань інвестиційної та інноваційної діяльності не завжди дозволяє оцінити взаємозв'язок цих двох процесів і розробити рекомендації щодо їх реалізації з урахуванням впливу державної інвестиційної політики на соціально – економічний розвиток України. Тому сьогодні особливо важливою є необхідність вдосконалення державної інвестиційної політики спрямованої на активізацію інвестиційної діяльності, визначення її місця в системі факторів економічного розвитку України, аналіз впливу податкової та бюджетної політики, розробка шляхів залучення іноземних інвестицій на економічний розвиток України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційне дослідження виконане відповідно до наукової теми Академії муніципального управління “Удосконалення механізмів державного управління та місцевого самоврядування” (номер державної реєстрації 0108U008164). У межах науково-дослідних робіт участь автора полягає в удосконаленні механізмів державної інвестиційної політики в Україні.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в удосконаленні теоретико-методичної бази  регулювання державної інвестиційної політики в Україні та у розробці практичних рекомендацій щодо активізації інвестиційного процесу в Україні.

Для досягнення поставленої мети дисертаційного дослідження у роботі було поставлено й розв’язано такі завдання:

- здійснити аналіз теоретичних і методичних засад дослідження державної інвестиційної політики;

- визначити місце державної інвестиційної політики в системі факторів економічного розвитку України;

- дослідити світовий досвід державної інвестиційної політики та можливості його використання в Україні;

- проаналізувати вплив податкової системи на розвиток державної інвестиційної політики;

- оцінити боргову бюджетну політику та фондовий ринок як фактор залучення інвестиційних ресурсів;

- розробити шляхи залучення іноземних інвестицій на економічний розвиток України;

- запропонувати систему заходів з активізації державної інвестиційної політики;

- розробити державні програми з підтримки фінансових трастових операцій, толлінгу, факторингу для відстоювання національних інтересів.

Об’єктом дослідження є державна інвестиційна політика в Україні у напрямі інвестиційно-інноваційного шляху розвитку, її специфічні особливості та фактори, що її обумовлюють.

Предметом дослідження є розвиток державної інвестиційної політики в Україні.

Методи дослідження. Досягнення поставленої у дисертаційному дослідженні мети базується на системному підході до вивчення суспільних явищ, зокрема на фундаментальних положеннях об’єктивних економічних законів, теорії державного управління, методології економічного аналізу та прогнозування.

У роботі використана методологія комплексного аналізу; методи порівняння; методи трендового аналізу для дослідження тенденцій інвестування; методи аналізу та синтезу при визначенні впливу чинників на державну інвестиційну політику; методи економіко-статистичного аналізу при визначенні чинників формування інвестиційного середовища; метод наукових узагальнень – при побудові системи заходів з активізації державної інвестиційної політики.

Матеріали дослідження опрацьовано з використанням сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій та програм.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у наступному:

уперше:

- розроблено засади створення системи державної інвестиційної політики з урахуванням специфіки конкретних регіонів і галузей (через різний рівень їхнього розвитку, різні інвестиційні потреби і можливості залучення інвестицій), що дає змогу більш детально і глибоко досліджувати і формувати структуру й основні напрямки інвестиційної політики регіону й інвестиційної політики галузі, а також визначити їхню роль у структурі багаторівневої інвестиційної політики з позиції формування ефективної системи державного управління;

удосконалено:

- наукові підходи до розробки стратегії державного регулювання інвестиційної сфери за такими напрямами: створення сприятливого загального інвестиційного клімату (з використанням макроекономічних важелів дії; мікроекономічних інструментів; заходів щодо інституційного і інфраструктурного забезпечення інвестиційного процесу); відповідності інвестицій (інноваційного компоненту, структури, об'єму, галузевої спрямованості) довгостроковим інтересам розвитку національної економіки і критеріям національної безпеки (системи державного моніторингу інвестиційної діяльності та інноваційно-технологічної експертизи інвестиційних проектів), завдяки чому очікується істотне зниження непродуктивних витрат бізнесу, розвиток здорового конкурентного середовища, формування передбаченого правового середовища;

- систему державної підтримки інвестицій на економічний розвиток України за джерелами: іноземні (дія через Національний банк або спеціально створені для цього свої установи); спеціалізовані (фінансування перспективних проектів через різні інвестиційні фонди); кредитування (шляхом активної співпраці із зарубіжними приватними комерційними й інвестиційними банками); інші кошти (через зарубіжні пенсійні фонди і страхові компанії); кошти промислових і торгових компаній; конвертація українських акцій в американські депозитарні сертифікати (ADR) або глобальні (GDR) депозитарні розписки;

дістали подальший розвиток:

- категоріальний апарат, враховуючи останні нові досягнення в науці “Державне управління”, державної інвестиційної політики шляхом уточнення змісту інвестицій як механізму забезпечення економічної стабільності в Україні та системо утворюючого елементу фінансового ринку у взаємозв’язку з факторами соціально-політичної стабільності;

- шляхи активізації державної інвестиційної політики через використання елементів селективної політики, спрямованої, в першу чергу, на підтримку пріоритетних виробництв і наукоємних технологій;  створення фінансово-промислових груп, об'єднуючих банківський і промисловий капітал; розвиток лізингового підприємництва і фінансових трастових операцій; організацію цивілізованого ринку цінних паперів; залучення іноземного капіталу; стимулювання повернення українського капіталу в країну і запобігання його подальшому витоку на ґрунті практичної їх апробації в Україні.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне    значення    одержаних    результатів    полягає    в    тому,    що обґрунтовані в дисертації методичні положення, аналітичні розрахунки, оцінки та висновки можуть бути використані в державних структурах при формуванні та реалізації інвестиційної політики держави, а також  внесенні змін до законодавчих актів Верховної Ради України та інших нормативно-правових документів, які регулюють інвестиційну діяльність в Україні.

Наукові напрацювання автора щодо методичних підходів до розробки стратегії державного регулювання інвестиційної сфери використані при розробці програми інноваційного та науково-технічного розвитку Запорізької області (довідка № 6-7/531 від 10.03.2009 р.); запропоновані здобувачем заходи по створенню сприятливого інвестиційного клімату через використання інституційного й інфраструктурного забезпечення інвестиційного процесу були застосовані при підготовці програми стабілізації галузі тваринництва та її розвитку у Запорізькій області (довідка № 01-21/54 від 09.05.2009 р.).

Запропоновані в дисертаційній роботі теоретичні положення використані у навчальному процесі Академії муніципального управління при розробці програм з курсів державного управління (довідка № 578 від 25.10.2009 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, що виносяться на захист, отримані дисертантом особисто і знайшли відображення в одноосібних працях.

Апробація результатів дисертації. Науковий зміст основних результатів дослідження та їх практичне застосування обговорювалися на науково-практичних конференціях, таких  як: «Актуальні проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку економіки України» (м. Харків, 2007 р.); «Актуальні проблеми економіки 2007» (м. Київ, 2007 р.); «Чинники гальмування інноваційного розвитку вітчизняних підприємств» (м. Київ, 2007 р.);  «Управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємств в країнах ринкової економіки» (м. Київ, 2007 р.);  «Інноваційні стратегії економіки регіонів» (м. Київ, 2007 р.); «Європейські орієнтири муніципального управління» (м. Київ, 2008 р.); «Соціально - економічна  політика  та розвиток регіонів в умовах переходу до постіндустріального суспільства» (м. Дніпропетровськ, 2008 р.); «Управління сьогодні та завтра» (м. Хмельницький, 2008 р.);  «Стратегія забезпечення сталого розвитку України»  (м. Київ, 2008 р.);  «Проблеми економіки й управління у промислових регіонах» (м. Запоріжжя, 2008 р.); «Макроекономічне регулювання інвестиційних процесів та впровадження стратегії інновативно-інноваційного розвитку в Україні» (м. Київ, 2008 р.).

Публікації. Основні наукові положення, висновки і пропозиції, сформульовані за результатами дослідження, відображені в 17 наукових працях загальним обсягом 4,3 друк. арк., з них 5 статей опубліковано в наукових фахових виданнях з державного управління.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 203 сторінки, що включає список використаних джерел з 260 найменувань, 8 рисунків, які займають 7 сторінок, та 4 таблиці на 3 сторінках. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Динамика лабораторных показателей, отражающих функциональную активность макрофагальной системы, у пациентов с болезнью Гоше I типа на фоне патогенетической терапии Пономарев Родион Викторович
Особенности мобилизации и забора гемопоэтических стволовых клеток при аутологичной трансплантации у больных с лимфопролиферативными заболеваниями Федык Оксана Владимировна
Оценка стабильности молекулярной ремиссии и качества жизни больных хроническим миелолейкозом при отмене терапии ингибиторами тирозинкиназ Петрова Анна Николаевна
Реконституция субпопуляций Т-клеток памяти у больных острыми лейкозами после трансплантации аллогенных гемопоэтических стволовых клеток Попова Наталья Николаевна
Антитромботическая терапия и профилактика тромбозов глубоких вен у детей с гемобластозами и синдромами костномозговой недостаточности Жарков Павел Александрович

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)