ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В РИНКОВИХ УМОВАХ




  • скачать файл:
title:
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В РИНКОВИХ УМОВАХ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Із моменту розбудови України як незалежної держави відбувається поступове формування вітчизняного підприємництва як соціально-економічного явища. Позитивній динаміці його розвитку сприяли низка прогресивних норм регуляторної політики, запровадження спрощеної системи оподаткування, обліку та
звітності суб'єктів малого підприємництва, реформування дозвільної системи тощо. Проте, незважаючи на успіхи, досягнуті в розвитку малого підприємництва, в сучасній Україні цей важливий сектор економіки, на відміну від промислово розвинених країн Західної Європи, Америки і Південно-Східної Азії, де на його частку припадає до 60% валового внутрішнього продукту, поки недостатньо впливає на соціально-економічний розвиток суспільства.

Розвиток малого підприємництва в Україні відбувається в складних умовах розвитку ринкової економіки, що позначені значними труднощами соціально-економічного, політичного й правового характеру. На цей процес головним чином впливають наявність адміністративних бар'єрів, значний податковий тягар, обмеження фінансово-кредитних можливостей, недостатність фінансової, матеріально-технічної, управлінської та кадрової складової діяльності малого підприємництва. Недостатньою є увага держави до розв’язання проблемних питань розвитку малого підприємництва, хоча саме воно, не вимагаючи великих стартових інвестицій, гарантує швидкий обіг ресурсів, високу динаміку зростання, допомагає оперативно вирішувати проблеми реструктуризації економіки, гнучко реагує на зміну кон'юнктури ринку, надає економіці додаткової стабільності. Тому дослідження проблемних питань, пов’язаних із функціонуванням суб’єктів малого підприємництва та розвитком системи їх державного регулювання в ринкових умовах, мають принципове значення на етапі його утвердження.

Теоретичні основи формування підходів до вирішення практичних завдань державного управління, які пов’язані із економічними процесами та підприємницькою діяльностю, заклали такі видатні зарубіжні вчені, як: Е. Вайнінг, Д. Веймер, Д. Кейнс, Ф. Кене, В. Леонтьєв, Д. Рікардо, П. Самуельсон, А. Сміт та ін. Серед вітчизняних дослідників значний внесок у загальну теорію та методологію державного регулювання малого підприємництва зробили такі провідні вчені, як: Ю. Авксентьєв, О. Амосов, Ю. Бажал, О. Барановський, З. Варналій, Л. Воротіна, В. Гриньова, А. Дєгтяр, О.Долгальова, Л. Дмітриченко, Ю. Єхануров, І. Жиляєв, О. Іваницька, О. Кілієвич, М. Клименюк, М. Корецький, В. Мартиненко, Г. Одінцова, Є. Панченко, І. Райнін, С. Реверчук, І. Сараєва, В. Сизоненко, І. Сурай, Т. Сьомкіна, О. Титаренко, Ю. Чернецький та ін.

Разом із тим окремі аспекти цієї багатопланової проблеми ще не повною мірою досліджені та розроблені. Динамічні процеси, які відбуваються в економічному середовищі суспільства, зумовлюють потребу в постійному осмисленні теоретичних і прикладних аспектів державного регулювання підприємницької діяльності. Саме тому в сучасних умовах важливою є розробка методології раціональної взаємодії суб'єктів малого підприємництва і держави з урахуванням множинності зв'язків, специфічних багатоаспектних критеріїв ефективності такої взаємодії. Невирішеність багатьох вказаних та інших проблем зумовила вибір теми, мети та завдань дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукові результати, теоретичні положення й висновки дослідження було отримано в межах науково-дослідної теми Академії муніципального управління “Удосконалення механізмів державного управління та місцевого самоврядування” (номер державної реєстрації 0108U008164), зокрема, дисертантом обґрунтовано шляхи підвищення ефективності реалізації комплексної державної політики розвитку малого підприємництва.

Мета й завдання дослідження. Метою дослідження є розроблення теоретико-методологічних підходів та практичних рекомендацій щодо удосконалення державного регулювання розвитку малого підприємництва в ринкових умовах.

Для досягнення мети дослідження були визначені такі завдання:

- проаналізувати теоретичні засади формування державної підтримки розвитку малого підприємництва;

- охарактеризувати особливості державного регулювання розвитку малого підприємництва, виходячи з класифікації їх видів;

- визначити роль страхування у реалізації державної політики щодо розвитку малого підприємництва;

- визначити вплив основних факторів на розвиток малого підприємництва в Україні;

- проаналізувати та розкрити основні положення системи регулювання розвитку малого підприємництва;

- обґрунтувати підхід до формування комплексної державної політики у сфері малого підприємництва;

- визначити напрями удосконалення правових інструментів регулювання малого підприємництва.

Об’єктом дослідження є державне регулювання окремих сфер економіки та суспільних процесів.

Предметом дослідження є державне регулювання розвитку малого підприємництва в ринкових умовах.

Методи дослідження. Теоретичним підґрунтям роботи є фундаментальні положення теорії управління, теорії систем та системного аналізу, синергетики, інституційного підходу, класичних і сучасних теорій сталого розвитку щодо державного регулювання розвитку малого підприємництва в ринкових умовах.

Методологічну основу роботи становлять загальнонаукові прийоми досліджень і спеціальні методи, що ґрунтуються на сучасних наукових засадах управлінської, економічної і споріднених із ними наук. У роботі використано: історичний та логічний методи – для дослідження теоретичних засад розвитку малого підприємництва; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення й формування висновків; економіко-статистичний – для аналізу сучасного стану розвитку малого підприємництва в Україні; методи аналізу і синтезу – для розробки ефективного механізму підтримки розвитку малого підприємництва, експериментальний – для формування напрямів ефективної державної підтримки розвитку малого підприємництва.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше розроблено наукові засади підвищення ефективності державного регулювання розвитку малого підприємництва в ринкових умовах, які спрямовані на узгодження інтересів держави, суспільства і людини як споживача вироблених благ; забезпечення цілеспрямованої державної політики мінімізації ризиків в економіці;

удосконалено:

- класифікацію видів державного регулювання малого підприємництва, а саме: залежно від етапів підприємницької діяльності (регулювання, пов'язане з „входом і виходом на ринок”;  регулювання процесу будівництва заводів, фабрик; регулювання виробничої діяльності; регулювання торговельних операцій; регулювання транспортування і зберігання товарів); залежно від галузі економіки (державне регулювання в промисловості, агропромисловому комплексі, на транспорті тощо); залежно від приналежності учасників підприємництва до тієї або іншої держави;

- механізм державного регулювання малого підприємництва, який відповідає вимогам європейської інтеграції і враховує його розвиток в умовах глобалізації шляхом поєднання двох основних напрямів допомоги, таких як організаційне забезпечення та створення інфраструктури; 

- систему державного регулювання розвитку малого підприємництва на основі формалізованої моделі «мале підприємництво – держава – суспільство», узгоджувальними елементами якої на мікрорівні виступає ринковий механізм, на мезо- – координаційні комітети, на макрорівні – координаційна рада із закріпленими законом повноваженнями;

- систему правових інструментів державного регулювання розвитку малого підприємництва шляхом закріплення на законодавчому рівні норми щодо пільг стосовно компенсації страховими органами недоотриманих доходів малими підприємствами;

дістали  подальшого розвитку:

- визначення основних факторів розвитку малого підприємництва, серед яких: економічні, політичні та соціально-культурні, які при взаємодії сприяють: створенню нових робочих місць, забезпеченню ефективної зайнятості, подальшому насиченню ринку вітчизняними товарами і послугами, та є основою формування середнього класу в Україні;

- методологічний підхід до формування комплексної державної політики у сфері малого підприємництва, що враховує її реалізацію на макро-, мезо-, мікрорівні та базується на процесному підході до визначення ефективності функціонування цієї сфери з дотриманням принципу оптимальності державної підтримки.

Практичне значення одержаних результатів. Сформульовані та обґрунтовані положення та рекомендації є підґрунтям для розв’язання теоретичних і практичних проблем державного регулювання розвитку малого підприємництва в ринкових умовах. Практичне значення результатів полягає у можливості широкого впровадження результатів досліджень у діяльності малого підприємництва. Пропозиції автора щодо підвищення ефективності державного регулювання розвитку малого підприємництва використані Дніпропетровською облдержадміністрацією при розробці та реалізації Програм стабілізації та розвитку Дніпропетровської області на період до 2012 року (довідка № 35/1029 від 09.12.2009 р.).

Практична значущість дослідження полягає у розробці рекомендацій Дніпропетровській обласній Раді при реалізації Програми розвитку малого підприємництва в Дніпропетровській області на 2009–2010 рр. щодо забезпечення стійкого розвитку малого підприємництва на основі соціального партнерства та підвищення ефективності реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності  (довідка № 2243/2 від 16.01.2010 р.).

Теоретичні розробки дисертаційної роботи використовуються у навчальному процесі Академії муніципального управління при викладанні таких дисциплін: “Правове забезпечення державного управління”, “Соціальна і гуманітарна політика” (довідка № 47899 від 25.12.2009 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею та містить одержані автором нові результати у сфері науки державного управління, що в сукупності сприяють вирішенню важливої науково-практичної задачі з удосконалення державного регулювання розвитку малого підприємництва в ринкових умовах.

Апробація результатів дослідження. Науковий зміст основних результатів дослідження та їх практичне застосування обговорювалися на таких науково-практичних конференціях, як: “Макроекономічне регулювання інвестиційних процесів та впровадження стратегії інновативно-інноваційного розвитку в Україні” (м. Київ, 2008 р.); “Інвестиційна складова сталого розвитку регіону” (м. Харків, 2009 р.);  “Фінансово-бюджетна політика в контексті соціального розвитку регіонів” (м. Дніпропетровськ, 2009 р.); “Розвиток продуктивних сил України: від В.І. Вернадського до сьогодення” (м. Київ, 2009 р.); „Удосконалення механізмів державного управління та місцевого самоврядування” (м. Київ, 2009 р.); „Збалансований (сталий) місцевий розвиток: теоретичні та практичні аспекти” (м. Київ, 2009 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 11 наукових праць (5 – у наукових фахових виданнях з державного управління) загальним обсягом 3,65 друк.арк.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Її викладено на 189 сторінках, із яких 173 стор. – основна частина, 7 рисунків на 5 стор. та 2 таблиці на 1 стор. Список використаних джерел із 146 найменувань розміщений на 16 стор.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)