РОЛЬ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ УПРАВЛІННЯ І МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В МЕХАНІЗМІ РЕФОРМУВАННЯ ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ




  • скачать файл:
title:
РОЛЬ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ УПРАВЛІННЯ І МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В МЕХАНІЗМІ РЕФОРМУВАННЯ ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Становлення громадянського суспільства – це багатовимірна проблема, яка стоїть як перед цивілізованим світом,  так і перед  Україною. Основою громадянського суспільства є здоров’я нації (громадське здоров’я), як стан демографічної структури, фізичного та інтелектуального потенціалу, морально-психологічного клімату, який забезпечує високий рівень життя громади і виконання нею всіх суспільних функцій на певному історичному відтинку часу.

Виходячи з того, що громадянське суспільство як четвертий ступінь людської історії – це суспільство з високорозвинутими економічними, культурними, правовими, політичними відносинами між індивідами, не опосередкованими державою, громадське здоров’я слід розглядати у контексті соціальної сфери його діяльності (Волос Б.О.).

Основним аспектом забезпечення громадського здоровя у будь-якій країні є профілактична концепція стилю і способу життя людей, медицини та охорони здоровя і соціальної політики держави. Реалізація такої концепції можлива лише за умови співпадіння інтересів у системі «людина-родина-лікар-держава-суспільство».

За суспільними оцінками, здоров’я – найважливіший показник соціально-культурного розвитку та якості життя в країні, ефективності державного управління в цілому. Застосуванню комплексного механізму державного управління охороною здоров’я в Україні під час переходу до ринкових відносин присвячені роботи таких провідних вчених як  В.М.Лехан, Г.І.Лисенко, Я.Ф.Радиш, І.М.Солоненко та ін. При цьому організаційний  механізм державного управління переважно вивчали Ю.В.Вороненко, В.М.Князевич, В.Ф.Москаленко, О.І.Сердюк, О.М.Хвисюк та ін. Питання нормативно-правового механізму державного управління висвітлювали у своїх наукових працях В.Д.Бакуменко, З.С.Гладун, Г.О.Слабкий, І.В.Яковенко. Взаємодію адміністративного і політичного механізмів у системі управління охороною здоров’я вивчала Т.Д.Чеканова, а економічний механізм досліджувала Д.М.Джафарова.

Погіршення стану здоров’я населення Львівщини, про що свідчать несприятливі демографічні показники та скорочення середньої тривалості життя,  потребує суттєвого поліпшення організації первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини з метою ліквідації нерівності у доступності медичної допомоги, підвищення її валеологічної, профілактичної та лікувально-реабілітаційної ефективності. Дослідженню комплексного механізму державного управління і місцевого самоврядування в реформуванні первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) на засадах сімейної медицини (СМ) та її розвитку в регіонах України присвячені лише поодинокі роботи, які не висвітлюють весь комплекс проблем.

Актуальність проведеного дослідження підвищується у звязку з прийняттям Верховною Радою України Закону «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року» 22 січня 2010р. № 1841-VI. Цією програмою визначені нові відповідальні завдання перед державними органами влади та місцевого самоврядування, а також органами охорони здоров’я країни щодо пришвидшення реформування первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини та її розвитку.

Наукова і практична значимість зазначених проблем зумовила вибір теми дисертації, визначила мету і конкретні завдання, обєкт і предмет дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.       Дисертаційна робота присвячена розв’язанню наукових і прикладних завдань накреслених в обласній цільовій програмі «Розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на 2008-2011 роки», що затверджена сесією Львівської обласної ради 23.04.2008р., рішення № 552.

Тема дисертації пов’язана з науково-дослідницькою роботою, яка виконується  за участю автора у якості співвиконавця на кафедрі європейської інтеграції та права у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії  державного управління при Президентові України «Механізми підвищення ефективності державного управління в регіоні» (номер державної реєстрації 0100U002070).

         Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є опрацювання комплексного механізму державного управління реформуванням первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини та її розвитком на Львівщині шляхом міжсекторальної співпраці під керівництвом органів державного управління і місцевого самоврядування, а також подолання проблем недостатньо ефективного функціонування системи первинної медико-санітарної допомоги, зумовлених нерівною її доступністю для населення та неналежною якістю медичної допомоги  з урахуванням пріоритетних напрямків розвитку охорони здоров’я України.

         Для досягнення мети дисертаційної роботи було визначено такі завдання:

         - зясувати значення сімейної медицини у формуванні, збереженні та зміцненні громадського здоровя;

         - дослідити теоретико-методологічні засади виникнення та розвитку сімейної медицини;

         - опрацювати комплексний механізм державного управління реорганізацією первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини та її розвитком на основі політичного, організаційного, мотиваційного, економічного та правового механізмів;  

         - проаналізувати ефективність опрацьованого комплексного механізму державного управління реорганізацією первинної медико-санітарної допомоги  на засадах сімейної медицини;

         - окреслити стратегічні напрямки удосконалення механізму державного управління подальшим розвитком сімейної медицини;

         - розробити організаційно-методичні рекомендації щодо упровадження запропонованої моделі участі органів державного управління, місцевого самоврядування і громад у розвиткові сімейної медицини.

         Об’єктом дослідження є процес становлення сімейної медицини під час реформуванням первинної медико-санітарної допомоги на Львівщині в умовах формування громадської системи охорони здоров’я України. 

Предметом дослідження є роль державних органів управління і місцевого самоврядування в комплексному механізмі реформування первинної медико-санітарної допомоги  на регіональному рівні.

Гіпотеза дослідження базується на припущенні, що органи державної влади відіграють визначальну роль в удосконаленні комплексного механізму державного управління розвитком сімейної медицини на регіональному рівні шляхом переорієнтації її на засади формування, збереження і зміцнення здоров’я та профілактичної медицини, що призведе до суттєвого поліпшення стану здоров’я  населення Львівщини.

Методи дослідження. Для вивчення впливу комплексного механізму державного управління щодо реорганізації первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: абстрактно-логічний – для визначення сутності понять і сфер діяльності різних галузей охорони здоров’я; конкретно-історичний – для дослідження еволюції механізмів державного управління розвитком сімейної медицини з урахуванням причин, умов і чинників, які впливали на виникнення певної динаміки змін, що відбувалися в країнах світу і  в Україні; компаративний, який дозволив провести порівняльний аналіз досвіду різних країн світу і України щодо застосування механізмів державного управління розвитком сімейної медицини та проблем нормативно-правового регулювання в галузі первинної медико-санітарної допомоги; статистичні методи, які дозволяють виявити закономірності через випадковості, при вивченні реєстру здоров’я населення; методи експертних оцінок – для суб’єктивного оцінювання експертами індикаторів якості медичної допомоги, коли не можливо оцінити іншими методами їх параметри; соціологічний – для опитування вибірки пацієнтів поліклініки відносно їх задоволеності якістю медичної допомоги; системний – для дослідження методологічних засобів, процедур, прийомів, спрямованих на вивчення первинної медико-санітарної допомоги як соціально керованої системи.

Наукова новизна результатів роботи полягає в тому, що:

         уперше розроблено:

         - метод формування медико-соціальних завдань і заходів щодо реорганізації первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини та її розвитку у Львівському регіоні з використанням комплексного механізму державного управління закладами сімейної медицини, до якого входять політичний,організаційний, мотиваційний, економічний та правовий механізми державного управління;

         - організаційний механізм державного управління розбудовою первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини у вигляді перспективної регіональної моделі освітньо-медичних округів та схеми розташування закладів сімейної медицини на Львівщині;

         - реєстр здоров’я територіальної громади, який дозволяє за прямими показниками здоров’я, визначеними фахівцями сімейної медицини, оцінити стан громадського здоров’я і ефективність профілактичних заходів, що проводяться з валеологічною метою і з метою первинної профілактики захворювань;

удосконалено:

-         модель реформування первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини з використанням комплексного механізму державного управління і відповідних ресурсів  з метою вирішення медичних і соціальних проблем стосовно формування, збереження, зміцнення  здоров’я  здорових  та превентивної медицини.

-         конкретні механізми державного управління стратегією розвитку  сімейної медицини з активним залученням до цього не лише медичних працівників і організаторів охорони здоров’я, але й фахівців інших галузей, органів державного управління і місцевого самоврядування;

дістали подальший розвиток:

-         принципи реформування закладів первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини і темпи їх реструктуризації на основі організаційного механізму державного управління;

-         підготовка і безперервний професійний розвиток сімейних лікарів, медичних сестер і менеджерів сімейної медицини з урахуванням потреб населення у цих спеціалістах і сучасних вимог до таких фахівців.

         Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційної роботи застосовуються для здійснення заходів щодо активної реорганізації закладів первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини  у Львівській області.

Рекомендації дослідження складають основу комплексного механізму державного управління, спрямованого на участь у реформуванні первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини не лише медичних працівників і організаторів охорони здоров’я, а й органів державного управління та місцевого самоврядування, що сприятиме підвищенню якості та ефективності медичної допомоги.

Основні положення, висновки і рекомендації дослідження використовуються Львівською обласною радою, Львівською обласною державною адміністрацією у процесі реалізації обласної цільової програми «Розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на 2008-2011 роки», а також у навчальному процесі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького і Львівського медичного інституту.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною науковою працею. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї та положення, що становлять індивідуальний внесок автора. Особистий внесок у працях, опублікованих у співавторстві, відображається у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Результати представлені на обласній науково-практичній конференції «Клініка сімейної медицини» (Львів, 2006), міжнародних науково-практичних конференціях  у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України 22 березня 2007 р., 4 квітня 2008 р. і 3 квітня 2009р.

Структура і обсяг дисертаційної роботи. Загальний обсяг дисертації становить 226 сторінок та складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Основний текст дисертації становить 159 сторінок.

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано

14 науково-методичних робіт, з них 3 самостійних і одна у співавторстві з Б.Б.Лемішком  у фахових виданнях з державного управління.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)