ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ



title:
ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Глобалізація економічних процесів, посилення кризових явищ як в економіці, так і в політиці потребують докорінного вдосконалення всієї системи державного управління в Україні. Головним принципом державної політики є забезпечення конкурентоспроможності країни у світовій економіці з допомогою механізмів підтримки підприємництва. В Україні виникло нове бачення державної політики щодо підтримки та розвитку малого та середнього підприємництва. На підприємництво покладаються функції прискорення структурної перебудови економіки України, тому державна політика має бути спрямована на створення ефективних фінансово-економічних механізмів стимулювання розвитку підприємництва шляхом зниження податкових ставок, зменшення бази оподаткування, збільшення податкового періоду, введення спеціальних податкових режимів.

З огляду на це необхідно переглянути й удосконалити законодавчі та фінансово-економічні механізми державної політики щодо розвитку підприємництва, визначити якісні характеристики соціально-економічного середовища підприємницької діяльності, стимули щодо інноваційного та інвестиційного характеру і перспективних напрямів його розвитку. Все це вимагає переосмислення ролі малого та середнього підприємництва в економічній системі країни.

Мале та середнє підприємництво визнається одним із головних чинників політичної та соціальної стабільності суспільства. Ефективне функціонування суб’єктів підприємництва є основною передумовою економічного добробуту громадян країни, а отже, й національної безпеки. Таке важливе значення малого підприємництва для політичної та соціальної стабільності держави зумовлюється тим, що воно виконує насамперед соціальні функції, а саме: створення нових робочих місць, зниження рівня безробіття, подолання бідності. Формування середнього класу – одне з головних завдань соціально орієнтованого ринкового суспільства, від вирішення якого великою мірою залежить покращання економічної ситуації в цілому.

Українською владою неодноразово проголошувалося, що розвиток малого та середнього підприємництва є одним із пріоритетів державної політики. Однак через декларативний характер таких заяв залишилася невирішеною головна проблема, з якою стикається система державного управління в Україні, – низька якість виконання державних рішень та недотримання законодавства насамперед самими органами державної влади, через відсутність чітко сформульованої та виконуваної державної політики у сфері підтримки підприємництва; підвищення адміністративних бар’єрів та надмірне втручання органів державної влади в діяльність суб’єктів підприємництва; корупцію в органах державної влади, яка змушує підприємництво до ведення діяльності в “тіньовій зоні”.

Визначено, що механізми державної політики щодо підтримки і регулювання малого та середнього підприємництва полягають в усуненні адміністративних перешкод; гармонізації податку на додану вартість; внесенні змін до умов фінансування Національної та регіональних програм розвитку і підтримки підприємництва. Державні програми повинні розроблятись у вигляді довгострокових програм на законодавчому рівні, а їх фінансування має здійснюватись у вигляді прямого субсидування на основі бюджетного фінансування фондів, а також шляхом створення змішаних форм підтримки: надання гарантій щодо повернення кредитів, видачі їх під пільгові відсотки.

Вагомий внесок у дослідження питань підприємництва зробили в минулому видатні економісти: Р.Кантильйон, А.Сміт, Д.Рікардо, А.Маршалл, Й.Шумпетер, нобелівські лауреати: Д.Тобін, Д.Стіглер, М.Міллер, У.Шарп, Г.Марковіц.

Але й на сьогодні залишається недостатньо вивченою проблема ефективності державної політики підтримки та розвитку малого та середнього підприємництва, що великою мірою визначається відсутністю наукових досліджень сутності фінансово-економічних механізмів розвитку малого та середнього підприємництва та її ефективності в цілому.

Вивченню цих актуальних питань присвячені праці відомих українських учених О.Амоші, З.Варналія, Л.Воротіної, В.Воротіна, В.Гейця, Л.Донець, С.Дриги, О.Кужель, Д.Ляпіна, К.Ляпіної, В.Семиноженка, С.Соболя, Ю.Єханурова.

Теоретичну розробку концептуальних засад та механізмів державного управління, на яких певним чином базується дисертаційне дослідження, здійснювали сучасні вітчизняні науковці, такі як: М.Білинська, В.Бодров, Л.Ільченко-Сюйва, О.Кілієвич, Ю.Ковбасюк, О.Лебединська, Н.Малиш, І.Розпутенко, Є.Ромат, В.Рижих, В.Стрельцов, В.Юрчишин.

Актуальність розгляду особливостей механізмів державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва зумовлена передусім тим, що Україна розбудовує національну економіку на ринкових засадах, впроваджуючи сучасний прогресивний досвід щодо сприяння розвитку підприємництва як цілісної системи, що передбачає чітке визначення функцій і механізмів державної політики щодо розвитку підприємництва. Невід’ємними складовими сучасного підприємництва є мале та середнє підприємництво, перед яким ставляться завдання щодо структурної перебудови економіки та підвищення організаційної ефективності використання національних ресурсів. Досліджувана проблематика є надзвичайно актуальною для України в умовах економічної та політичної нестабільності. Враховуючи не досить глибоке вивчення проблеми результативного та ефективного поєднання механізмів державної політики щодо розвитку підприємництва, необхідність приведення його у відповідність з вимогами Європейського Союзу, прагнення України стати повноправним членом європейської спільноти, ці проблеми потребують більш детального вивчення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в межах комплексного наукового проекту Національної академії державного управління при Президентові України “Державне управління та місцеве самоврядування (державний реєстраційний номер 0199U002827) у рамках науково-дослідницьких робіт кафедри економічної політики за темами: Практичні рекомендації щодо використання економічного аналізу в процесі реалізації соціально-гуманітарної політики в Україні (державний реєстраційний номер 0108U002029) та Геоекономічна політика України (державний реєстраційний номер 0109U003018), в яких автором як співвиконавцем тем виявлено особливості здійснення державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва в Україні в контексті розробки пропозицій з удосконалення фінансово-економічних та законодавчих механізмів державної політики, обґрунтовано науково-методологічні підходи до створення фінансово-економічних механізмів стимулювання розвитку підприємництва шляхом зниження податкових ставок, зменшення бази оподаткування, вдосконалення спрощеної системи оподаткування та визначено концептуальні засади державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексний аналіз державної політики щодо розвитку підприємництва, розробка практичних рекомендацій стосовно вдосконалення фінансово-економічних і законодавчих механізмів, пошуку можливих напрямів їх удосконалення і шляхів реалізації для ефективного функціонування сектору малого та середнього підприємництва в Україні.

Для досягнення мети в дисертаційному дослідженні поставлені такі завдання:

  проаналізувати вітчизняний та зарубіжний досвід упровадження механізмів державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва;

  визначити ефективність регуляторної політики з допомогою державних програм сприяння розвитку малого та середнього підприємництва;

  розробити ефективні механізми спрощення процедури започаткування та ведення підприємницької діяльності;

  удосконалити механізми формування інфраструктури підтримки розвитку малого та середнього підприємництва;

  здійснити аналіз сприятливих напрямів доступу суб’єктів малого та середнього підприємництва до кредитних ресурсів;

  вдосконалити умови використання фінансово-економічних механізмів і спрощеної системи оподаткування для ефективного функціонування малого та середнього підприємництва;

  урегулювати процедуру проведення перевірок суб’єктів підприємництва;

  розглянути мале та середнє підприємництво як чинник політичної і соціальної стабільності в Україні.

Об’єкт дослідженнядержавна політика щодо розвитку малого та середнього підприємництва.

Предмет дослідження – фінансово-економічні і законодавчі механізми державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва в Україні.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань використовувався комплекс загальнонаукових методів (порівняння, абстрагування, аналіз і синтез, аналогії), а також спеціальних методів пізнання політико-правових, соціально-економічних явищ і проблем, зокрема:

  метод порівняльного аналізу для ознайомлення з науковими працями українських та зарубіжних дослідників;

  метод політико-правового аналізув процесі визначення особливостей відповідних положень Конституції України, законодавчих актів, які регулюють здійснення державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва;

метод системного аналізу при розгляді нормативно-правових і адміністративно-управлінських механізмів, за допомогою яких в Україні здійснюється управління малим та середнім підприємництвом;

– метод структурно-функціонального моделювання для визначення концептуальних засад створення ефективної інфраструктури;

 абстрактно-логічний метод під час підготовки пропозицій, спрямованих на вдосконалення управлінсько-функціональної структури управління підприємництвом.

Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення сучасної теорії державної політики, основоположні нормативно-правові акти України, а також наукові розробки вітчизняних та зарубіжних учених, що стосуються проблем державного управління щодо малого та середнього підприємництва.

Історичні аспекти становлення і розвитку малого та середнього підприємництва та державної політики щодо розвитку підприємництва в Україні досліджувались методом єдності історичного та логічного. Базою досліджень слугували статистичні збірники Держкомстату України та матеріали Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Огляд законодавчої та регуляторної бази дав змогу опрацювати інформацію при дослідженні класифікаційних ознак форм та методів державної підтримки на різних етапах становлення і розвитку українського підприємництва.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що у дисертаційній роботі розроблені наукові положення й отримані практичні результати, які в сукупності вирішують важливе наукове завдання в галузі державного управління щодо розвитку підприємництва в контексті розробки пропозицій з удосконалення фінансово-економічних та законодавчих механізмів державної політики. Обґрунтовано науково-методологічні підходи до створення фінансово-економічних механізмів стимулювання розвитку підприємництва та визначено концептуальні засади державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва в Україні. Виходячи з цього у дисертації

вперше:

        визначено ефективні фінансово-економічні механізми державної політики розвитку підприємництва через механізми збереження та вдосконалення спрощеної системи оподаткування шляхом зміни нормативно-законодавчих актів стосовно малого та середнього підприємництва;

        доведено, що розвиток малого та середнього підприємництва потребує комплексного підходу до формування і реалізації ефективних фінансово-економічних та законодавчих механізмів щодо оподаткування за зниженою ставкою відсотків прибутку, який розподіляється за результатами діяльності серед власників і спрямовується на оновлення або модернізацію основних фондів; перегляду норм амортизації для кожної з груп основних фондів, а також місцевих податків і зборів, земельного податку та орендної плати;

        проведено порівняльний аналіз ефективних фінансово-економічних механізмів державної політики щодо розвитку малого та середнього підприємництва на основі показників ефективності державної політики;

        теоретично обґрунтовано напрями та шляхи вдосконалення взаємодії органів державного управління та суб’єктів підприємництва через зменшення бази оподаткування, зниження податкових ставок, збільшення податкового періоду, введення спеціальних податкових режимів;

удосконалено:

       теоретичні засади державної економічної політики України у сфері малого та середнього підприємництва щодо фінансово-економічних механізмів протидії світовій фінансово-економічній кризі;

       існуючий механізм державної політики шляхом розроблення і впровадження загальнодержавних та регіональних комплексних програм для малого та середнього підприємництва;

       механізми впровадження економічних регуляторів активізації внутрішньої інвестиційної активності через стабілізацію законодавчої бази та посилення відповідальності всіх гілок влади на досягнення конкретних результатів;

набули подальшого розвитку:

   критерії визначення суб’єктів малого та середнього підприємництва та порівняно з їх критеріями визначення відповідних показників підприємництва відносно стандартів Європейського Союзу і норм СОТ;

        теоретичне обґрунтування вирішення на загальнодержавному рівні питання фінансування заходів з реалізації державних програм, збільшення обсягів фінансування в рамках реалізації Національної та регіональних програм підтримки й розвитку малого та середнього підприємництва, збільшення фінансування відповідних заходів з місцевих бюджетів у рамках регіональних програм розвитку малого підприємництва;

        обґрунтування розвитку фінансово-економічних механізмів стимулювання підприємництва через зниження податкових ставок, зменшення бази оподаткування, вдосконалення умов використання спрощеної системи оподаткування;

        удосконалення механізмів державної політики щодо об’єктів інфраструктури розвитку підприємництва відповідно до норм СОТ та стандартів Європейського Союзу.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені наукові підходи забезпечують теоретичне і практичне їх використання. Зокрема, важливе значення має практичне застосування результатів дослідження органами державної влади у сфері управління підприємництвом.

Запропоновані в роботі наукові підходи і практичні рекомендації щодо впровадження результатів дослідження можуть бути використані:

·          центральними органами виконавчої влади з метою розробки та виконання державних програм щодо розвитку підприємництва в Україні;

·          Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва для забезпечення здійснення державної політики розвитку і підтримки малого та середнього підприємництва;

·          органами місцевого самоврядування під час розробки та реалізації регіональних програм щодо підтримки і розвитку підприємництва;

·          Національною академією державного управління при Президентові України у навчальному процесі, зокрема під час розробки навчальних програм, спецкурсів з аналізу державної політики, викладання дисциплін зі спеціальностей “Державне управління”, “Управління суспільним розвитком”, “Публічне адміністрування”.

Результати та практичні рекомендації дисертаційного дослідження використано:

           Комітетом Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва у процесі підготовки проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мінімізації негативних наслідків фінансової кризи для суб’єктів господарювання” (довідка від 18.02.2009 р. № 04-31/12-92/30214);

          Українським фондом підтримки підприємництва у процесі підготовки проекту Закону України “Про розвиток та підтримку малого підприємництва в Україні” та розробки регіональних і місцевих програм розвитку малого підприємництва (довідка від 16.04.2010 р. № 1-7-12/71);

          Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією при підготовці бюджету на 2009 р. стосовно забезпечення здійснення підприємницької діяльності на ринках суб’єктами господарювання, питання організації та оформлення взаємовідносин між підприємцями, адміністраціями ринків та органами місцевого самоврядування, а також науково обґрунтовані рекомендації щодо впорядкування процедури проведення перевірок суб’єктів господарювання, впровадження методу спрощення процедури започаткування і ведення господарської діяльності та вдосконалення принципу реалізації “єдиного вікна”, припинення практики планування надходжень від штрафів при складанні бюджету (довідка від 26.09.2008 р. № 09/49-7403).

Апробація результатів дисертаційної роботи. Найважливіші положення і результати дисертаційного дослідження апробовані на науково-практичних конференціях: “Демократичні стандарти професійного навчання та діяльності публічних службовців: теорія та практика” (Львів, 2007), “Стратегія реформування системи державного управління на засадах демократичного врядування” (Київ, 2007), “Інноваційно-інвестиційна модель розвитку національної економіки” (Донецьк, 2008), ІV Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні” (Ялта, 2008), “Новітні тенденції розвитку демократичного врядування: світовий та український досвід” (Київ, 2008), VIII Львівському міжнародному економічному форумі “Європейське партнерство – відкриті можливості” (Львів, 2008), “Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні” (Київ, 2009), “Демократичне врядування: наука, освіта, практика” (Київ, 2009), на
10-й Міжнародній конференції “Актуальные проблемы современной науки” (Росія, Самара, 2009).

Публікації. Результати дисертації відображені в 15 одноосібних публікаціях, із них 4 статті надруковані у фахових виданнях з державного управління, а також у п’яти тезах доповідей на наукових конференціях та в інших виданнях (загальний обсяг 6,6 друк. арк.).

Структура та обсяг роботи. Дисертаційне дослідження складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи 247 сторінок. Дисертація містить 1 таблицю,
10 рисунків, 14 додатків. Список використаних джерел налічує
247 найменувань.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины