ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ В РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ



title:
ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ В РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Формування принципово нових підходів до впровадження європейських стандартів в усі сфери суспільного життя ставить перед Україною завдання створення соціально-орієнтованого ринкового господарства, яке забезпечить застосування в бюджетній практиці соціальних стандартів для кожної категорії населення замість існуючих мінімумів.

Реформування політичної, соціальної та економічної систем країни на сучасному етапі супроводжується суттєвим погіршенням умов життя різних верств населення, тому проблема проведення ефективної державної соціальної політики набуває особливого значення. Держава виявилася неспроможною забезпечити гідний рівень життя уразливих верств населення та інших соціальних груп, що зумовило неприйняття ними соціально-економічних реформ, зневіру в ринковій економіці. З огляду на це перед нею постало вкрай важливе завдання: створити ефективну систему соціального захисту населення, за якої будуть створені необхідні умови для забезпечення конституційних гарантій і визнання соціального статусу кожної особистості. Заможність суспільства визначається добробутом найбідніших верств населення. Сьогодні в Україні державної підтримки потребують категорії громадян, які з об’єктивних обставин не здатні забезпечити свої потреби за рахунок власної праці (непрацездатні та недієздатні особи; пенсіонери, інваліди, самотні літні люди, діти-сироти, одинокі матері, багатодітні та малозабезпечені родини з дітьми). Державна соціальна допомога має бути адресною з урахуванням сукупного доходу сім’ї, що дасть змогу підвищити розмір виплат громадянам, які потребують її найбільше.

У дисертації досліджується проблема, пов’язана із суперечністю між необхідністю задоволення потреб найменш захищених категорій населення і реальними можливостями держави щодо реалізації соціальної політики, розв’язання якої передбачає вжиття заходів щодо перетворення системи соціальної допомоги в Україні на економічно стійку, ефективну та соціально справедливу.

Широкий спектр актуальних соціальних проблем у галузі науки державного управління розкрито у працях українських учених В. Авер’янова, В. Воротіна, О. Ігнатенка, В. Князєва, В. Куйбіди, О. Лебединської, В. Мамонової, В. Мартиненка, Ю. Сурміна, А. Ткаченка та ін. Різноманітні аспекти соціальної політики відображені у працях В. Бабкіна, В. Близнюка, Т. Ганслі, Н. Гринчук, М. Долішнього, О. Іванової, Е. Лібанової, Дж. Маджоне, Б. Нельсона, М. Папієва, Л. Піддубної, О. Сергієнко, А. Сіленко, В. Скуратівського, В. Трощинського, П. Шевчука, В. Юрченка та інших науковців. Питання соціального забезпечення як фактора стабілізації життєвого рівня населення досліджували такі відомі вчені, як В. Гошовська, В. Дьяченко, С. Злупко, Л. Клівіденко, В. Козаков, О. Новікова, С. Приходько, Я. Радиш та ін.

Однак, віддаючи належне науковим здобуткам згаданих учених слід зазначити, що комплексне дослідження інноваційних підходів щодо реалізації соціального захисту населення на регіональному рівні ще не завершене. Тому потребує ґрунтовного вивчення та всебічного аналізу сукупність процесів у соціальній сфері, зокрема щодо формування якісно нової, побудованої на економічних засадах, активної політики соціального забезпечення населення та вибору ефективних напрямів і механізмів її реалізації.

Вищезазначені положення зумовили актуальність, наукову і практичну цінність, основні цілі та завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукові результати, теоретичні положення та висновки дослідження безпосередньо пов’язані з тематикою науково-дослідних робіт: Національної академії державного управління при Президентові України «Дослідження концептуальних основ запровадження спеціальності 8.150109 «Регіональне управління» для професійної діяльності у сфері публічного управління» (номер державної реєстрації 0109U003021), у межах якої автором здійснено аналіз досвіду діяльності служб соціального захисту населення на територіальному рівні у Фінляндії; Академії муніципального управління «Проблеми розвитку місцевого самоврядування в умовах трансформаційних процесів в Україні» (номер державної реєстрації 0107U002101), у межах якої дисертантом досліджено вдосконалення механізмів соціального захисту населення на регіональному рівні.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних засад і методичних рекомендацій поліпшення соціального захисту населення за допомогою впровадження інноваційних підходів щодо його реалізації на регіональному рівні. Поставлена мета зумовила необхідність вирішення таких завдань:

-        узагальнити наукові розробки та пропозиції провідних вітчизняних і зарубіжних учених стосовно формування соціальної політики та розвитку соціального захисту населення;

-        визначити сутність правового механізму соціального забезпечення;

-        дослідити світовий досвід надання соціальних послуг;

-        проаналізувати рівень життя домогосподарств Донбасу;

-        виявити основні тенденції в сфері надання послуг із соціального захисту населення на регіональному рівні;

-        сформувати модель управління соціальним захистом у містах і районах області;

-        обґрунтувати інноваційну стратегію ефективного надання соціальної допомоги та послуг;

-        розробити рекомендації щодо впровадження інноваційних підходів у реалізації стратегії на прикладі пілотних територій Донецької області.

Об’єкт дослідження - державне управління соціальним захистом населення.

Предмет дослідження - інноваційні підходи в реалізації соціального захисту населення на регіональному рівні.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі було застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема - історичний та системно-аналітичний - для теоретичного узагальнення наукових концепцій і пропозицій провідних учених у соціальній сфері; статистичного аналізу і таблично-графічний - для оцінки сучасного стану, тенденцій та ефективності розвитку соціальної сфери України; інституційний - для розкриття особливостей проведення соціальної політики в умовах демократичних реформ; соціологічного опитування - для виявлення рівня самооцінки власного добробуту мешканцями і задоволення соціальних потреб; SWOT-аналізу і моделювання - для дослідження пілотної території з метою розробки стратегії та формування моделі надання соціальної допомоги і послуг населенню на регіональному рівні.

Інформаційну основу роботи становили офіційні статистичні й аналітичні матеріали Державного комітету статистики України, Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій, дані соціологічних опитувань населення досліджуваних територій, Проекту Міністерства Великобританії з питань Міжнародного розвитку «Соціально-економічне відродження Донбасу», нормативно-правові документи, особисті дослідження автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в таких теоретико-методологічних і практичних результатах дисертаційного дослідження:

вперше:

-        розроблено науково-методичні засади стратегії надання соціальної допомоги та послуг населенню, які полягають у застосуванні інноваційних підходів до реалізації соціального захисту на регіональному рівні;

-        сформовано інноваційну модель управління соціальним забезпеченням, концептуальними засадами якої мають бути її науковість, комплексність, правонаступність, відсутність популізму, достатнє правове, ресурсне, кадрове й інформаційне забезпечення, врахування етнонаціональних, соціально-економічних і територіальних особливостей, гендерних питань;

удосконалено:

-        сутність дефініції «соціальний захист», що визначається як комплекс організаційно-правових (створення інститутів соціального захисту і розробка законів, які мають регламентувати їх діяльність) та економічних (формування механізмів перерозподілу податків, інших платежів і трансфертів) заходів щодо забезпечення добробуту кожного члена суспільства в конкретних умовах;

-          оцінку якості соціального забезпечення на регіональному рівні шляхом застосування методу опитування, який дав змогу виявити сучасний стан функціонування соціальної сфери, вплив економічних, політичних і правових чинників;

-        концептуальні засади щодо реалізації соціального захисту громадян на прикладі діяльності мобільного офісу в пілотному Тельманівському районі Донецької області, що безпосередньо сприятиме успішному вирішенню нагальних проблем;

дістали подальшого розвитку:

-        правовий механізм соціального забезпечення, який відображає реалізацію державної стратегії, спрямованої на створення єдиної юридично несуперечливої законодавчої бази із соціального захисту та виконання органами влади на всіх рівнях конституційних обов’язків;

-        узагальнення світового досвіду надання соціальних послуг, який свідчить про те, що в існуючих моделях соціального захисту в європейських країнах враховано специфіку їх соціально-економічного та культурного розвитку і рівень вбудованості соціального управління в систему діяльності органів місцевої влади.

Практичне значення одержаних результатів. Висновки і рекомендації, отримані в дисертації мають важливе практичне значення для обґрунтування інноваційних підходів у реалізації соціального захисту населення на регіональному рівні, аналізу сучасного стану функціонування цієї сфери, розробки стратегій ефективного надання соціальної допомоги та послуг.

Результати дослідження використані Тельманівською районною державною адміністрацією Донецької області при розробці Програми соціально-економічного та культурного розвитку Тельманівського району на 2009 р. (акт впровадження № 02/39-719 від 04.02.2009 р.), Стратегії Рекомендації автора щодо розробки інноваційної стратегії ефективного надання соціальної допомоги та послуг населенню можуть бути використані в діяльності органів місцевої влади під час складання комплексних програм соціально-економічного розвитку.

Основні авторські розробки використовуються Академією муніципального управління в навчальному процесі при викладанні спецкурсів: «Інноваційний менеджмент», «Муніципальний менеджмент», «Управління територіальним розвитком», «Соціальне управління» (акт впровадження № 05/1125 від 03.06.2009 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною науковою працею автора, в ній не використовувалися ідеї та розробки, що належать О.І. Васильєвій, разом з якою було підготовлено статтю «Інноваційні підходи щодо здійснення органами місцевої влади соціального захисту населення», авторський внесок у яку полягає в практичному впровадженні інноваційних механізмів реалізації соціального захисту населення на регіональному рівні.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та методичні розробки, здійснені автором у процесі підготовки дисертації, були апробовані на чотирьох міжнародних і двох всеукраїнських науково-практичних конференціях, зокрема: «Стратегія реформування системи державного управління на засадах демократичного врядування» (Київ, 2007), «Європейські орієнтири муніципального управління» (Київ, 2008), «Новітні тенденції розвитку демократичного врядування: світовий та український досвід» (Київ, 2008), «Демократичне врядування: наука, освіта, практика» (Київ, 2009); «Актуальні проблеми муніципального управління» (Київ, 2006), «Збалансований (сталий) місцевий розвиток: теоретичні та практичні аспекти» (Київ, 2008).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження викладено в 13 наукових працях загальним обсягом 2,81 друк. арк., з них 7 статей опубліковано в наукових фахових виданнях, 6 - у матеріалах науково-практичних конференцій.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків і списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 259 сторінок. Робота містить 26 таблиць, 11 рисунків, 7 додатків. Список використаних джерел складається із 207 найменувань.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины