ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДГОТОВКИ ТА ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДГОТОВКИ ТА ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Політичне, економічне і соціальне оновлення суспільства зумовлює потребу приведення правових, організаційних, структурних та інших засад функціонування органів виконавчої влади у відповідність з новими умовами розвитку нашої держави. Податкові органи України як різновид зазначених органів повинні забезпечити реалізацію наданих їм повноважень, виходячи з пріоритетності прав і свобод людини, що вимагає якісних змін у всіх напрямках їх діяльності, в тому числі й таких як підготовка та прийняття управлінських рішень.

Підвищення ефективності зовнішньо-адміністративної та внутрішньо-організаційної діяльності податкової служби безпосередньо залежить від наукового забезпечення процесу підготовки та прийняття управлінських рішень. Означена проблематика є особливо актуальною для податкових органів, де функції з їх підготовки, прийняття та реалізації на всіх рівнях системи є найбільш відповідальними й складними, оскільки зачіпають права, свободи і законні інтереси широкого кола фізичних та юридичних осіб.

Дослідження проблематики управлінських рішень має забезпечуватися синтезом міждисциплінарних наук, методологічною основою якого є комплексний науковий підхід до побудови ефективної процедури підготовки та прийняття управлінських рішень.

Науково-теоретичне підґрунтя для виконання дисертації склали загально­теоре­тичні наукові праці українських та російських вчених, розробки фахівців у галузі теорії управління, адміністративного та фінансового права – В.Б. Авер’янова, М.Я. Азарова, С.С. Алексєєва, О.М. Бандурки, Д.М. Бахраха, І.Л. Бачило, К.І. Бєлякова, В.Т. Білоуса, Л.К. Воронової, О.М. Горбунової, І.П. Голосніченка, О.П. Дзісяка, Є.В. Додіна,
В.Р. Жвалюка, Р.А. Калюжного, С.В. Ківалова, А.Т. Ковальчука, Т.О. Коломоєць, А.Т. Комзюка, Б.А. Кормича, Т.В. Корнєва, В.К. Колпакова, О.А. Кузьменко, С.О. Куз­ніченка, С.О. Кома­рова, В.В. Копєйчикова, М.П. Кучерявенка, В.В. Лазарєва, К.Б. Лев­ченко, М.М. Марченка, В.Я.Мацюка, Н.Р. Нижник, В.І. Олефіра, О.І. Остапенка, Д.В. Приймаченка, Т.О. Проценка, В.П. Пєткова, С.В.Пєткова, О.Р. Рябченко, Л.А.Сав­ченко, О.Ф. Скакун, Ю.М. Старілова, А.А. Стародубцева, В.Ю.Стецен­ко, С.Г. Сте­ценка,  М.М. Тищенка, Н.П. Тиндик, О.В. Шамрая, В.К. Шкарупи та ін.

Проблеми підготовки та прийняття управлінських рішень досліджувались як фахівцями із загальних проблем адміністративного права та державного управління, так і спеціалістами з управління в податкових органах. Ними визначено основні особливості методології прийняття управлінських рішень, обґрунтовано необхідність використання комплексного наукового підходу до дослідження процесу підготовки, прийняття та реалізації управлінських рішень, узагальнено особливості міждисциплінарного та формалізованого підходів до з’ясування сутності цих рішень та вимог, які до них висуваються.

Разом з тим, не дивлячись на інтенсивність та широкий спектр досліджень, присвячених різним аспектам управлінських рішень в державних органах та проблемам, тісно пов’язаним з цим напрямком управлінської діяльності, багато питань у цій сфері залишаються ще неохопленими, єдиної концепції механізму підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової міліції в адміністративно-правовій та управлінській науці досі не вироблено.

За таких умов, особливо гостро постають питання підготовки і прийняття управлінських рішень в діяльності податкової міліції, визначення сутності і структури організаційно-правового механізму підготовки і прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової міліції України та ін. Фактична відсутність теоретико-методологічних досліджень щодо прийняття управлінських рішень в діяльності податкової міліції України, прогалини у чинному законодавстві  негативно впливають на реалізацію податковою міліцією своїх повноважень, спричиняють судові позови суб’єктів підприємницької діяльності на дії та рішення її посадових осіб.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до пріоритетних напрямів наукових досліджень Національного університету державної податкової служби України та Науково - дослідного центру з проблем оподаткування Національного університету державної податкової служби України ( номер державної реєстрації 0109U000314), а також у межах Пріоритетних напрямів розвитку правової науки на 2005-2010 рр., затверджених Академією правових наук України від 18.06.2004 р.; Програми розвитку державної служби на 2005-2010 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08 червня 2004 року №746. Робота спрямована на виконання основних положень Указу Президента України „Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” від 09 грудня 2010 року №1085/2010.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в тому, щоб на основі аналізу теоретичних засад, правового регулювання та практичної реалізації управлінських повноважень податковою службою (окремих працівників) виробити теорію механізму підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України, і визначити шляхи її удосконалення.

Для досягнення поставленої мети в дисертації були поставлені та вирішені  такі основні завдання:

- визначити сутність, особливості та значення управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України;

- узагальнити правове забезпечення підготовки та прийняття управлінських рішень в податковій службі України;

- класифікувати управлінські рішення в діяльності податкової служби України;

- проаналізувати особливості підготовки управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України;

- охарактеризувати матеріально-технічне та фінансове забезпечення підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України;

- проаналізувати поняття, види та особливості інформаційного забезпечення управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України;

- визначити шляхи вдосконалення процесу прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України.

Нормативну базу роботи склали – Конституція України, чинне адміністративне та фінансове законодавство, нормативно-правові акти інших галузей права, окремі норми, що регулюють питання правового статусу податкової міліції, системи оподаткування, юридичної відповідальності за порушення законодавства у сфері оподаткування, практика їх застосування; проекти законодавчих актів. Емпіричну базу дослідження становлять статистичні матеріали щодо результатів діяльності податкової міліції в Україні.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають у сфері діяльності державної податкової служби України.

Предмет дослідження – організаційне забезпечення підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження стали сучасні загальні та спеціальні методи наукового пізнання. Їх застосування обумовлюється системним підходом, що дає можливість досліджувати проблеми в єдності їх соціального змісту і юридичної форми. За допомогою логіко-семантичного методу поглиблено понятійний апарат (розділи 1-3), визначено сутність, особливості та значення управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби (підрозділ 1.2). Порівняльно-правовий метод використано для дослідження правового забезпечення підготовки та прийняття управлінських рішень в податковій службі України (підрозділ 1.4), правового механізму підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України (підрозділ 2.1). Системно-структурний метод використано для здійснення класифікації управлінських рішень в діяльності державної податкової служби України (підрозділ 1.3), аналізу особливостей підготовки управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України (підрозділ 2.2). Статистичний і документальний аналіз та метод соціологічного опитування застосовувались для визначення недоліків правового та організаційного забезпечення процедури підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній податкової служби України (підрозділ 2.3).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є однією з перших спроб комплексно, з використанням сучасних методів пізнання, урахуванням новітніх досягнень правової науки дослідити проблемні питання організаційно-правового механізму підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби України та сформулювати авторське бачення шляхів їх вирішення. В результаті проведеного дослідження вироблено теорію організаційно-правового механізму підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби, сформульовано ряд нових наукових положень та висновків, запропонованих особисто здобувачем. Основні з них такі:

вперше:

-          управлінські рішення в адміністративній діяльності податкових органів розглянуто як вид діяльності, як форму впливу управляючого суб’єкта на управляємого об’єкта, як послідовність певних етапів (підготовка та прийняття управлінських рішень), кожний з яких, також складається із певних стадій;

-          доведено, що створення належного правового механізму процесу обміну інформацією, розширення доступу органів ДПС як користувача до інтегрованої інформаційно-аналітичної системи правоохоронних органів України, до міжвідомчого інформаційно-аналітичного комплексу аналізу і прогнозування рівня злочинності та правопорушень на державному рівні забезпечить підвищення ефективності адміністрування податків та зборів;

удосконалено:

- питання щодо процесу підготовки та прийняття управлінського рішення і визначено, що він відбувається поетапно у такій послідовності: висунення управлінських гіпотез; оперування інформацією; збирання, обробку, аналіз, оцінку управлінських гіпотез; підготовку (розробка) варіантів рішення; оцінку варіантів рішень, вибір оптимального варіанта; оформлення вибраного варіанта у вигляді проекту рішення; обговорення проекту рішення; погодження проекту рішення із зацікавленими особами; прийняття рішення (надання йому юридичної сили); доведення рішення до організаторів виконання та виконавців.;

-  механізм правового забезпечення підготовки та прийняття управлін­сь­ких рішень – а це створення та підтримка в необхідних межах конструктивних організаційно-функціональних характеристик систем управління за допомогою упорядковуючого впливу всього арсеналу юридичних засобів. Основу правового забезпечення управління складають формування та підтримка його нормативної бази як юридичного засобу досягнення реальної упорядкованості систем управління та їх ефективності;

         набуло подальшого розвитку:

-          визначення інформаційного забезпечення управлінських рішень в адміністративній діяльності органів ДПС України – це комплекс організаційних, правових, технічних і технологічних заходів, засобів та методів, що забезпечують у процесі управління та функціонування системи інформаційні зв’язки її елементів (суб’єктів і об’єктів) шляхом оптимальної організації інформаційних масивів баз даних і знань;

-          висновок, що необхідним елементом процедури прийняття управлін­ських рішень в адміністративній діяльності державної податкової служби України є не виконання (реалізація) управлінського рішення, а організація (забезпечення) його виконання;

-          з’ясування всього комплексу управлінських рішень в  податковій службі, що вперше надало змогу сформулювати їх оригінальну класифікацію за такими критеріями: за цільовим призначенням: стратегічні (концептуальні) та тактичні (ситуаційні); за масштабами впливу: загальні (комплексні) та часткові (локальні);за глибиною впливу: багаторівневі та однорівневі; за спрямованістю впливу: зовнішні та внутрішні; за способом прийняття: одноособові та колективні або колегіальні; за юридичними властивостями: нормативні та індивідуальні; за джерелами виникнення: рішення на виконання розпоряджень органів вищого рівня та ініціативні; за способом фіксації: усні та письмові; за можливостями використання: багаторазові (типові) та одноразові; за ознакою початку або кінця завдання: вихідні (початкові) та підсумкові; за часом дії (тривалістю): короткострокові та довгострокові;

-          поняття місця, особливостей та значення системи управління органами ДПС, що характеризується складністю організаційної побудови, обумовленого з одного боку, багатогранністю функцій, що виконуються її підсистемами, а з іншого – їх розподілом з урахуванням адміністративно-територіального поділу України.

-          обгрунтування, що на процес планування та прийняття управлінських рішень впливають як зовнішні, так і внутрішні чинники. Злагодженість дій керівника і підлеглих, їх спрямованість на визначення шляхів та засобів реалізації планів сприяє досягненню поставлених цілей. Також, зазначено, що кожен може прийняти ефективне рішення, володіючи достатньою інформацією. Тобто, інформація є необхідною передумовою прийняття ефективного управлінського рішення в адміністративній діяльності органів ДПС України;


Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що:

- у науково-дослідній сфері ці результати, які в сукупності становлять теорію організаційно-правового механізму підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби, можуть бути основою для подальшої розробки управлінських проблем;

- у галузі правотворчості – висновки, пропозиції та рекомендації, сформульовані в дисертації, може бути використано для підготовки і уточнення ряду законодавчих та підзаконних актів в сфері підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби;

- у правозастосовній діяльності використання одержаних результатів дозволить підвищити ефективність процедури підготовки та прийняття управлінських рішень в адміністративній діяльності податкової служби (довідка про впровадження Державної податкової інспекції в Обухівському районі Київської області № 422/10/04 від 08.02. 2011 р.);

- у навчальному процесі – матеріали дисертації використовуються при підготовці підручників та навчальних посібників з дисципліни “Фінансове право”, спеціальних курсах (довідка про впровадження Рівненського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій №01-06/140 від 30.06.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження виконане здобувачем самостійно, з використанням останніх досягнень науки управління та адміністративного права. Всі сформульовані в ньому положення і висновки обґрунтовано на основі особистих досліджень автора.

Апробація результатів дослідження. Наукові положення, основні результати дослідження та їх практичне застосування обговорювались на міжнародних наукових, науково-практичних конференціях, науково-практичному семінарі та круглому столі, а саме: «Проблеми формування і розвитку громадянського суспільства», (м. Київ, 23-25 лютого 2011 року); «Сучасні правові реформи в Україні», (м. Біла Церква,  26 жовтня 2010 року); «Сучасні тенденції розвитку національного законодавства України, присвяченої 10 – річчю створення юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України», (м. Київ, 19–20 травня 2011 року); «Актуальні проблеми діяльності ОВС», (м. Кіровоград, 29 квітня 2008 року).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційної роботи викладені у 8 наукових працях, із них чотири статті опубліковані у фахових виданнях, затверджених ВАК України з юридичних наук, та чотири  публікації у збірниках матеріалів науково-практичних конференцій.

Структура та обсяг дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, які об’єднують дев’ять підрозділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи – 206 сторінок, список використаних джерел – 16 сторінок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)