ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ПОДАТКОВІ ПРАВОПОРУШЕННЯ




  • скачать файл:
title:
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ПОДАТКОВІ ПРАВОПОРУШЕННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. З проголошенням незалежності Україна стала на шлях побудови суверенної, демократичної, правової держави. Однією з ознак суверенної держави є власна податкова система. Податки, враховуючи їхню економічну та правову сутність, є основним засобом фінансового забезпечення діяльності країни. Будь-яка держава має спрямовувати свої зусилля на побудову досконалої, зрозумілої, збалансованої та стабільної податкової системи.

Разом з тим, незважаючи на те, що українській незалежності виповнилося 20 років, податкове законодавство перебуває ще в стадії становлення. 2 грудня 2010 р. Верховною Радою України було прийнято Податковий кодекс України. Хоча цей документ і скасував чисельні законодавчі акти, якими регулювалися податкові відносини, та дозволив усунути деякі прогалини в праві та проблеми застосування податкових норм, багато питань як теоретичного, так і практичного характеру залишаються досі невирішеними, та потребують подальшого вивчення та вдосконалення.

Однією із запорук розвитку економіки держави є іноземні інвестиції. Для інвестора недосконалість вітчизняного податкового законодавства залишається чи не однією із головних перешкод перед прийняттям рішення про вкладання коштів в економіку України, що черговий раз доводить необхідність проведення глибоких досліджень в сфері податкового права.

Окрім того, сьогодні збільшується кількість податкових справ, які розглядаються як адміністративними судами, так й органами державної податкової служби. Зокрема податкові спори, пов’язані із відмовою у відшкодуванні ПДВ, визнанням правочинів недійсними (або нікчемними), скасуванням реєстрації платника ПДВ, оскарженням у суді роз’яснень податкових органів, – є найбільш розповсюдженою категорію справ, в яких між платниками податків та контролюючими органами виникають непорозуміння.

У створенні чітких, зрозумілих правил оподаткування, а також притягнення до відповідальності за вчинення податкових правопорушень заінтересовані всі без виключення учасники податкових правовідносин, – держава, податкові органи, платники податків, податкові агенти, потенційні іноземні інвестори.

Вибір даної теми дослідження зумовлено також тим, що основними учасниками податкових правовідносин – є суб’єкти господарювання, які мають статус юридичної особи. Платники податків – юридичні особи, на відмінну від фізичних осіб, мають більший обсяг оподатковуваних операцій та жорсткіші вимоги щодо ведення звітності. При цьому, юридичні особи об’єктивно мають більше можливостей для ухилення від оподаткування. Все це безумовно свідчить про більшу суспільну шкідливість податкових правопорушень, які вчиняються юридичними особами.

Таким чином, правове регулювання відповідальності юридичних осіб за податкові правопорушення вимагає комплексного, всебічного дослідження з урахуванням останніх змін до законодавства України, а також раніше проведених наукових досліджень.

Розгляд проблемних питань відповідальності юридичних осіб за податкові правопорушення не є новим для вітчизняної юридичної наукової думки. Загальні засади юридичної відповідальності розглядалися в працях: К.Г. Волинка, В. Головченко, Х.А. Джавадова, Є.В. Додіна, М.С. Кельмана, В.К. Колпакова, О.Г. Мурашина, О.Е. Лейста, О.С. Літошенко, Ю.М. Оборотова, О.Ф. Скакун та інших. Окремі питання адміністративної відповідальності розглядали такі вчені, як: А. Благодарний, З.С. Гладун, І.С. Гриценко, Н.В. Гришина, О.Л. Жильцов, С.В. Ківалов, Т.О. Коломоєць, О.В. Кузьменко, Д.М. Лук’янець, В.І. Олефір, Д.В. Приймаченко, В.О. Продаєвич, С.І. Саєнко, І.Й. Слубський, А.В. Стрельников, Н.В. Хорощак та інші. Багато досліджень присвячено як проблемам юридичної відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування, так і порядку її реалізації, зокрема такі дослідження здійснювали наступні вчені: О.Є. Бавико, Я.О. Берназюк, Ю.В. Боднарук, В.А. Бортняк, З.М. Будько, Л.К. Воронова, Е.С. Дмитренко, А.Й. Іванський, Н.П. Каменська, В. Кіценко, Д. Коваль, М.П. Кучерявенко, Є.У. Латипова, Д.А. Липиньський, М.О. Мацелик, О.В. Муконін, Д.Г. Мулявка, С.В. Буряк, Н.Ю. Пришва, І.Б. Пробко, Т.О. Проценко, Ю.О. Ровинський, А.В. Роздайбіда, О.П. Угровецький, Р.А. Усенко, О.М.Федорчук, Т.Я. Цимбал, Ю.С. Шемшученко та інші.

Проте в науковій юридичній літературі не досліджувалося окремо питання відповідальності юридичних осіб за податкові правопорушення. Варто звернути увагу, що раніше проведені дослідження, що стосується даної проблематики втратили свою актуальність у зв’язку із прийняттям Податкового кодексу України.

Зазначене обумовлює актуальність теми дисертаційного дослідження, визначає його новизну, наукове і практичне значення.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)