ПРАВОВІ ОСНОВИ ТОРГОВЕЛЬНО-ТРАНСПОРТОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ (НА МАТЕРІАЛАХ ЧУМАЦЬКОГО ПРОМИСЛУ ХVІІ–ХІХ СТ.)




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВІ ОСНОВИ ТОРГОВЕЛЬНО-ТРАНСПОРТОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ (НА МАТЕРІАЛАХ ЧУМАЦЬКОГО ПРОМИСЛУ ХVІІ–ХІХ СТ.)
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сьогодні Україна шукає найбільш ефективні шляхи переходу до нових ринкових відносин. Це повною мірою стосується підприємництва та торгівлі, що існують на наших землях з найдавніших часів. Саме торгівля є основою в накопиченні капіталу, а її державне правове регулювання є запорукою поповнення бюджету, – отже й економічної незалежності держави.

Розвитку торговельної діяльності на українських землях сприяло, зокрема, вдале географічне розташування країни – на перетині цивілізацій і комунікаційних шляхів між північчю й півднем, між сходом і заходом.

В Україні у середині ХVІ століття своєрідний симбіоз торговельно-транспортної галузі економіки дістав назву «чумацтво». Цей промисел не можна зводити лише до транспортування солі чи риби. Насправді ж, чумак був «чорноробом» тогочасної економіки, а чумакування – її невід’ємною інфраструктурою. Отже, феномен чумацтва слід розглядати значно ширше, ніж це робилося до сьогоднішнього дня.

Проблеми торгівлі і, зокрема, чумацтва, у ХІХ столітті почали розглядати такі відомі історики, як В. Антонович, М. Костомаров, А. Скальковський, І. Данилевський, Ф. Щербина та інші. Але здебільшого – в історичному, етнографічному плані. Чимало письменників-народознавців залишили нам цікаві фольклорні матеріали (чумацькі пісні, перекази, бувальщини, прислів’я). Окремий, VІ-й том «Історії України-Руси», присвятив торгівлі на українських землях корифей вітчизняної історичної науки М. Грушевський. Але, навіть він, не виділяє чумацтво в окрему рубрику, згадуючи про нього лише побіжно.

За радянських часів, у 20–30-ті роки ХХ століття, економічну роль чумацтва, його соціальну природу досліджували Н. Букатевич, А. Лобода, В. Білий, Я. Риженко та ін. У їх працях чумак подається однобоко, із загальноприйнятої тоді «класової» точки зору – як експлуататор, «глитай», «куркуль», який експлуатує найману працю і керується лише жадобою збагачення. Зрозуміло, що такий погляд не дає синтетичної характеристики такого унікального явища, як чумацтво, що було характерним лише для України і дивувало іноземців своєю оригінальністю та рентабельністю. Із найвагоміших досліджень 60-их років ХХ століття слід виділити монографію І. Гуржія, присвячену розвитку товарного виробництва і торгівлі в Україні. У монографії І. Слабєєва цього ж періоду розглянуті питання нагромадження первісного капіталу в Україні у ХVІІІ–ХІХ ст., показана роль торговельно-транспортного підприємництва у розвитку тогочасної економіки. Ґрунтовним дослідженням останнього часу є також монографія О. Сидоренка «Українські землі в міжнародній торгівлі».

Якщо говорити про сучасний стан наукового дослідження проблематики чумацтва, слід згадати і про нечисленні статті, які періодично з’являються в історичних часописах. Переліком названих досліджень, власне, й обмежується вивчення обраної нами теми.

Таким чином, доводиться констатувати, що чумацтво як симбіоз торговельно-транспортного підприємництва, як феноменальне явище не знайшло пропорційного своїй значимості наукового висвітлення. Воно потребує подальшого комплексного і всебічного вивчення, адже в умовах сучасних ринкових відносин також спостерігається широкий розвиток оптової та дрібнооптової торгівлі, у яку втягуються найширші верстви населення. Тому звернення до історичного досвіду в цьому плані є досить корисним. Потребує подальшого вдосконалення і правове регулювання цієї сфери економічних відносин. Про це свідчить, зокрема, і прийняття Верховною Радою України у 2010 році Податкового кодексу.

З огляду на недостатню наукову вивченість, актуальність та відсутність спеціальних досліджень щодо витоків правового регулювання торгівлі, темою дисертації і стала дана проблематика, яка розглядається у часових рамках ХVІІ–ХІХ століть.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до Концепції «Про заходи щодо вдосконалення нормотворчої діяльності органів виконавчої влади» (Указ Президента України від 09.02.1999 р. №145); Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 р. №1035-р.); Пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень МВС України, що потребують першочергового розроблення і впровадження у практичну діяльність органів внутрішніх справ України на період 2010–2014 роки (наказ МВС України від 29.07.2010 р. №347), а також щорічних планів науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт Національної академії внутрішніх справ. Тему зареєстровано Координаційним бюро Національної академії правових наук України (реєстр. №175, 2007 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є аналіз та узагальнення правового регулювання на українських землях в період зародження і становлення ринкових відносин, його витоків та розвитку торговельно-транспортного підприємництва.

Для досягнення зазначеної мети було поставлено такі завдання:

– проаналізувати історичну, правову, економічну та іншу літературу, необхідну для реалізації мети – дослідження чумацтва як соціально-економічного явища в історичній і правовій науці;

– простежити основні етапи становлення та розвитку чумацького підприємництва, його питому вагу в соціально-економічному житті України;

– охарактеризувати товарообіг внутрішньої та зовнішньої чумацької торгівлі;

– проаналізувати транспортну інфраструктуру – наявність й стан шляхів сполучень (доріг, трактів, мостів, переправ), з огляду на те, що сухопутні шляхи були одним із важливих чинників розвитку чумацтва;

– показати еволюцію правових норм регулювання торговельно-транспортного підприємництва (чумацтва) на українських землях;

– узагальнити правотворчий досвід урядових органів щодо розвитку торговельно-транспортного підприємництва та захисту внутрішнього ринку в період існування Гетьманської держави і під час перебування українських земель у складі Речі Посполитої та Російської імперії;

– виявити взаємозв’язок розвитку (згортання) підприємницької ініціативи у залежності від лібералізації чи правового обмеження цієї діяльності з боку державних або місцевих органів влади;

– здійснити аналіз заходів запобігання щодо порушень законодавства в сфері торговельно-транспортного підприємництва;

– визначити зміст таких понять, як чумак, чумацтво, чумакування, правове регулювання торговельно-транспортного промислу;

Об’єкт дослідження – правові і суспільно-економічні відносини, що склалися у торговельно-транспортній діяльності в Україні у ХVІІ–ХІХ століттях.

Предмет дослідження – правові основи торговельного-транспортного підприємництва в Україні на матеріалах чумацького промислу ХVІІ–ХІХ ст.

Хронологічні рамки дослідження обумовлені періодом найбільшого поширення торговельно-візницького промислу. Верхньою хронологічною межею дослідження є остання чверть ХІХ ст., коли із впровадженням залізниць роль тяглового транспорту знижується.

Методи дослідження. Обґрунтованість та достовірність наукових здобутків забезпечуються використанням загальнонаукових та спеціально-правових методів пізнання. Основою дисертаційного дослідження став діалектичний метод, який дозволив визначити закономірності розвитку торговельно-транспортного підприємництва (чумацтва), його специфіку, породжену як власною правотворчістю українського народу, так і носіями політичної влади країн, до складу яких він був інкорпорований (підрозділ 1.2, 2.1, 2.2). Метод герменевтики сприяв пізнанню текстів нормативних актів, архівних матеріалів, інших документів, аналізу та оцінці змісту монографічних праць, наукових публікацій, що дало змогу узагальнити правові явища та властивості предмета дослідження (підрозділ 1.1, 1.2, 2.1, 2.2).

Широкого застосування набули загальнонаукові методи, й перш за все: логіко-історичний, який передбачає наповнення будь-якої логічної моделі історичним змістом задля об’єктивного висвітлення дійсності (підрозділ 2.1, 2.2). Статистичний метод як один із конкретно-наукових методів дав змогу виявити найбільш значущі цифрові показники, що дозволили проілюструвати питому вагу цього промислу тогочасній економіці (підрозділ 1.2). Спеціально-правові методи застосовувалися в їх оптимальному співвідношенні: історико-правовий метод ґрунтується на доктрині інтегрованих досліджень правових явищ та історичних процесів та взятий за основу всього дослідження, оскільки він дозволив з’ясувати еволюцію торговельно-транспортних відносин на українських землях у зазначених хронологічних межах (підрозділ 1.2, 2.1, 2.2, 3.1, 3.2); порівняльно-правовий, що сприяв науковому пошуку загального та особливого у правових актах, які були чинними на українських землях (підрозділ 3.1, 3.2).

Емпіричну базу дослідження становлять систематизовані матеріали архівних справ Центрального державного історичного архіву України, Київського обласного державного архіву, Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені академіка В.І. Вернадського.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є першим комплексним дослідженням, що присвячене виникненню, розвитку, звичаєвого та писаного права, котре регулювало функціонування торговельно-транспортного підприємництва (чумацтва) на українських землях у ХVIIХІХ ст.

У  дисертації обґрунтовано низку концептуальних положень, узагальнень та висновків, які відповідають критеріям наукової новизни, а саме:

вперше:

 здійснено аналіз історіографічної літератури, осучаснено споріднені з темою дисертації наукові проблеми, нагальність яких зумовлена суспільними потребами. Найвагомішими з джерельного масиву є документи, які містять інформацію, що стосується організаційно-правових засад торговельно-транспортного промислу;

 з’ясовано, що чумацький промисел як важлива інфраструктура тогочасної економіки мав велике значення у первісному нагромадженні капіталу. Найбільшого поширення даний промисел набув у ХVII–ХІХ ст., географічно охоплюючи більшу частину території сучасної України. Умовою успішного розвитку торгівлі, як свідчить історичний досвід, є її виважене правове регулювання з боку держави. Це передбачає і захист внутрішнього ринку, і відкритість щодо зовнішньої торгівлі, і правовий лібералізм щодо залучення до підприємництва й торгівлі найширших верств населення. Надмірні обмеження і фіскально-податковий тиск в сфері торгівлі гальмує економічний розвиток держави та породжує соціальне напруження;

 доведено, що чумацький промисел за весь період свого існування в цілому регулювався нормами звичаєвого права. Писане право Гетьманщини та держав, у складі яких перебували українські землі у ХVII–ХІХ ст., також значною мірою регулювало цей вид діяльності. Але саме звичаєве, а не писане право, відігравало провідну роль в організації чумацької валки і чумацького підприємництва в цілому і в ранішні часи (ХV–ХVІІ ст.), і в період його найбільшого розвитку з кінця ХVІІІ та до середини ХІХ ст.;

 виявлено, що незважаючи на поширення з другої половини ХVII та до середини ХІХ ст. законодавства Російської імперії щодо регулювання чумацтва на українських землях, даний вид підприємництва зберігав свою самобутність, функціонуючи на засадах звичаєвого та офіційного права;

удосконалено:

– наукові підходи до розгляду феномену чумацтва як унікального явища нашої історії;

– розуміння таких понять, як чумак, чумакування, правове регулювання чумацтва. Автор розглядає ці поняття ширше від загальноприйнятих в історико-правовій літературі тлумачень;

дістало подальшого розвитку:

– висвітлення закономірностей економічного розвитку суспільства, виходячи зі стану та змісту правового регулювання підприємницької ініціативи суспільних верств;

– вивчення витоків чумацтва і його еволюції від епізодичної приватної підприємницької ініціативи до масового торговельно-транспортного промислу;

– узагальнення досвіду боротьби зі зловживаннями в торговельно-транспортному підприємництві зазначеного періоду, що передбачало з боку державних органів забезпечення охорони вантажоперевезень, контроль за сплатою мит, регламентацію цінової політики.


Практичне значення одержаних результатів, полягає в тому, що в дисертації сформульовано й обґрунтовано висновки та пропозиції, які дозволять заповнити прогалини щодо правотворчих процесів на теренах України; використати зібраний матеріал для з’ясування витоків, еволюції, перспектив, удосконалення правового регулювання торговельної і транспортної галузей економіки сьогодення. Основні результати дослідження, що представлені в дисертації, використовуються у:

правозастосовній діяльності: результати дослідження знайшли своє відображення як обов’язковий компонент програм правової освіти дорослих громадян України, що діє за сприяння Інституту ціложиттєвого навчання ЮНЕСКО (акт впровадження Всеукраїнського координаційного бюро Міжнародної громадсько-державної програми «Освіта дорослих України» від 12.05.2008 р. №398-01-12);

навчальному процесі – при викладанні історичних та правових дисциплін вчителями загальноосвітніх шкіл та викладачами вищих навчальних закладів м. Києва (акт впровадження Головного управління освіти і науки КМДА від 25.01.2008 р. №24/32).

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження обговорювались на засіданнях кафедри історії держави та права Національної академії внутрішніх справ та доповідалися на міжнародних науково-практичних конференціях «Актуальні проблеми підготовки кадрів і роботи з персоналом оперативних служб міліції» (м. Київ, 2003 р.); «Проблеми гармонізації законодавства країн СНД та Європейського Союзу» (м. Ірпінь, 2004 p.) і всеукраїнській науково-практичній конференції «Молодь, Освіта, Наука, Культура і Національна самосвідомість» (м. Київ, 2004 р.).

Публікації. Основні положення та висновки дослідження, що сформульовані в дисертації, відображено у 12 наукових публікаціях, серед яких одна монографія, три статті, що опубліковані у виданнях України, п’ять статей у науково-популярних виданнях та три статті – у збірниках тез наукових доповідей, оприлюднених на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, що включають у себе шість підрозділів, висновків, трьох додатків, списку використаних джерел (148 найменувань). Повний обсяг дисертації становить 192 сторінки, з яких загальний текст викладено на 167 сторінках.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)