АДМІНІСТРАТИВНА ДЕЛІКТНІСТЬ У СФЕРІ МИТНОЇ СПРАВИ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНА ДЕЛІКТНІСТЬ У СФЕРІ МИТНОЇ СПРАВИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Необхідність наукової розробки проблем адміністративної деліктності у сфері митної справи постала у зв’язку з тим, що в умовах ринкових відносин економіка України дедалі більше інтегрується в європейську і світову економічні системи, а це означає, що кількість переміщень товарів і транспортних засобів через її митний кордон і митну територію постійно зростає. Збільшується також кількість адміністративних правопорушень, які вчиняються під час таких переміщень. Наприклад, у 2009 році посадовими особами митних органів порушено провадження у понад 22 тис. справ про адміністративні правопорушення, а у 2010 році було порушено 25,5 тис. таких справ, що порівняно з попереднім роком більше на 3,5 тис. Зросла й вартість переміщуваних із порушенням митних правил товарів. У 2009 році вона складала 14,6 млрд грн, а в 2010 році її показник становив уже 19,5 грн. У 2011 році тенденція до зростання кількості порушень митних правил збереглася.

Ефективне проведення державою митної політики забезпечує економічну безпеку України, сприяє підвищенню рівня економічного розвитку країни, створює умови для своєчасного наповнення державного бюджету, гарантує розвиток внутрішнього ринку. Водночас адміністративна деліктність як соціально-правове явище в умовах розвитку зовнішньоекономічних відносин та використання громадянами свого права на вільне пересування набуває все більшого розмаху й негативно позначається на реалізації економічної політики, формуванні бюджету України, іміджі нашої держави.

Вивчення проблем адміністративної деліктності зумовлюється необхідністю з’ясування реального її стану в Україні, факторів, що обумовлюють адміністративні правопорушення у сфері митних відносин, та удосконалення чинного законодавства з питань митної справи.

Вивчення закономірностей адміністративної деліктності є досить важливим як для Державної митної служби України, так і для інших правоохоронних органів, які провадять боротьбу з корисливими правопорушеннями й забезпечують їх профілактику. Реальний стан адміністративної деліктності необхідно встановити також у зв’язку із з’ясуванням заходів боротьби з порушеннями норм митного права.

Для того, щоб митна діяльність була ефективною, митним органам необхідне міцне правове підґрунтя. Законодавство має бути адаптованим до процесів, що відбуваються у сфері митної справи, ефективним, повною мірою врегульовувати правові відносини, що виникають у зв’язку з вчиненням адміністративних правопорушень. Однак слід констатувати, що воно ще не зовсім відповідає вимогам практики, не повністю адаптоване до європейських стандартів. Зняти цю проблему в певній мірі допоможе нова редакція Митного кодексу України. 17 травня 2011 р. парламент вже прийняв її в першому читанні.

Застосування адекватних та ефективних засобів протидії порушенням митних правил можливе лише після детального та глибокого дослідження характеристик цього явища, його структури, виявлення причинно-наслідкових зв’язків, що обумовлюють існування проступків.

Проблеми адміністративної деліктології, попри свою важливість для митної діяльності та широкі перспективи, які вони становлять для зовнішньоекономічного та зовнішньополітичного розвитку держави, розроблені ще недостатньо.

Аналізу митних правовідносин присвячено окремі наукові праці, у яких висвітлюються теоретичні та організаційно-правові засади митної діяльності, адміністративно-правові засоби здійснення митної справи, правові засади організації та здійснення митного контролю, попередження порушень у цій сфері. Подібні питання вивчалися фахівцями митно-правової науки С.О. Барановим, Ю.М. Дьоміним, О.О. Зотенко, С.В. Ківаловим, Б.А. Кормичем, А.В. Мазуром, В.Я. Настюком, А.І. Педешком, Д.В. Приймаченком, В.В. Прокопенком, О.В. Сєрих та ін.

Проблемі адміністративної відповідальності та деліктології присвячено роботи український вчених і вчених країн СНД: С.О. Баранова, Д.М. Бахраха, Є.С. Герасименка, І.П. Голосніченка, С.Т. Гончарука, Є.В. Додіна, А.П. Клюшніченка, В.К. Колпакова, В.Я. Настюка, В.В. Новікова, О.І. Остапенка, В.І. Ремньова, О.В. Сєрих та ін.

Найбільше до досліджуваної тематики наблизилися С.О. Баранов, який на рівні кандидатської дисертації досліджував попередження адміністративних правопорушень, що посягають на митні відносини, та О.В. Сєрих, яка досліджувала деліктологію порушень митних правил. Однак їх висновки і пропозиції стосувалися переважно вивчення причин та умов вчинення адміністративних правопорушень, що посягають на митні відносини. Проблема деліктності у митній справі глибокого вивчення не отримала. Недостатній сучасний рівень вивчення питань адміністративної деліктності зумовив вибір теми дослідження.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)