ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДШКОДУВАННЯ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДШКОДУВАННЯ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Проголошення Конституцією України пріоритету прав і свобод людини та громадянина (ст. 3) спонукає до радикальних перетворень усіх сфер суспільно-політичного й економічного життя в державі. Не є виключенням і сфера оподаткування, яка споконвічно характеризується наявністю діаметрально протилежних інтересів держави й платників податків, що зумовлює постійний пошук нових оптимальних підходів і методів вирішення суспільно-правових конфліктів. Забезпечення балансу публічних і приватних інтересів завжди розглядалось як основне завдання податкової реформи в Україні, результатом якої стало прийняття Податкового кодексу України. Хоча останній і запровадив спрощення адміністративних процедур (автоматичне відшкодування), зменшення податкового навантаження, стимулював інноваційно-інвестиційну діяльність, урегулював адміністрування податків, взаємовідносини з контролюючими органами, окремі проблеми залишились актуальними. Так, у системі оподаткування податок на додану вартість (далі – ПДВ) привертає підвищену увагу і науковців, і практиків, оскільки його адміністрування викликає найбільше протиріч (наприклад, після набрання законної сили Податковим кодексом України (далі – ПК України), у першому півріччі 2011 р. вже видано 15 роз’яснювальних підзаконних нормативно-правових актів щодо ПДВ, а на розгляді Верховної Ради України знаходиться шість законопроектів про внесення змін до ПК України в частині ПДВ).

Незважаючи на це, що останнім часом правове регулювання цього податку в Україні значною мірою наближено до міжнародних вимог, однією із злободенних проблем залишається процес відшкодування ПДВ, що підтвердилось і під час оперативних нарад Державної податкової служби України (далі – ДПС України). Як свідчить вітчизняний і зарубіжний досвід, спрощення процедури відшкодування ПДВ призводить до виникнення тенденції незаконного його відшкодування (за даними ДПС України у 2010 р. незаконно відшкодовано з бюджету 145018 грн.), а її ускладнення – до відвернення оборотних коштів, проблем фінансового планування, несвоєчасного відшкодування цього податку добросовісним платникам тощо (у 2010 р. сума невідшкодованого ПДВ сягнула 29,02 млрд. грн., а на початку 2011 р. – знизилась до 21 млрд. грн.). За даними ДПС України, у 2010 році було відшкодовано ПДВ на суму 4 млрд. грн., заявок же надійшло на 11 млрд. грн., з яких вимоги на 1 млрд. грн. ДПС України вважає необґрунтованими. Окрім того, відшкодування ПДВ постійно оскаржується органами ДПС України: у судах різних інстанцій, з урахуванням справ, що перейшли з попередніх років, у 2010 році знаходилось на розгляді 184 тис. справ на суму 104 млрд. грн. Кількість справ про відшкодування ПДВ у 2010 році становила 68 % (125 тис. справ) на загальну суму 70 млрд. грн. у порівнянні з 2009 роком (88 %). У цілому із зазначеної категорії справ на користь органів ДПС України вирішено 101 тис. справ, що становить 81,2 %.

Теоретичним і практичним проблемам оподаткування, у тому числі окремим аспектам правового забезпечення адміністрування податків, зокрема, податку на додану вартість, інституту його відшкодування в юридичній та економічній літературі традиційно приділяється значна увага. Особливо необхідно відзначити плідну працю: М. Азарова, О. Бандурки, Г. Беха, В. Білоуса, С. Буряка, В. Василинчука, Л. Воронової, П. Геги, В. Гіжевського, І. Голосніченка, О. Гордіна, Р. Довбаша, Л. Касьяненко, Є. Коваленка, В. Корольчука, М. Кучерявенка, Т. Мацелик, А. Нечай, О. Остапенка, О. Пащенко, В. Поповича, Н. Пришви, Т. Проценка, Л. Савченко, Л. Трофімової, М. Шаренка, О. Яковенка, Ф. Ярошенка, К. Ященко, а також російських учених: О. Бастрикова, Д. Вінницького, М. Карасьової, С. Кочкалова, І. Кучерова, К. Орлинова та ін. Окремі проблеми застосування ПДВ, механізму його справляння і відшкодування виступають предметом дослідження фахівців економічного спрямування: В. Андрущенка, О. Ануфрієвої, М. Бадиди, В. Волканова, В. Дедекаєва, Д. Дяковського, О. Жукевича, В. Кмітя, В. Мельника, А. Нонко, Т. Паянок та ін.

Незважаючи на широкий спектр наукових досліджень ПДВ, оптимальних шляхів забезпечення процесу відшкодування цього податку, з урахуванням оновленого податкового законодавства, не віднайдено. Поза увагою науковців залишились важливі питання: судового розгляду як способу вирішення конфліктів з відшкодування ПДВ, забезпечення виконання судових рішень у справах про відшкодування ПДВ, моніторингу ефективності контролю за відшкодуванням цього податку. Також, з огляду на прийняття ПК України, представляє інтерес дослідження підстав і порядку відшкодування ПДВ, його видів у порівняльному аспекті нормативно-правового закріплення та практичного правозастосування.

Необхідність подальших досліджень у цій сфері, а також її наукова та практична значущість визначили вибір теми й методів дослідження, його мету і завдання.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)