МЕХАНІЗМ БАНКІВСЬКОГО МІКРОКРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
МЕХАНІЗМ БАНКІВСЬКОГО МІКРОКРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Перехід від централізовано керованої системи господарювання до ринкової зробив проблему підприємництва, у тому числі малого, предметом широких наукових досліджень і дискусій. Сьогодні з розвитком цього сектора економіки пов'язують перспективи виходу вітчизняної економіки з кризи, забезпечення стійких темпів економічного зростання, формування цивілізованих ринкових відносин.

Головною проблемою вітчизняних підприємницьких структур є недостатність фінансових ресурсів для підтримки і розвитку власного бізнесу. Дослідження фінансової діяльності малих підприємств свідчить, що у структурі джерел їх фінансового забезпечення частка власних фінансових ресурсів у середньому становить 35–40 %.

Процес становлення малого підприємництва в економіці України розпочався в добу незалежності України, тому процеси, які супроводжують його становлення і розвиток, ще всебічно не вивчені. Зарубіжний досвід дослідження малого підприємництва нараховує не одне десятиліття.

У формуванні сучасних поглядів на підприємництво, у тому числі і мале, важливу роль зіграли праці П. Друкера, П. Самуельсона, С.Соломона, Дж. Стіглера, Є. Тоффлера, Б. Харрісона. Дослідженням змісту, ролі та функцій підприємництва в ринковій економіці займалися класики зарубіжної науки М. Вебер, Р. Кантільйон, Дж.Б. Кларк, К. Маркс, А. Маршал, Л. Мізес, Ж.-Б. Сей, А. Сміт, Ф. Хаейк, Й. Шумпетер. Всесвітньо відомі підприємці-менеджери К. Картер, Б. Карлоф, Т. Коно, К. Татеісі, Р. Уочі здійснили глибокі теоретичні узагальнення щодо перспектив розвитку підприємництва.

У вітчизняній економічній літературі науково-теоретичному обґрунтування суті й об’єктивної необхідності розвитку малого підприємництва та мікрокредитування присвячені праці О. Барановського, А. Беліменко, Л. Воробйова, О. Гудзь, А. Даниленко, Л. Донець, Ю. Єханурова, І. Жиляєва, Ю. Клочко, М. Козоріз, С. Ксьондз, Н. Кубай, А. Кисельова , Н. Максимова, В. Мікловда, П. Мягков, С. Соболя, В. Черняка, О. Щура й інших.

Питання розвитку малого підприємництва та фінансового забезпечення його суб'єктів розглядали у своїх працях вітчизняні науковці і практики, зокрема, М. Білик, О. Василик, З. Варналій, О. Вовчак, Т. Ковальчук, А. Кузнєцова, О. Лисенок, О. Мороз, В. Опарін, А. Поддєрьогін, С. Реверчук, М. Савлук, В. Федосов, А. Шегда, А. Шеремет та інші. Однак проблема фінансового забезпечення малого підприємництва за допомогою мікрокредитування у вітчизняній літературі та публікаціях науковців недостатньо розроблена і висвітлена.

Водночас кризові явища, які засвідчують циклічність економічного розвитку, накладають свій відбиток на процес становлення та розвиток  малого приватного бізнесу в економіці України, що потребує подальших наукових досліджень. Особливо це стосується розробки концепції мікрокредитування як механізму поповнення фінансових ресурсів малих підприємств, яка сьогодні ще не сформована. Необхідність вирішення існуючих проблем, насамперед, щодо фінансового забезпечення розвитку малого підприємництва за допомогою мікрокредитування, і визначили тему дисертаційного дослідження, його мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в межах науково-дослідної теми кафедри банківської справи Львівської комерційної академії “Ефективність функціонування банківської системи в перехідних економіках” (номер державної реєстрації 0103U006650), в рамках якої використано розробки дисертанта щодо особливостей діяльності банків на ринку мікрокредитування та удосконалення механізму мікрокредитування малого підприємництва банками в Україні.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних і методичних підходів та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення механізму банківського мікрокредитування малого підприємництва.

Для реалізації мети поставлені і вирішені такі завдання:

-  розкрити сутність, економічне значення малого підприємництва та  еволюцію його  розвитку;

-  визначити сутність мікрокредиту і мікрокредитування та уточнити їх роль у фінансовому забезпеченні розвитку малого підприємництва;

-  обґрунтувати сутність механізму банківського мікрокредитування;

-  систематизувати підходи і уточнити класифікацію видів мікрокредитування;

-  дослідити етапи, тенденції та чинники розвитку мікрокредитування в Україні;

-  проаналізувати портфелі мікрокредитів вітчизняних комерційних банків;

-  дослідити ризики у банківському мікрокредитуванні та розробити шляхи і способи їх мінімізації;

-  вивчити та проаналізувати зарубіжний досвід організації банківського мікрокредитування і можливості його використання в Україні;

-  розробити модель прогнозування показників мікрокредитування для комерційного банку, визначити її структуру та основні елементи;

-  обґрунтувати оптимізаційні параметри портфеля мікрокредитів банку;

-  розробити рекомендації щодо удосконалення механізму мікрокредитування малого підприємництва з використанням маркетингових засад мікрокредитування.

Об’єктом дослідження є процеси банківського мікрокредитування малого підприємництва в Україні.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні засади  формування та розвитку механізму мікрокредитування малого підприємництва у банківській діяльності.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження слугували положення теорії фінансів і кредиту.

Для реалізації поставлених у дисертаційній роботі завдань були використані такі основні методи: абстрактно-логічний – при узагальненні та формулюванні висновків; економіко-математичний – при побудові моделі прогнозування потреби малого підприємництва в мікрокредитах; метод аналізу і синтезу – при обґрунтуванні теоретичних основ мікрокредитування та тенденцій його розвитку; узагальнення – при виокремленні низки ознак та чинників розвитку програм мікрокредитування; графічний – з метою наочного зображення отриманих даних; спостереження – для одержання вихідної інформації; історичного аналізу – при розкритті економічної природи мікрокредитування.

Інформаційною базою дослідження слугували законодавчі та нормативні акти, матеріали статистичної звітності Національного банку України, офіційні статистичні дані, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, матеріали наукових конференцій, аналітичні огляди, матеріали періодичних видань і спостережень за банківською діяльністю в сфері мікрокредитування, дані проведеного автором анкетного обстеження банків, ресурси мережі Інтернет.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна результатів дослідження полягає у поглибленні теоретичних засад та розвитку наукових положень щодо удосконалення механізму банківського мікрокредитування малого підприємництва в Україні.

Найбільш суттєвими науковими результатами, одержаними особисто дисертантом, що мають наукову новизну і виносяться на захист, є такі:

вперше:

-                          обґрунтовано структуру механізму мікрокредитування на основі впровадження моделі прогнозування потреби в мікрокредитах і оптимізації портфеля банківського мікрокредитування. Це дає можливість ефективно впливати на процеси розвитку малого підприємництва та зменшити ризики, пов’язані з мікрокредитуванням;

удосконалено:

-        наукові підходи до класифікації видів мікрокредитування шляхом запровадження їх поділу, поряд з існуючими критеріями, ще й за ознакою резидентності та автономності. За цими ознаками виділено програми внутрішніх та зовнішніх видів мікрокредитування. Така класифікація дозволяє найбільш повно оцінити вітчизняний банківський ринок з точки зору пропозиції продуктів мікрокредитування;

дістали подальшого розвитку:

-        обґрунтування і визначення функцій мікрокредитування, через які найбільш повно розкривається його сутність, та запропоновано, на відміну від діючих підходів, дві групи функцій мікрокредитування – глобальні і локальні. Такий підхід дозволить максимально повно розкрити зміст мікрокредитування;

-        періодизація розвитку програм мікрокредитування в Україні, зокрема виділено стадії: зародження мікрокредитування (1996–2005 рр.), активізації мікрокредитування (2006 р. – 1-ша половина 2008 р.), кризи мікрокредитування (2-га половина 2008 р. – теперішній час), яка, на відміну від існуючих, враховує особливості соціально-економічного розвитку малого підприємництва і банківської системи та дає можливість оцінити в динаміці ринок мікрокредитування в Україні;

-        методичні підходи до управління ризиками мікрокредитування, які, на відміну від існуючих, ґрунтуються на розроблених трьох видах моделей оптимізації рівня ризику щодо: конкретного договору мікрокредитування; конкретного виду мікрокредитування; портфеля мікрокредитування конкретного банку. Це дозволяє створити адекватну методику оцінки якості мікрокредитів;

-        обґрунтування чинників оптимізації організаційно-економічної структури мікрокредитування за рахунок формування культури мікрокредитування, поліпшення спеціалізованої структури підрозділів вітчизняних банків, визначення пріоритетів розвитку мікрокредитування малого підприємництва.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність проведеного дослідження полягає в тому, що одержані результати і розроблені рекомендації, які стосуються удосконалення механізму банківського мікрокредитування, сприяють підвищенню ефективності реалізації програм мікрокредитування та розвитку малого підприємництва в Україні.

Одержані результати дисертаційного дослідження, зокрема методичні підходи до оцінки кредитоспроможності позичальників малого бізнесу, отримали схвальну оцінку та  використані у практичній роботі Хмельницької обласної філії АКБ “Укрсоцбанк” (довідка № 17-22/34 від 15.03.2010 року); пропозиції автора щодо мінімізації ризиків мікрокредитування та прогнозування потреби в мікрокредитах використані Хмельницькою філією банку “ВТБ” (довідка № 18/6 від 25.03.2010 року).

Результати та окремі положення дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Львівської комерційної академії при підготовці методичного забезпечення та викладанні навчальних дисциплін “Кредитування та контроль”, “Фінансовий менеджмент у банку”, “Інвестиційне кредитування”, “Банківські операції” (довідка № 65/6 від 15.10.2009 року).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійного наукового дослідження. Викладені в дисертації наукові положення, розробки, висновки та рекомендації отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення дисертації та результати проведених досліджень викладено та обговорено на: І всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасний стан та перспективи розвитку банківської справи в Україні” (м. Львів, 2007 рік); Міжнародній науково-практичній конференції “Забезпечення сталого розвитку банківської діяльності” (м. Київ, 2007 рік); Міжнародній науково-практичній конференції “Стан та проблеми інноваційної розбудови України” (м. Дніпропетровськ, 2008 рік); І Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених “Фінансова політика України: реалії та перспективи розвитку” (м. Хмельницький, 2008 рік); ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасний стан та перспективи розвитку банківської справи в Україні” (м. Львів, 2009 рік); ІІІ міжнародній науково-практичній конференції “Стратегія розвитку України у глобальному середовищі” (м. Сімферополь, 2009 рік).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 13 наукових праць загальним обсягом 6,5 д.а., з них особисто автору належить 5 д.а, у тому числі – 7 статей у наукових фахових виданнях загальним обсягом 4,95 д.а.

Обсяг та структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Робота викладена на 218 сторінках комп’ютерного тексту, містить 25 таблиць, 13 рисунків, 11 додатків, список використаних джерел включає 201 найменування.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)