РОЗВИТОК І ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ ПЛОДОРОЗСАДНИЦЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ :



title:
РОЗВИТОК І ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ ПЛОДОРОЗСАДНИЦЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Перехід до ринкових умов господарювання, розширення економічних зв’язків з іншими країнами вимагають наукового обґрунтування ефективних шляхів розвитку плодорозсадництва, як основи садівництва.  Садивному матеріалу плодових культур, завдяки інноваційному характеру виробництва, надається роль двигуна, який повинен вивести вітчизняне садівництво на сучасний європейський рівень розвитку галузі. Це  ставить завдання перед плодорозсадництвом - задовольнити потребу споживачів у високоякісному садивному матеріалі.

Актуальність теми. Формування і ефективне функціонування ринку садивного матеріалу пов’язане з проведенням комплексу маркетингових заходів метою яких є підвищення прибуткової діяльності плодорозсадницьких підприємств і визначення основних напрямів їх подальшого розвитку. Вирішення зазначених проблем вимагає наукового підходу до дослідження організаційно-економічних основ формування і функціонування ринку продукції плодорозсадницьких підприємств.

Теоретичні та практичні питання формування ринків продукції АПК і функціонування їх суб’єктів досліджували такі вчені економісти: Баланюк І.Ф., Білик В.О, Бородіна О.М, В’юн В.Г, Геєць В.М, Зіновчук В.В, Калюжна О.В, Карич Д.Я, Клочан В.В, Коваленко Ю.С, Макаренко П.М, Мармуль Л.О, Саблук П.Т, Червен І.І, Худолій Л.М, Шпичак О.М, Юрчишин В.В., Рибалко С.В. та ін.

Проблемам розвитку галузі та ефективності господарювання плодорозсадницьких підприємств присвячено наукові праці П.Ф. Дуброви, О.Ю. Єрмакова, Гаркуші О.М., О.Ф. Лук’янчука, В.І. Майдебури, Л.В. Романової, В.А. Рульєва, Д.Ф. Чухна, О.М. Шестопаля, А.І. Шумейка, В.В. Юрчишина, та ін. Проте питання функціонування ринку садивного матеріалу та підвищення ефективної діяльності плодорозсадницьких підприємств з огляду на трансформаційні процеси ринкової економіки України потребують поглибленого дослідження. Актуальність відзначених питань зумовила вибір теми, завдання та мету дисертаційного дослідження.  

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у межах комплексної науково-дослідницької роботи Міжнародного Університету бізнесу і права “Фінансово-економічний механізм сталого розвитку аграрних підприємств в умовах трансформації до СОТ” (номер державної реєстрації 0109U002936).

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у розробці теоретико-методичних засад  формування ринку садивного матеріалу плодорозсадницьких підприємств та обґрунтуванні пропозиції з організаційно-економічних заходів щодо його ефективного функціонування. Для досягнення мети у дисертаційній роботі передбачено вирішення наступних завдань:

-                      узагальнити теоретичні напрацювання щодо сутності понять ринку та визначити особливості формування і функціонування ринку садивного матеріалу плодових культур в сучасних умовах;

-                      проаналізувати стан та тенденції виробництва садивного матеріалу плодових культур в Південному Степу України;

-                      оцінити розвиток попиту і пропозиції на ринку садивного матеріалу плодових культур та виявити чинники, що впливають на них;

-                      дослідити ефективність виробництва продукції плодорозсадництва;

-                      розробити науково обґрунтовані пропозиції щодо стратегії ефективного розвитку плодорозсадництва;

-                      визначити перспективи розвитку ринку садивного матеріалу плодових культур;

-                      розробити пропозиції з удосконалення системи збуту садивного матеріалу плодових культур на основі маркетингу.

 Об’єктом дослідження є процес розвитку і функціонування ринку садивного матеріалу плодових культур Південного Степу України.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні і прикладні аспекти формування організаційно-економічних основ ефективного розвитку ринку продукції плодорозсадницьких підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою досліджень є наукові розробки вітчизняних і зарубіжних вчених з даної проблеми, законодавчі та нормативні акти України з питань державного регулювання розвитку плодорозсадництва. В основу дисертаційного дослідження покладено діалектичний метод пізнання соціально-економічних явищ та системний підхід до вивчення економічних процесів. 

У дисертаційній роботі для реалізації поставлених завдань використовувались: абстрактно-логічний метод – при вивченні джерел наукової літератури, законодавчих та інших нормативно-правових актів відносно функціонування плодорозсадницьких підприємств та розвитку ринку; системний підхід – при вивченні умов функціонування агропідприємств та їх ринкового середовища; монографічний (при оцінці економічної ефективності виробництва саджанців); статистичний (ряди динаміки, кореляційно-регресійний аналіз, графічне зображення даних); факторний (методи різниць та ланцюгових підстановок); розрахунково-конструктивний (у процесі розробки моделі проекту адаптивного садівництва в ринкових умовах); економіко-математичний - при розробці економіко-математичної моделі розвитку плодорозсадництва на перспективу; SWOT- аналіз – при встановленні сильних і слабких сторін плодорозсадницьких підприємств, визначенні можливостей і загроз зовнішнього середовища; узагальнення результатів дослідження – при формуванні висновків і пропозицій.

Джерелами інформаційної бази для проведення дисертаційного дослідження стали: законодавчо-нормативні акти України щодо державного регулювання підтримки  плодорозсадництва, статистичні  дані  Головного  управління статистики у Одеській, Миколаївській та Херсонській області, акти апробації, первинні документи з бухгалтерського обліку та річні фінансові звіти плодорозсадницьких підприємств Південного Степу, інформація Міністерства аграрної політики України, щодо державної підтримки виробників садівницької та виноградарської продукції за рахунок 1% збору, звіти Української помологічно–ампелографічної інспекції, наукові розробки Інституту садівництва НААНУ,  монографії та публікації вітчизняних і зарубіжних вчених з досліджуваної проблематики, інші джерела тощо.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретичних і методичних засад ефективного функціонування ринку продукції плодорозсадницва, а саме:

вперше:

-                      теоретично обґрунтовано і запропоновано модель адаптивного садівництва в ринкових умовах господарювання в якій, на основі проекту розробки на стадії  планування закладання маточних насаджень і саду оптимально поєднується біологічний потенціал плодових культур з наявними виробничими, трудовими та фінансовими можливостями підприємств; 

-                      розроблено науковий прогноз попиту та пропозиції садивного матеріалу плодових культур на основі економіко-математичної моделі оптимізації виробництва плодових саджанців у плодорозсадниках Південного Степу України з урахуванням каналів реалізації. Сутність моделі полягає в реалізації інноваційно-інвестиційної адаптивності технологічних процесів до економічних законів ринку для досягнення відповідних критеріїв конкурентоспроможності продукції плодорозсадницьких підприємств.

дістали подальший розвиток:

-                      теоретичні положення щодо ринку садивного матеріалу як чинника, що визначає основні параметри виробництва і збуту садивного матеріалу та положення, які характеризують сучасні особливості ринку плодових саджанців в контексті становлення ринкових засад в аграрному секторі економіки, специфіки саджанців як товару, інноваційного характеру розвитку плодорозсадництва, тощо;

-                      основні складові державної підтримки плодорозсадництва, які  дозволяють підвищити фінансову забезпеченість підприємств та покращити їх інвестиційну привабливість;

-                      пропозиції щодо створення регіональної Асоціації Південного Степу України з питань плодорозсадництва. Дозволяє покращити співпрацю плодорозсадницьких  підприємств з науковими, державними та комерційними установами, щодо залучення інноваційних технологій виробництва та інвестицій.

удосконалено:

-                      систему наукового забезпечення інноваційного розвитку галузі садівництва в Південному Степу, яка надає можливість оцінити садові екосистеми і агроландшафти підприємств та максимально поєднати їх з фінансовими можливостями і організаційно-господарськими умовами виробництва.

-                      науково обґрунтовану систему ведення плодорозсадництва з розподілом функцій  наукових установ, оздоровлення цінних перспективних сортів садивного матеріалу, базових розсадників;

-                      концептуальні засади організації процесу збуту садивного матеріалу на основі маркетингу, яка передбачає створення  відділу маркетингу та логістики в плодорозсадницьких підприємствах розробку Web-сайту,  належне  планування, контроль і організацію збуту саджанців. Це гарантує стабільний продаж вирощеного садивного матеріалу.

Практичне значення одержаних результатів. Дані досліджень щодо обґрунтування основних напрямів ефективного функціонування ринку садивного матеріалу плодових культур у Південному Степу використані при складанні відповідних програм Головним управлінням агропромислового розвитку Миколаївської  обласної державної адміністрації (довідка №106/09-01/01-29/10 від 25.03.2010 р.), науково-обґрунтована система ведення плодорозсадництва прийнята до впровадження Українською державною помологічно-ампелографічною інспекцією (довідка №143-10-573 від 07.12.2010 р.), система наукового забезпечення інноваційного розвитку галузі садівництва та пропозиції щодо створення регіональної Асоціації  Південного Степу України з питань плодорозсадництва прийнятті до впровадження корпорацією «Миколаївсадвинпром» (довідка № 38/01 від 25.03. 2010 р.); пропозиції щодо удосконалення системи збуту садивного матеріалу плодових  культур на основі маркетингу прийняті до впровадження у ПОП “Вікторія” Новобузького району, Миколаївської області (довідка № 103 від 18.05.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота виконана автором самостійно. Наведені в дисертації наукові результати з теоретико-методологічних і прикладних питань, висновки і рекомендації щодо ефективного функціонування ринку продукції плодорозсадницьких підприємств є особистими розробками автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише положення, які є результатом власних досліджень.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень за темою дисертаційної роботи були апробовані у виступах на наступних науково-практичних конференціях: міжнародних – «Ефективність використання ресурсного потенціалу в умовах сталого розвитку сільського господарства» (м. Харків, 2007 р.); «Формування і функціонування аграрних ринків та їх інфраструктури» (м. Мелітополь, 2007 р.);  «Удосконалення управління ресурсами підприємств АПК в умовах глобалізації   економіки» (м. Полтава, 2008р.); всеукраїнських – «Проблеми ринку продукції АПК в умовах глобалізації» (м. Миколаїв, 2007 р.); науковій конференції молодих учених (м. Умань, Уманський державний аграрний університет, 2009р.); на щорічних  наукових конференціях професорсько-викладацького складу (м. Миколаїв, МДАУ, 2007-2010 рр.).

Публікації. Результати дисертаційного дослідження викладені у 7 наукових працях загальним обсягом  2,87 д.а., у тому числі 5 статей (з них 4 одноосібні) у фахових виданнях обсягом 2,5 д.а.

Структура та обсяг дисертації.  Дисертаційна робота складається із вступу , трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел.  Загальний обсяг дисертаційної роботи становить 241 сторінку комп’ютерного тексту, містить 22  таблиці на 22 стор., 22  рисунка на 22 стор.,  30 додатків на 60 стор., 154 літературних джерела на 16 сторінках.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины