Комплексна оцінка якості управління персоналом на машинобудівних підприємствах :



title:
Комплексна оцінка якості управління персоналом на машинобудівних підприємствах
Тип: synopsis
summary:

 

1

 
Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Сучасні умови глобального ринку висувають нові вимоги до якості та конкурентоспроможності продукції промислових підприємств як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Забезпечення високої якості продукції підприємств машинобудування є визначальною умовою розвитку інших галузей промисловості, що може відбуватися лише за умов підвищення якості трудової діяльності працівників, яке в свою чергу потребує застосування нових технологій та методів управління персоналом. Ефективне впровадження таких методів має ґрунтуватися на здійсненні комплексної оцінки управління персоналом з метою забезпечення їх дієвості, результативності та якості. У той же час відсутність зацікавленості керівників в забезпеченні якості процесів управління персоналом стримує впровадження сучасних систем управління якістю.

Необхідність формування комплексної оцінки якості управління персоналом обумовлена: по-перше, вимогами міжнародних стандартів якості, які передбачають використання конкретних, вимірних та визначених у часі цілей; по-друге, потребою прийняття управлінських рішень на основі об’єктивної та оперативної інформації про ефективність кадрових процесів; по-третє, потребою керівництва підприємства у забезпеченні поточними даними щодо якості управління персоналом для організації матеріального стимулювання керівників структурних підрозділів.

Теоретико-методологічні основи оцінки управління персоналом знайшли відображення у працях таких вітчизняних та зарубіжних учених, як І. Ансофф, Д.П. Богиня, І.П. Булєєв, О.А. Грішнова, В.М. Данюк, Г.А. Дмитренко, П. Друкер, А.П. Єгоршин, О.Л. Єськов, Г.Т. Завіновська, А.Я. Кібанов, А.М. Колот, Ю.Г. Одегов, М.В. Семикiна, І.Б. Швець, С.В. Шекшня, Г.В. Щокін. Актуальним питанням адаптації кадрової політики підприємств до вимог міжнародних стандартів якості та розробки концепцій управління персоналом у системі управління якістю присвячені роботи таких українських та російських учених, як О.М. Криворучко, О.В. Мартякова, Н.В. Михайлова, О.І. Момот, В.А. Панков, В.М. Петюх, Г.М. Скудар, Л.І. Федорова, Є.В. Шубенкова, В.Г. Шинкаренко. Вченими створено вагоме науково-методичне підґрунтя з питань управління персоналом та дотримання вимог міжнародних стандартів якості в системі управління персоналом.

Незважаючи на значні доробки вчених з питань управління персоналом на промислових підприємствах, існуючі методи оцінки якості управління персоналом потребують вдосконалення на підставі подальшого розвитку системи відповідних показників та критеріїв їх оцінки з урахуванням вимог міжнародних стандартів якості. За цих умов необхідним є вдосконалення механізму матеріального стимулювання працівників з метою підвищення якості управління персоналом. Актуальність зазначених проблем обумовила вибір теми дисертації, мету і завдання роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану наукових досліджень ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» за темами: «Науково-методичні основи створення регіональної інноваційної моделі відтворення трудових і матеріальних ресурсів виробництва» (номер державної реєстрації 0105U002359), у рамках якої розроблено заходи щодо забезпечення ефективної мотивації трудової діяльності персоналу; «Розвиток методології і створення практичних методів управління персоналом на підприємстві» (номер державної реєстрації 0106U013192), у межах якої обґрунтовано вимоги до системи управління людськими ресурсами в умовах загального управління якістю.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розвиток теоретичних та науково-методичних основ комплексної оцінки якості управління персоналом та розробка науково-практичних рекомендацій щодо стимулювання забезпечення якості управління персоналом на машинобудівних підприємствах. Для досягнення цієї мети поставлено і вирішено такі завдання:

 досліджено сутність та особливості управління персоналом в системі управління якістю;

  визначено напрями реалізації принципів управління якістю в системі управління персоналом;

  уточнено сутність якості управління персоналом;

  узагальнено методичні засади оцінки систем управління якістю на промислових підприємствах;

  обґрунтовано показники комплексної оцінки системи управління персоналом;

  виявлено особливості стимулювання забезпечення якості управління персоналом на промислових підприємствах;

  запропоновано систему показників оцінки якості управління персоналом на машинобудівних підприємствах;

визначено вплив показників стану системи управління персоналом на загальні показники якості управління персоналом;

  розроблено систему стимулювання керівників структурних підрозділів щодо забезпечення якості управління персоналом на основі збалансованої системи показників.        

Об’єктом дослідження у дисертаційній роботі є процеси оцінки управління персоналом в системі управління якістю.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні засади оцінки якості управління персоналом на машинобудівних підприємствах.

Методи дослідження. Теоретичним і методичним підґрунтям дисертаційної роботи є класичні положення економічної теорії, фундаментальні праці вітчизняних та зарубіжних учених і практиків з питань управління персоналом та управління якістю, міжнародні стандарти з управління якістю. У процесі дослідження використовувались методи системного підходу, аналізу та синтезу (для уточнення сутності поняття «якість управління персоналом»); принципи діалектики як загального методу пізнання (для обґрунтування напрямів реалізації принципів управління якістю в системі управління персоналом); метод логічного узагальнення (для обґрунтування загальних та часткових принципів управлінню якістю); метод експертних оцінок (для визначення вагомості показників якості управління персоналом); метод множинного кореляційно-регресійного аналізу (для визначення впливу показників стану системи управління персоналом на загальні показники якості управління персоналом).

Інформаційну базу дослідження становлять нормативно-законодавчі акти Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, нормативні акти Держстандарту України, матеріали Держкомстату України, дані статистичної звітності підприємств машинобудування, результати наукових досліджень, проведених автором.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці науково-методичних підходів до комплексної оцінки якості управління персоналом на машинобудівних підприємствах відповідно до вимог міжнародних стандартів якості. Найбільш суттєві наукові результати, що характеризують новизну проведеного дослідження, полягають у такому:

уперше:  

розроблено науково-методичний підхід до комплексної оцінки якості управління персоналом на основі показників продуктивності праці, стабільності та економічної результативності персоналу, що дозволяє обґрунтувати заходи впливу на підвищення якості системи управління персоналом;

удосконалено:  

систему показників оцінки управління персоналом, що, на відміну від існуючих, комплексно характеризує якість процесів управління персоналом, обсяг та структуру витрат на персонал, а також результативність управління персоналом, використання якої дає змогу здійснити об’єктивну та оперативну оцінку якості системи управління персоналом;

метод визначення критеріїв оцінки якості управління персоналом на підставі кваліметричного підходу, який полягає у встановленні меж зіставлення рівнів досягнення відповідних показників якості управління персоналом, практична реалізація якого дозволяє визначити наявний рівень якості управління персоналом;

механізм матеріального стимулювання забезпечення якості управління персоналом у системі загального управління якістю, відмінністю якого є проведення оцінки взаємодії керівників структурних підрозділів та працівників служби управління персоналом щодо здійснення функцій управління персоналом, що дозволяє визначити розмір винагороди керівників структурних підрозділів підприємства за якість управління персоналом;

дістали подальшого розвитку:  

систематизація принципів управління якістю, що реалізуються в системі управління персоналом і складаються із загальних, які спрямовані на всі елементи системи управління персоналом, та часткових, які впливають на окремі управлінські процеси, структурні підрозділи та процеси управління персоналом, реалізація яких забезпечує дотримання вимог міжнародних стандартів якості в системі управління персоналом;

визначення сутності поняття «якість управління персоналом», яке розглядається як сукупність властивостей процесів системи управління персоналом, що характеризує рівень її розвитку на підставі наявного розподілу функцій управління персоналом та створює умови для забезпечення конкурентоспроможності підприємства;

науково-методичний підхід до розробки системи стимулювання забезпечення якості управління персоналом на основі збалансованої системи показників, яка поряд із визначенням корпоративних та функціональних показників оцінки трудової діяльності, передбачає використання також індивідуальних показників, до яких віднесено якість управління персоналом, рівень кваліфікації та компетентності працівників, що в цілому дозволяє підвищити якість управління персоналом, ступінь використання трудового потенціалу та результативність трудової діяльності працівників.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані в дисертації висновки та рекомендації знайшли практичне застосування в діяльності підприємств та установ Донецької області.

Запропоновані методичні рекомендації щодо визначення критеріїв якості управління персоналом на основі техніко-економічних показників упроваджено у діяльність ЗАТ «Донецький завод високовольтних опор» (довідка № 371 від 29.09.2010 р.). Розроблений механізм оцінки якості управління персоналом використовується в системі управління персоналом ВАТ «Пантелеймонівський вогнетривкий завод» (довідка № 01/2607 від 05.10.2010 р.). Методичні рекомендації щодо формування механізму матеріального стимулювання, що спрямований на досягнення високої якості управління персоналом відповідно до міжнародних стандартів, використано в умовах ТОВ «Комбінат Каргілл» (довідка № 02/0610 від 20.10.2010 р.). Запропонований підхід до розробки економіко-математичної моделі оцінки впливу показників оцінки системи управління персоналом на загальні показники якості управління персоналом на підприємстві упроваджений в умовах ВАТ «Донецькгірмаш» (довідка № 27/68 від 12.11.2010 р.). Результати дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» МОНМС України при викладанні дисциплін «Організація праці» та «Мотивація персоналу» (довідка № 02-32/467 від 28.10.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, у якій викладено авторський підхід до розробки теоретичних, практичних та методичних положень і рекомендацій щодо комплексної оцінки якості управління персоналом на машинобудівних підприємствах. Внесок автора в колективно опубліковані праці конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні та практичні результати дисертації доповідались і були схвалені на 10 науково-практичних конференціях:

на 7 міжнародних: «Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі» (м. Донецьк, 2005 р.), «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стійке економічне зростання» (м. Донецьк, 2006 р.), «Управління персоналом у XXI столітті: управління персоналом, мотивація, оплата праці» (м. Полтава, 2007 р.), «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України» (м. Дніпропетровськ, 2010 р.), «Управління інноваційним розвитком промисловості: держава, регіон, підприємство» (м. Донецьк, 2010 р.), «Актуальні проблеми економічного та соціального розвитку виробничої сфери» (м. Донецьк, 2010 р.), «Сучасні проблеми та шляхи їх вирішення в науці, транспорті, виробництві та освіті ‘2010» (м. Одеса, 2010 р.);

на 3 всеукраїнських та регіональних: «Науково-технічна конференція для молодих вчених» (м. Донецьк, 2006 р.), «Корпоративна культура організацій ХХІ століття» (м. Краматорськ, 2007 р.), «Проблеми економіки, управління та розвитку підприємств в сучасних умовах» (м. Харків, 2008 р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 18 наукових праць, серед яких 8 статей у фахових виданнях і 10 – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій становить 5,93 д.а., із яких автору особисто належить 4,46 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків. Робота загальним обсягом 197 сторінки комп’ютерного тексту містить 42 таблиці (на 25 сторінках), 17 рисунків (на 11 сторінках), список використаних джерел із 185 найменувань (на 17 сторінках) та 2 додатки (на 3 сторінках). 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины