СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Сучасне динамічне зовнішнє середовище активізує вітчизняні підприємства до вироблення та реалізації механізмів ефективної конкурентної боротьби і досягнення стійких переваг, що передбачає необхідність упровадження в практику стратегій довготермінового виживання та, за необхідності, їх коригування чи поновлення. За відсутності комплексної методики аналізу конкурентоспроможності підприємства виникає низка важливих питань, які потребують вирішення. Для досягнення належної конкурентоспроможності підприємства необхідні тривалий час і значні зусилля. Комплексне виконання цих завдань є прероґативою стратегічного управління, в основі якого – стратегічний аналіз. Розроблення ефективних методик стратегічного аналізу конкурентоспроможності підприємства зумовлює необхідність дослідження конкурентоспроможності, критеріїв та методів її оцінки.

Аналіз багатьох літературних джерел дає підстави стверджувати, що проблеми аналізу конкурентоспроможності підприємства постійно перебувають у центрі уваги вчених-економістів. Класичними роботами з основ стратегічного аналізу, теорії взаємодії підприємства та зовнішнього середовища, концепцій стратегічної орієнтації фірми є праці І. Ансоффа, Ж. Бовера, В. Р. Гута, К. Ендрюса, К. Р. Крістенсена, Е. П. Лернеда, А. Д. Чендлера. Ідеї класиків покладені в основу сучасного бачення стратегічного аналізу як самостійного напрямку аналітичних досліджень, розробленню теоретико-прикладних аспектів котрого присвячені роботи вітчизняних науковців Т. В. Головка, Н. В. Гордополової, С. М. Жукевич, М. І. Ковальчука, І. М. Парасій-Вергуненко, С. В. Сагової, К. І. Редченка, І. Д. Фаріона. Аналітичні дослідження конкурентоспроможності підприємства певною мірою розкриті у працях Г. Л. Азоєва, А. Є. Воронкової, С. Б. Довбні, Н. А. Дробітько, Ю. Б. Іванова, В. Ф. Оберемчука, Р. А. Фатхутдінова, О. Б. Чернеги та інших.

Втім, у роботах зарубіжних та вітчизняних дослідників теоретичні й методичні аспекти стратегічного аналізу конкурентоспроможності суб’єктів господарювання загалом та підприємств галузі птахівництва зокрема розкриті ще не сповна. Недослідженими залишаються питання моделювання стратегії конкурентоспроможності на основі портфельного аналізу та прогнозування.

Забезпеченість комплексного підходу до стратегічного аналізу конкурентоспроможності птахівничих підприємств шляхом розроблення окремих методик, базованих на оцінці внутрішніх та зовнішніх критеріїв, які передбачають формування ефективної конкурентної стратегії, стали основою вибору теми дисертаційного дослідження, визначили його мету й завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до наукової тематики Тернопільського національного економічного університету в межах держбюджетної теми кафедри обліку в бюджетній та соціальній сфері «Дослідження і розробка методо­логії і методики питань організації обліку, аналізу, контролю і аудиту в сфері послуг» (державний реєстраційний номер 0105U000853). Автором розроблено методику аналізу конкурентоспроможності підприємств. Матеріали дослідження використано також при виконанні госпдоговірної науково-дослідної роботи на тему: «Розробка методики стратегічного аналізу ТзОВ «Заготсервіс» (державний реєстраційний номер 0107U012235). Зокрема, автор розробив стратегію розвитку ТзОВ «Заготсервіс».

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розробці концепції стратегічного аналізу конкурентоспроможності підприємств.

Для її досягнення окреслені конкретні завдання, що мають наукове й практичне значення:

-       дослідити концептуальні підходи до визначення стратегічного аналізу на предмет виявлення принципових розбіжностей у наукових позиціях щодо його змісту, особливостей та етапів проведення;

-       розглянути характеристики конкурентоспроможності підприємства та продукції як об’єктів стратегічного аналізу;

-       визначити основні критерії конкурентоспроможності підприємства з метою розроблення методики їх аналізу;

-       розробити методику аналізу внутрішніх та зовнішніх критеріїв конкурентоспроможності для оцінки стратегічних позицій підприємств галузі птахівництва;

-       запропонувати методику комплексного аналізу критеріїв конкурентоспроможності птахівничих підприємств;

-       сформувати модель інтеґральної оцінки конкурентоспроможності підприємства для визначення ефективної конкурентної стратегії;

-       удосконалити підходи до аналізу стратегічних зон господарювання для вироблення альтернатив діяльності підприємств в межах продуктового портфеля;

-       запропонувати механізм прогнозування конкурентоспроможності для аналізу тенденцій розвитку птахівничих підприємств.

Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність птахівничих підприємств у конкурентному середовищі.

Предмет дослідження – теоретичні та практичні питання здійснення стратегічного аналізу конкурентоспроможності підприємств галузі птахівництва.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є фундаментальні та прикладні дослідження з проблем стратегічного аналізу та забезпечення конкурентоспроможності підприємства. У роботі використано: загальнонаукові методи аналізу й синтезу, індукції та дедукції – при дослідженні концептуальних підходів до визначення економічної сутності стратегічного аналізу, формуванні критеріїв відмінності стратегічного аналізу та інших видів аналітичних досліджень, при розкритті змісту конкурентоспроможності підприємства як об’єкта стратегічного аналізу; порівняльний комплексний рейтинґовий аналіз – для оцінки внутрішніх критеріїв конкурентоспроможності підприємства; імітаційне моделювання (експертний метод) – при визначенні впливу чинників зовнішнього середовища на конкурентоспроможність підприємства та здійсненні портфельного аналізу, оцінці стратегічної позиції підприємства та його стратегічних альтернатив; кореляційний аналіз – для відбору вихідних показників із системи базових при аналізі внутрішніх критеріїв конкурентоспроможності, обґрунтування вихідної інформації при моделюванні; реґресійний аналіз – для розроблення моделей конкурентоспроможності підприємства; дисперсійний аналіз – для перевірки значимості й адекватності моделей конкурентоспроможності підприємства.

Інформаційною базою дослідження є Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, матеріали Державного комітету статистики України, фінансова звітність підприємств галузі птахівництва.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробленні теоретичних та методичних підходів до стратегічного аналізу конкурентоспроможності підприємств, комплексному дослідженні її критеріїв з метою прогнозування розвитку птахівничих підприємств та побудови ефективної стратегії конкуренції. Основні результати дослідження, що складають наукову новизну, полягають у такому:

уперше:

       запропоновано концептуальні основи стратегічного аналізу конкурентоспроможності підприємств галузі птахівництва, що базовані на інтеґральній оцінці внутрішніх та зовнішніх критеріїв, дослідженні напрямків діяльності, економіко-математичному моделюванні й прогнозуванні стратегії конкуренції;

удосконалено:

-        методичні основи порівняльної комплексної рейтинґової оцінки шляхом використання кореляційного аналізу при відборі вихідних показників. Такий підхід уможливив діагностування конкурентоспроможності підприємств на основі даних їхньої публічної звітності, порівняння конкурентоспроможності у просторі та в часі, урахування реальних досягнень конкурентів і реалізацію гнучкого розрахункового алгоритму математичної моделі порівняльного комплексного рейтинґового аналізу конкурентоспроможності підприємств галузі птахівництва;

-        теоретичні засади конкурентоспроможності підприємства, зокрема класифікацію її критеріїв шляхом поділу на внутрішні та зовнішні, що дало змогу адекватно відображати сутність даної категорії та стало основним принципом її аналізу;

набули подальшого розвитку:

        підходи до аналізу факторів мікро- і макросередовища та побудови конкурентної карти ринку. Модель аналізу факторів зовнішнього середовища, що базована на експертному оцінюванні, доповнена математичним алгоритмом перевірки узгодженості суджень експертів на основі коефіцієнта конкордації Кендалла. Оцінено конкурентну ситуацію на ринку птахівництва України, ідентифіковано найближчих конкурентів та їх відносні позиції;

        визначення стратегічних позицій та конкурентних переваг через використання комплексних багатокритеріальних методів портфельного аналізу, що дало змогу сформувати ефективну стратегію поведінки підприємств галузі птахівництва в умовах конкуренції. 

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробленні підходів до здійснення стратегічного аналізу конкурентоспроможності підприємств галузі птахівництва. Висновки та пропозиції, отримані у процесі дослідження, сприятимуть удосконаленню аналізу конкурентоспроможності птахівничих підприємств.

Пропозиції і рекомендації автора щодо аналізу конкурентоспроможності підприємств та вирішення практичних завдань посилення конкурентних переваг на основі комплексних підходів із застосуванням методик портфельного та рейтингового аналізу використані при аналізі ефективності фінансово-господарської діяльності та формуванні стратегії розвитку ВАТ «Тернопільська птахофабрика» (довідка №101 від 09.09.2009р.) та ЗАТ «Чернівецька птахофабрика» (довідка №1542/09 від 25.09.2009р.).

Окремі результати дисертаційного дослідження, а саме методика оцінки стратегічного становища підприємств на вітчизняному ринку птахівництва та авторський підхід до прогнозування конкурентоспроможності, використані Тернопільським відділенням Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (довідка №172 від 06.10.2009р.) та головним управлінням агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації (довідка №10-4/25-138 від 17.09.2009р.) при формуванні загальної стратегії фінансово-господарської діяльності птахівничих підприємств та оцінці тенденцій їх розвитку.

 Розроблені дисертантом теоретичні положення та практичні рекомендації використовуються в навчальному процесі Тернопільського національного економічного університету (довідка №126-06/2442 від 20.10.2009р.).

Особистий внесок здобувача. Основні положення та висновки дисертації автор розробив особисто. Із наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідались, обговорювались і отримали схвалення на: Міжнародній науково-практичній конференції «Створення інтелектуальної системи обліку для економіки України» (Тернопіль, 21–22 листопада 2007 р.), V Ювілейній міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (Тернопіль, 21–23 лютого 2008 р.), Міжнародній студентсько-аспірантській науковій конференції «Стратегія формування відкритої господарської системи в Україні» (Львів, 16–17 травня 2008 р.), ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми і механізми відтворення ресурсного потенціалу в контексті євроінтеґрації» (Рівне, 9–10 жовтня 2008 р.), III Всеукраїнській науково-практичній конференції «Облік, аналіз і контроль в системі управління підприємством: теорія і практика» (Луцьк, 19–21 червня 2009 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Стан і перспективи розвитку обліково-інформаційної системи в Україні» (Тернопіль, 23–24 квітня 2010 р.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 13 наукових праць загальним обсягом 3 д. а. (особисто автору належить 2,7 д. а.), з них 5 статей – у фахових виданнях обсягом 2,0 д. а.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота загальним обсягом 224 сторінки складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 196 найменувань, що займає 18 сторінок, та додатків, розміщених на 34 сторінках. Основний зміст дисертації викладено на 172 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST THESIS

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)