ОБЛІК ТА АУДИТ РОЗРАХУНКІВ ЗА ПОДАТКАМИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ




  • скачать файл:
title:
ОБЛІК ТА АУДИТ РОЗРАХУНКІВ ЗА ПОДАТКАМИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Система обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах посідає важливе місце в системі облікової інформації в умовах ринкової економіки і вимагає ефективної й раціональної організації обліку розрахунків за податками згідно з бухгалтерським та податковим законодавством.

Чітка побудова документального відображення та організації аналітичного обліку на підприємствах АПК формує прозору інформацію щодо нарахування та сплати зобов’язань до бюджету.

Результати дослідження проблем обліку та аудиту розрахунків за податками висвітлюються у працях багатьох вчених, зокрема, таких як                    В.Л. Андрущенко, М.Д. Білик, М.Т. Білуха, Н.І. Верхоглядова,                                 М.Я. Дем’яненко, Н.І. Дорош, В.М. Жук, А.Г. Загородній, М.М. Коцупатрий, Н.Л. Правдюк, О.В. Сторожук, Н.М. Ткаченко та інші.

Питання обліку, аналізу та аудиту розрахунків за податками розглядалися в дисертаційних роботах українських дослідників, таких як П.Ю. Нечай                  (2001 р.), О.О. Василик (2002 р.), О.В. Мельничук (2006 р.), І.В. Герасимук (2007р.).

Науковцями розкрито теоретичні та практичні проблеми оподаткування сільського господарства, проте недостатнім є висвітлено рівень аналізу особливостей регулювання оподаткування в аграрній сфері та його облікового забезпечення, питання організації й методики обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах.

Наукові дослідження та практика господарювання свідчать про те, що деякі теоретичні положення щодо оподаткування є дискусійними, а ряд важливих аспектів їх організації, оцінки, методики обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах потребують удосконалення. Вищевикладене зумовлює актуальність обраної теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» УААН «Формування системи та механізмів обліково-аудиторського забезпечення сільськогосподарських підприємств у ринкових умовах» (номер державної реєстрації 0102u000267) та «Науково-методологічні засади розвитку обліку, звітності та аудиту в умовах глобалізації» (номер державної реєстрації 0106u006638). Внесок автора полягає у внесені пропозицій по удосконаленню організаційних та методичних аспектів обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації роботи є обґрунтування теоретичних положень і розробка рекомендацій щодо удосконалення організаційних та методичних засад обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах.

Відповідно до мети дисертаційної роботі поставлені та вирішені такі завдання:

-         виявити специфіку облікового відображення економічної сутності категорії податки в сільському господарстві;

-         розкрити особливості розрахунків за податками як об’єкта обліку та аудиту на сільськогосподарських підприємствах;

-         визначити організаційні засади обліку розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах та запропонувати шляхи їх удосконалення у вигляді окремого розділу розпорядчого документу Наказу про облікову політику;

-         встановити особливості оподаткування та обліку розрахунків за фіксованим сільськогосподарським податком, базуючись на галузевому підході та надати пропозиції щодо удосконалення облікових процедур;

-         розкрити особливості обліку податку на додану вартість на сільськогосподарських підприємствах та надати рекомендації з поліпшення документального оформлення та відображення на рахунках обліку;

-         розробити алгоритм визначення витрат (доходу) з податку на прибуток з дотриманням положень Податкового кодексу України та використанням реєстрів обліку з метою поліпшення якості обліково - аналітичної інформації щодо розрахунків за податком на прибуток на сільськогосподарських підприємствах;

-         обґрунтувати необхідність удосконалення методики та процедур аудиту розрахунків за податками та сформувати модель аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах.

Об’єктом дослідження є чинна система бухгалтерського обліку та аудиту на сільськогосподарських підприємствах, в межах якої формується інформація про розрахунки за податками.

Предмет дослідження – сукупність теоретичних, організаційних, методологічних і практичних питань обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах.

Методи дослідження. У процесі дослідження використовувався системний підхід до розкриття економічної сутності категорії «податки в сільському господарстві». Теоретичною та методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. Вирішення поставлених завдань досягнуто на застосуванні загальнонаукових методів: наукової абстракції, індукції та дедукції, аналізу та синтезу, порівняння, вибіркового обстеження та групування, спостереження, узагальнення та графічного зображення даних.

Бібліографічне дослідження основ обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах дозволило виявити основні показники діяльності сільськогосподарських товаровиробників (наявність у власності сільськогосподарських угідь, дохід від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки), які впливають на вибір системи оподаткування та дозволило запропонувати алгоритм визначення системи оподаткування сільськогосподарського товаровиробника.

Інформаційною базою дослідження є роботи провідних учених –економістів, матеріали науково-практичних конференцій, статистичні джерела, матеріали органів державної податкової служби у Вінницькій області, результати особистих спостережень автора, законодавчі та нормативно-правові акти України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретичних положень розрахунків за податками та розробці практичних рекомендацій і пропозицій з метою удосконалення обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах.

Основні результати дослідження, яким притаманна наукова новизна і які  одержані особисто автором, полягають у наступному:

вперше:    

-         визначено об’єкти обліку та аудиту розрахунків за податками в сільському господарстві із врахуванням специфіки економічної сутності таких податків, що полягає в нормативно-правових, технологічних та інших особливостях господарювання і визначає підходи до уніфікації бухгалтерського обліку та обліку розрахунків за податками з використанням положень Податкового кодексу України. Це стало підґрунтям розробки практичних рекомендацій з побудови уніфікованого обліку розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах та побудови моделі аудиту розрахунків за податками.

удосконалено:

-         організацію обліку розрахунків за податками шляхом запровадження окремого розділу Наказу про облікову політику, що дозволило ефективно й раціонально організувати облік розрахунків за податками згідно з вимогами бухгалтерського обліку та податкового законодавства на сільськогосподарських підприємствах;

-         методичні підходи щодо побудови аналітичного обліку розрахунків за податками з урахуванням галузевих особливостей, що забезпечить виконання поставлених завдань обліку та дасть можливість підвищити аналітичність і достовірність облікових показників;

-         документальне оформлення операцій щодо розрахунків за податком на додану вартість для підприємств, які мають статус «сільськогосподарського», що дозволяє спростити процедуру складання податкових декларацій у вигляді двох форм;

-         облік податку на прибуток за правилами бухгалтерського обліку шляхом побудови алгоритму визначення витрат (доходу) з податку на прибуток із використанням  реєстрів обліку з дотриманням положень Податкового кодексу України, що забезпечує достовірність інформації, яка відображується у фінансовій звітності та дасть можливість на практиці уникнути помилок при визначенні зобов’язань до бюджету;

-         методичні прийоми та процедури, що застосовуються при аудиті розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах, у вигляді моделі аудиторської перевірки, тестів системи внутрішнього контролю, робочих документів з метою перевірки достовірності обліку та звітності, а також дотримання суб’єктами господарювання податкового законодавства;

дістали подальший розвиток:

-         інтерпретація сутності поняття податки у сільському господарстві, як економічної категорії, яка відображає взаємодію суб’єктів податкових відносин через прояв фіскальної функції держави і виконання нею регулюючого впливу на господарську діяльність виробників сільськогосподарської продукції, ґрунтуючись на позиції інтересів держави та платника податків;

-         документальне відображення в обліку розрахунків за податками з урахуванням податкового законодавства шляхом запровадження на практиці відомостей синтетичного та аналітичного обліку, що забезпечить оперативне надання достовірної інформації та посилить контроль за наявністю заборгованості перед бюджетом на сільськогосподарських підприємствах.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані в дисертації висновки та рекомендації полягають у розробці обґрунтованих пропозицій щодо удосконалення методики й організації обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах, що мають наукове і практичне значення та можуть бути використані аграріями з метою підвищення якості оподаткування, обліку та аудиту розрахунків за податками.

Сформульовані та запропоновані в дисертаційній роботі пропозиції щодо організації і методики обліку та аудиту розрахунків за податками впроваджено в роботу сільськогосподарськими підприємствами: ТОВ «СОП «Михайлівське» (довідка №34 від 15.02.2010 р.), ПСП Агрофірма «Батьківщина» (довідка №24 від 19.02.2010 р.), СТОВ «Малі Крушлинці» (довідка №27 від 19.04.2010 р.) Вінницького району та ПП «Світлана» (довідка №48 від 16.03.2010 р.), СТОВ «Мир» (довідка №32 від 18.09.2010 р.) Погребищенського району, впроваджені в роботу Головного управління агропромислового розвитку Вінницької обласної державної адміністрації (довідка №8-3-35/345 від 05.03.2010 р.), а також прийняті до впровадження у роботу Державною податковою адміністрацією у вінницькій області Вінницької міжрайонної державної податкової інспекції (довідка №10015/10/04 від 25.12.2009 р.). Результати наукового дослідження дисертанта впроваджені у господарській діяльності аграрних підприємств та рекомендовані для використання у галузі сільського господарства, що підтверджено відповідними довідками.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійною закінченою роботою, у якій узагальнено теоретичні основи поставленої проблеми та розроблено практичні пропозиції з удосконалення обліку та аудиту розрахунків за податками на сільськогосподарських підприємствах. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційної роботи апробовані у доповідях і виступах на п’яти міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях: І міжнародна науково-практична конференція «Наукова індустрія європейського континенту’-2006» (м. Дніпропетровськ, 1-15 грудня 2006 р.), ІІ Міжнародно-практична конференція «Реформування обліку, звітності та аудиту в системі АПК України: стан та перспективи» (м. Київ, 29-30 листопада 2007 р.), Всеукраїнська науково-практична конференція «Теорія та практика ринкових перетворень: економічний та соціальний контекст» (м. Вінниця, 20-22 березня 2008 р.), Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасний стан та перспективи розвитку державного контролю і аудиту в Україні» (м. Київ,                25-26 листопада 2009 р.), VI Міжнародна науково-практична конференція «Шляхи реалізації завдань Концепції розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки України» ННЦ ІАЕ (м. Київ, 14 травня 2010 р.). 

Публікації. Основні положення дисертації викладено у 13 наукових працях загальним обсягом 5,18 друк. арк., у т.ч. 8 наукових статей у фахових виданнях загальним обсягом 3,88 друк. арк., у т.ч. 7 одноосібних обсягом               3,28 друк. арк. і 5 тез доповідей на науково-практичних конференціях обсягом 1,3 друк. арк.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Основний зміст викладено на 195 сторінках друкованого тексту. Робота містить 49 рисунків на 48 сторінках, 23 таблиці на 21 сторінці, 19 додатків на 26 сторінках. Список використаних джерел налічує 237 найменувань і розміщений на 24 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)