ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ З ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ




  • скачать файл:
title:
ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ З ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми дослідження. Непослідовний характер проведення ринкових реформ в Україні призвів до кризової ситуації в аграрній сфері, що супроводжується зменшенням обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, критичним станом сільськогосподарських підприємств, які є сиро­винною базою розвитку переробної й харчової промисловості, погіршенням матеріального становища  сільських трудівників. Ці негативні процеси впливають на рівень продовольчої безпеки, зокрема забезпечення населення країни цінними й високоякісними продуктами харчування, у тому числі м’ясною продукцією, яка є життєво необхідною в раціоні харчування людини.

Вирішення проблеми зростання виробництва м’яса та підвищення рівня забезпечення населення м’ясною продукцією значною мірою залежать від розвитку свинарства, особливості якого дають змогу в найкоротші строки забезпечити збільшення поголів’я свиней і досягти необхідного обсягу виробництва м’яса. У структурі виробництва м’яса усіх видів худоби та птиці свинина завжди займала вагоме місце.

В Україні внаслідок кризи в аграрному секторі виробництво свинини значно зменшилося, проте зазначена галузь надалі залишається однією з перспективних у формуванні продовольчої безпеки держави, забезпеченні внутрішнього попиту на м’ясну продукцію вітчизняного виробництва.

Існуючий стан свинарства є проблемою, яка потребує невідкладного вирішення як в інтересах сільськогосподарських товаровиробників, так і в інтересах споживачів. Підвищення ефективності функціонування підприємств з виробництва свинини є одним із важливих завдань розвитку аграрного сектора економіки України. Незважаючи на наявність незадоволеного внутрішнього попиту на продукцію галузі, достатню власну базу виробництва зерна, значний досвід вирощування свиней, ці підприємства значно зменшили обсяги та знизили ефективність виробництва свинини. Тому подальший розвиток і функціонування підприємств з виробництва свинини потребує комплексу заходів, спрямованих на підвищення його ефективності.

Широке коло питань, пов’язаних з дослідженням сучасних проблем ефективного функціонування та розвитку підприємств з виробництва свинини у ринковій економіці України, знайшло своє відображення у працях багатьох вітчизняних учених. Зокрема, велике значення для розуміння проблеми мають науково-практичні розробки відомих економістів-аграрників В. Г.  Андрійчука, П. С. Березівського, О. А. Бужина, М. П. Коржинського, А. С. Лісецького, О. В. Ма­зуренко, В. Я. Месель-Веселяка, В. П. Рибалка, П. П. Руснака, П. Т. Саб­лука, І. В. Свиноуса, І. Н. Топіхи, О. В. Шкільова, П. В. Щепієнко та ін. Однак окремі важливі аспекти ефективного розвитку свинарства ще й досі перебувають на стадії розробки та удосконалення. В умовах формування ринкових відносин ефективний розвиток підприємств з виробництва свинини потребує кваліфікованого обґрунтування напрямів удосконалення механізму ефективного функціонування галузі та визначення її перспектив. При цьому слід враховувати регіональні особливості, пов’язані з природно-кліматичними, економічними та соціальними чинниками. Викладене свідчить про актуальність теми дисертаційного дослідження, окреслило його мету, структуру та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Ди­сер­таційна робота є складовою частиною комплексної теми наукового дослідження Львівського національного університету ветеринарної медицини імені С.З. Ґжицького “Сучасний аграрний сектор економіки України та шляхи його розвитку” (номер державної реєстрації 0102U001334). Роль автора у виконанні науково-дослідних робіт полягає у проведенні економічного аналізу та розробці перспектив розвитку підприємств з виробництва свинини в регіоні.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретичних і методичних положень та обґрунтування науково-практичних рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності функціонування та розвитку підприємств з виробництва свинини.

Для досягнення зазначеної мети ставили такі завдання:

-        удосконалити методичні підходи до визначення показників еко­но­мічної ефективності підприємств з виробництва свинини;

-        узагальнити теоретичні засади державного регулювання розвитку свинарства;

-        провести оцінку структурно-динамічних тенденцій розвитку сви­нарства, його економічної ефективності, а також чинників, які визначають рівень і динаміку відповідних показників;

-        визначити ступінь впливу обсягів і напрямів державної підтримки розвитку галузі на показники її ефективності;

-        обґрунтувати пріоритетні напрями ефективного розвитку підприємств з виробництва свинини та визначити комплекс заходів щодо його забезпечення;

-        розробити пропозиції з удосконалення державного регулювання розвитку підприємств з виробництва свинини в умовах вступу України до СОТ.

-        запропонувати резерви підвищення ефективності підприємств з виробництва свинини в сучасних умовах.

Об’єктом дослідження є економічні відносини, в яких розвивається галузь свинарства, зокрема в сільськогосподарських підприємствах різних організаційно-правових форм, а також в особистих селянських господарствах, які вирощують свиней.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні основи підвищення ефективності функціонування підприємств з виробництва свинини.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дос­ліджень є діалектичний метод пізнання, фундаментальні положення еконо­мічної теорії, спеціальні наукові розробки вітчизняних і зарубіжних учених, законодавчі та інші нормативні акти України, якими регулюють організаційно-економічні відносини за участю підприємств з виробництва свинини.

У роботі використано такі основні методи дослідження: системний аналіз (для виділення, аналізу і визначення напряму та істотності дії комплексу чинників, під впливом яких відбуваються зміни в розвитку та ефективності функціонування підприємств з виробництва свинини); абстрактно-логічний (для формулювання теоретичних узагальнень результатів досліджень, фор­мулювання висновків і пропозицій); статистико-економічний (ряди динаміки, порівняння, графічний, індексний аналіз, абсолютні і відносні величини, ко­реляційно-регресійний аналіз – для виявлення тенденцій розвитку та еконо­мічної ефективності свинарства в досліджуваному регіоні, виявлення резервів її підвищення); монографічний (для поглибленого вивчення тенденцій розвитку найбільших у досліджуваному регіоні підприємств з виробництва свинини); соціологічних опитувань (для оцінки перспектив розвитку свинарства в господарствах населення); метод економіко-математичного моделювання (для обґрунтування оптимальних обсягів і структури годівлі тварин на перспективу).

Інформаційними джерелами дослідження стали Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, офіційні матеріали Державного комітету статистики України та Головного управління статистики у Львівській області, інформаційні матеріали Міністерства аграрної політики та продовольства України, Головного управління агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації, власні соціологічні опитування, періодична звітність і первинна документація підприємств з виробництва свинини, праці вітчизняних і зарубіжних учених-аграрників з проблеми дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів:

вперше:

-        обґрунтовано напрями вдосконалення організаційно-економічного ме­ханізму ефективного розвитку різних за розмірами та організаційно-правовими формами підприємств з виробництва свинини на основі розробки комплексу заходів, спрямованих на впровадження адаптованих до ринкових умов технологій виробництва продукції, які враховують кон’юнктуру ринку продукції свинарства в умовах євроінтеграції та вступу України до СОТ;

удосконалено:

-        теоретичне обґрунтування ефективного функціонування підприємств з виробництва свинини, що опирається на сучасні, прогресивні, малоенергомісткі технології активного розвитку та широке використання методів економіко-математичного моделювання;

-        методичні підходи до оцінки перспектив подальшого розвитку та підвищення економічної ефективності функціонування підприємств з виробництва свинини, які враховують запровадження нових стандартів і технологічних регламентів на продукти тваринного походження та задоволення попиту на продукцію свинарства;

одержали подальший розвиток:

-        наукові основи виявлення та обґрунтування резервів підвищення ефективності функціонування підприємств з виробництва свинини шляхом комплексної координації всіх компонентів і процесів та удосконалення інноваційного технологічного циклу виробництва, реалізації системи зниження витрат на повноцінну годівлю тварин усіх статево-вікових груп завдяки оптимізації складу кормів, що забезпечить стійкий розвиток підприємств;

-        основні напрями і механізми удосконалення державного регулювання та фінансування підприємств з виробництва свинини на основі впровадження системи моніторингу ефективності програм бюджетної підтримки розвитку галузі;

-        методичні підходи до прогнозування економічних параметрів розвитку підприємств з виробництва свинини, суть яких зводиться до забезпечення ефективного планування та регулювання перспективних показників внут­рішнього виробництва продукції свинарства та можливості нарощування її обсягів за рахунок підвищення рівня інтенсифікації галузі.

Практичне значення одержаних результатів полягає у впровадженні отриманих результатів досліджень у виробництво, що сприятиме зростанню обсягів виробництва продукції свинарства, підвищенню його економічної ефективності, зміцненню конкурентоспроможності продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Одержані практичні пропозиції та висновки стосовно відродження, стабілізації й розширення виробництва продукції свинарства враховані Головним управлінням агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації для розробки перспективного плану розвитку сільського господарства області (довідка № 01-16/17 від 04.02. 2010 р.). Запропоновані заходи щодо годівлі підсвинків протягом літнього періоду та освоєння сучасних систем управління й контролю за якістю продукції свинарства вико­рис­тову­ються Управлінням агропромислового розвитку Радехівської райдерж­адмі­ністрації Львівської області (довідка № 80 від 19. 02. 2010 р.). Запро­по­новані ре­комендації щодо поліпшення продуктивності тварин та удосконалення системи зниження витрат на годівлю свиней використовуються у практичній діяльності фермерського господарства “Едем” Жовківського району Львівської області (довідка № 87 від 22.11.2010 р.).

Теоретичні узагальнення, а також практичні аспекти організаційно-еконо­мічних засад ефективного функціонування та розвитку підприємств з вироб­ництва свинини використовуються при викладанні дисциплін у навчальному процесі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького (довідка № 1472-03 від 08. 12. 2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеною науковою роботою автора. Наведені в ній результати наукових досліджень є особистими розробками і повністю належать автору. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті положення, які є результатом особистих досліджень дисертанта.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження доповідалися та обговорювалися на міжнародних науково-практичних конференціях “Стан, проблеми та перспективи розвитку сучасної аграрної науки і практики”, присвяченій 110-річчю від дня народження С.З. Ґжицького (м. Львів, 2010 р.) та “Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (м. Львів, 2009 р.); всеукраїнській науково-прак­тичній інтернет-конференції “Проблеми, напрями і механізм забезпечення ста­лого розвитку суб’єктів національної економіки” (м. Тернопіль, 2010 р.); науково-практичній конференції “Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в умовах інтеграційних та глобалізаційних процесів” (м. Донецьк, 2009 р.); Між­народній науковій конференції “Ринкові трансформації в АПК та антикризове регулювання аграрного виробництва” (м. Мелітополь, 2010 р.).

Публікації. За результатами досліджень автором опубліковано 9 нау­ко­вих праць загальним обсягом 2,34 ум. друк. арк., з них 7 – у наукових фахових виданнях (2,01 ум. друк. арк.).

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертаційна робота вик­ладена на 191 сторінках машинописного тексту, у тому числі 158 сторінках ос­нов­ного тексту, складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку вико­ристаних джерел із 180 найменувань. Робота містить 36 таблиць, 25 рисунків і 9 додатків.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)