Формування і розвиток корпоративних структур в аграрному секторі економіки України




  • скачать файл:
title:
Формування і розвиток корпоративних структур в аграрному секторі економіки України
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Аграрна реформа в Україні має ряд позитивних наслідків. Але ефект від становлення приватної власності селян на землю та майно у значній мірі залежить від вибору ефективних форм господарювання, стану суспільних відносин між суб’єктами внутрішнього (власники та орендарі землі і майна, менеджери, наймані працівники) та зовнішнього (держава в особі органів влади, конкуренти, посередники, кінцеві споживачі та ін.) середовищ. Тому на сучасному етапі постприватизаційного розвитку економічних відносин в аграрному секторі ситуація вимагає наявності не тільки конкурентних переваг виробничого характеру, але й використання ефекту синергії, який можливо отримати при виборі раціональної організаційно-правової форми підприємств і їх об’єднань.

Членство у СОТ обумовлює необхідність формування суб’єктів агробізнесу, спроможних протистояти експансії потужного комерційного посередницького капіталу. Це потребує стимулювання розвитку в Україні агроструктур, здатних використовувати весь комплекс конкурентних переваг в умовах глобалізації.

Індивідуальне підприємництво у сільському господарстві без спільного виходу на наступні за виробництвом сфери агробізнесу не може забезпечити достатній для розширеного відтворення рівень ефективності господарювання та одержання вагомих доходів власниками земельних і майнових паїв. Одним із перспективних варіантів вирішення даних проблем є корпоративний устрій, який дозволяє за рахунок ряду синергій значно підвищити фактичний та перспективний потенціали сільського господарства.

Проблематика корпоративних відносин, їх становлення, можливі шляхи розвитку і поширення в аграрному секторі економіки України досліджені недостатньо, а потреба в їх науковому осмисленні відчувається все гостріше.

Теоретико-методологічним та практичним аспектам розвитку аграрних корпоративних структур та корпорацій присвячено багато наукових робіт. Серед закордонних дослідників слід виділити праці І. Ансоффа, Г. Грефа,        В. Клюкача, Б. Лессера, І. Ушачова та ін.

Вагомий внесок в дослідження проблематики розвитку корпоративних відносин зробили вітчизняні вчені економісти А.М. Білоченко, В.І. Богачов, А.Г. Борщ, В.І. Голіков, В.М. Гончаров, В.В. Зіновчук, О.В. Кочетков,              М. Й. Малік, О.М. Могильний, Л.В. Молдаван, М.І. Небава, Т.О. Осташко,     В.Н. Парсяк, О.С. Поважний, В.О. Проценко, П.Т. Саблук, В.Г. Ткаченко,     Є.О. Фірсов, Р.В. Шуляр, В.В. Юрчишин та ін.

Однак, питання щодо реформування відносин власності на селі в контексті національної стратегії розвитку, моделювання і прогнозування розвитку взаємовідносин партнерів в агробізнесі на корпоративних засадах досліджені вибірково і потребують систематизації та аналізу на державному та регіональному рівнях. Це обумовило вибір теми дисертаційної роботи та визначило її структуру.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано у відповідності з планами науково-дослідницької роботи кафедри статистики і економічного аналізу Луганського національного аграрного університету за темою: Соціально-економічні проблеми створення конкурентоспроможного сільського господарства на південному сході України” (номер державної реєстрації 0104U005404).

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в узагальненні теоретичних і методичних положень, розробці пропозицій щодо підвищення економічної ефективності діяльності та удосконалення управління вітчизняних аграрних корпоративних структур. У відповідності до поставленої мети вирішувалися такі завдання:

-           узагальнити теоретичні та методичні дослідження, накопичений вітчизняний та закордонний досвід щодо категоріального, наукового та методичного апаратів корпоративної тематики;

-           систематизувати позитивні та негативні наслідки розвитку корпоративного сектору аграрної економіки зовнішнього та внутрішнього характеру;

-           провести дослідження розвитку аграрних формувань корпоративного типу, їх схожі та відмінні риси від інших суб’єктів ринку;

-           визначити складові конкурентоспроможності корпоративних структур, а також їх потенціал як виробничих систем, і запропонувати дійовий механізм формування економічних відносин у корпорації;

-           провести соціологічне обстеження поглядів засновників сільгосппідприємств та землевласників щодо переваг, недоліків та перспектив розвитку корпорацій в аграрному секторі Луганської області;

-           обґрунтувати пропозиції щодо формування перспективних форм об’єднань підприємств в АПК та підвищення ефективності існуючих аграрних корпорацій;

-           розробити принципи корпоративного управління для аграрних і агропромислових корпорацій.

Об’єкт дослідження – функціонування аграрних корпоративних структур та їх об’єднань в умовах трансформаційних процесів.

Предмет дослідження – теоретико-методичні та прикладні аспекти розвитку корпоративних відносин в аграрному секторі економіки.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є положення економічної науки, практичні розробки, законодавчі та нормативно-правові акти України. Діалектичний підхід при системному аналізі наукових праць вітчизняних та зарубіжних вчених поряд з власним науковим пошуком визначають методичний апарат роботи.

Використовувалися різні методи економічних досліджень: монографічний (при узагальненні передового досвіду, виявленні резервів використання синергічного ефекту), абстрактно-логічний (при моделюванні нового рівня корпоративних відносин у регіоні та на конкретних підприємствах), економіко-статистичний (при обробці та аналізі масових статистичних даних), розрахунково-конструктивний (при визначенні резервів підвищення ефективності корпоративних структур у регіоні, при прогнозуванні результатів їх роботи), соціологічний (при анкетуванні засновників сільськогосподарських підприємств та землевласників).

Інформаційною базою слугували: статистична інформація, дані бухгалтерської звітності аграрних і агропереробних підприємств та їх об’єднань Луганської та сусідніх областей, Головного управління агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації, Державного комітету з цінних паперів та фондового ринку, науково-методична, правова та інформаційно-публіцистична література, дані мережі Inte
et, результати власних наукових досліджень.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці принципових підходів до ефективного розвитку корпорацій в аграрному секторі економіки України.

Вперше:

- введено поняття аграрна корпорація”, яке полягає в виокремленні формалізованої інтеграції активів групи самостійних юридичних осіб з метою створення нового підприємницького потенціалу, участі в статутному капіталі або управлінні головного координуючого підприємства у формі акціонерного товариства та потенціал корпорації”, під яким ми розуміємо скориговану на синергічний ефект суму активів і компетенцій учасників корпорації;

- адаптовано до умов сільського господарства методику аналізу ефективності інтеграційних трансформацій і визначення синергічного ефекту в  корпораціях, що дозволяє враховувати кон’юнктуру аграрних галузевих ринків та визначає аналітичні дані, достатні для прийняття рішення щодо злиття та реалізації основних стратегій підприємства.

Удосконалено:

- перспективну модель корпоративного управління, що враховує позитивні та негативні наслідки розвитку корпоративного сектору аграрної економіки з відповідною їх класифікацією та структуру управління аграрної корпорації з ієрархічного на органічний тип;

- адаптовану до умов українського агробізнесу методику визначення рейтингу корпоративного управління, яка може бути використана для покращення інформованості роботи корпоративних структур та підвищення рівня захищеності прав міноритарних власників.

Дістало подальшого розвитку:

- узагальнення характеристик корпоративних структур та класифікація організаційно-правових форм у сільському господарстві України з виділенням підприємств з корпоративними ознаками (суто та умовно корпоративні підприємства) та некорпоративних підприємств;

- формування передумов ефективної роботи аграрних корпорацій в Луганській області, зокрема через визначення її взаємозв’язків з доходністю виробництва та відношенням до цього процесу засновників сільгосппідприємств та землевласників;

- адаптація Принципів корпоративного управління України до умов конкретних аграрної та агропромислової корпорацій і апробування на практиці їх функціонування у вигляді Кодексу корпоративного управління, що підвищує значимість блоків – соціальні гарантії та екологічна безпека.

Практичне значення одержаних результатів полягає у використанні пропозицій автора щодо удосконалення діяльності та підвищення економічної ефективності роботи конкретних аграрних корпоративних структур в регіоні. Автор обґрунтував і приймав безпосередню участь у процесі приєднання СТОВ ім. Щорса до СТОВ Авіс” Лутугинського району Луганської області (акт впровадження від 10.11.2006 р.).

Для Групи компаній Агро-Агротон” розроблено Положення про відокремлений підрозділ Деркульський молочний комплекс”, яке може бути використане для розробки Принципів корпоративного управління” Групи. Даним підприємством прийняті до впровадження пропозиції автора щодо укрупнення підрозділів, розрахунку синергічного ефекту та ефективності поглинання сільгосппідприємств; удосконалення управлінської структури. Фактичний ефект за 2007 р. від впровадження даних пропозицій складає 1253,49 тис. грн. (акт впровадження від 15.05.2008 р. за № 01-518).

Представлено до впровадження Кодекс корпоративного управління для АТЗТ Луганськм’ясопром” (довідка № 02-118 від 10.06.2008 р.).

Результати дослідження впроваджені у формі практичних рекомендацій Головному управлінню агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації (довідка № 115 від 04.05.2006 р.) та ТОВ Луганська сільськогосподарська дорадча служба” із застосування рейтингу корпоративного управління аграрних підприємств (довідка № 59 від 21.09.2006 р.).

У науково-дослідній роботі Державної установи НДІ соціально-трудових відносин за договором № 955 від 16 серпня 2004 р. „Розробка проекту стратегії соціально-економічного розвитку Білокуракинського району на 2005-2015 роки” особисто здобувачем була визначена доцільність злиття підприємств різних галузей і створення холдингової компанії (довідка № 334/9 від 14.11.2006 р.).

Ряд положень дисертації щодо функціонування корпоративних структур, визначення синергічного ефекту при інтеграційних трансформаціях, застосування норм принципів корпоративного управління використовуються в навчальному процесі Луганського національного аграрного університету при викладенні курсів Корпоративне управління” та Економіка і організація діяльності об’єднань підприємств” (довідка № 01/899 від 17.06.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Основні положення, висновки та пропозиції дисертаційного дослідження сформульовані й обґрунтовані автором особисто. Розроблена методика рейтингування корпоративного управління, яка при апробації у корпоративних аграрних формуваннях Луганської області показала високий рівень вірогідності. Фактичний річний економічний ефект від запропонованого поглинання СТОВ Авіс” СТОВ ім. Щорса - 195 тис. грн. При розробці проекту „Стратегії соціально-економічного розвитку Білокуракинського району на 2005-2015 роки” особисто дисертантом         Ільїним В.Ю. було проведено обґрунтування зі створення холдингу.

Із співавторами наукових статей у роботі використані лише особисті дослідження дисертанта, зокрема: в статті 2 (за списком робіт, які подано в авторефераті) розроблено блок питань щодо позитивних та негативних рис існуючих організаційно-правових форм агроформувань Луганської області та визначено методику анкетування. У статті номер 4 – розроблена модель корпорації як системи, визначена сутність зовнішнього та внутрішнього середовищ корпорації. В статті номер 9 – систематизовані позитивні та негативні наслідки розвитку корпоративного сектору аграрної економіки.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки дисертаційної роботи доповідалися й одержали позитивну оцінку на науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу Луганського національного аграрного університету в 2003-2008 рр., на 6 міжнародних та двох регіональних конференціях: на Міжнародній науково-практичній конференції (далі МНПК) „Глобальні та національні проблеми в аграрній економіці України” (ЛНАУ, м. Луганськ, 18-20 травня 2004 р.); на I МНПК „Управління організаційними змінами в контексті формування економіки знань” (ХНУ, м. Хмельницький, 16-19 листопада 2005 р.); на МНПК молодих учених, аспірантів, магістрів та студентів „Інтенсифікація і сталий розвиток сільськогосподарського виробництва” (ХНАУ, м. Харків, 11-12 квітня 2006 р.); на МНПК „Концептуальні напрямки стратегічного розвитку нової аграрної політики України” (ЛНАУ, м. Луганськ, 11-12 травня 2006 р.); на МНПК „Аграрний форум – 2006” (м. Суми, 25-29 вересня 2006 р.); на третій регіональній НПК „Стратегічна реструктуризація регіональної економіки та соціальної сфери (у контексті вступу України до СОТ)” (Вінницький фінансово-економічний університет, м. Вінниця, 30 листопада 2006 р.); на четвертій регіональній НПК „Стратегічна реструктуризація регіональної економіки та соціальної сфери (у контексті „Програми діяльності Кабінету Міністрів України”)” (Вінницький фінансово-економічний університет,            м. Вінниця, 26 березня 2008 р.); на МНПК Проблеми розвитку АПК в контексті вступу України до СОТ” (ЛНАУ, м. Луганськ, 15-16 травня 2008 р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 14 наукових праць у фахових виданнях загальним обсягом 4,6 ум. д. а.

Обсяг і структура дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 164 найменувань та 33 додатків. Викладена на 160 сторінках основного тексту, містить 29 таблиць, 36 рисунків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)