МАРКЕТИНГ ЗАГОТІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ НА РИНКУ ДИКОРОСЛОЇ ТА ЛІКАРСЬКО-ТЕХНІЧНОЇ СИРОВИНИ




  • скачать файл:
title:
МАРКЕТИНГ ЗАГОТІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ НА РИНКУ ДИКОРОСЛОЇ ТА ЛІКАРСЬКО-ТЕХНІЧНОЇ СИРОВИНИ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. На сучасному етапі економічного та соціального розвитку України серед найбільш складних і актуальних завдань споживчої кооперації є удосконалення заготівельної діяльності. Посилення ринкових позицій споживчої кооперації в цілому та її заготівельним комплексом, зокрема, можливе завдяки впровадженню маркетингу. Дикоросла та лікарсько-технічна сировина є однією із складових видів сільськогосподарської продукції, яка може сприяти забезпеченню продовольчої безпеки країни та стати каталізатором розвитку переробних галузей економіки України. В основі цього процесу повинен бути науково обґрунтований маркетинговий підхід до розвитку заготівель дикорослої та лікарсько-технічної сировини.

Окремі питання зазначеної проблематики та теоретичні підходи до значимості заготівельної галузі ґрунтуються на розробках таких відомих учених, як Г. Агранат, П. Алампієв, М. Бандман, О. Бернвальд, В. Большаков, В. Вітязєва, О. Гранберг, А. Евсеєнко, В. Жидєлєва, Ф. Картер, М. Котер, В. Котляков, Г. Князєва, В. Лаженцев, Г. Лузін, О. Пилясов, М. Портянко, С. Славін, Л. Стенман, Р. Шніпер та ін. Науково обґрунтували значення заготівель дикорослої та лікарсько-технічної сировини такі вчені як О. Алексєєва, Г. Богданова, Н. Борисов, Б. Васильков, Ф. Докучаєв, І. Журавльов, І. Забивкін, Ф. Захаревич, Б. Кравцев, М. Куруптєв, О. Лебєдєва, В. Монастирський, С. Нікоцадзе, О. Палкін, Д. Плотніков, Н. Петрова, Є. Преображенський, К. Ракунов, М. Розанова, О. Рогачова, Л.Синіцин, А. Смірнов, Г. Скляр, Д. Телишевський, О. Фалєєва, В. Фіженко, І. Хархардін, В. Шеволдаєв, В. Шмидт, А. Шрейбер та ін. Вагомий внесок у вирішення проблем маркетингу в споживчій кооперації зробили такі вітчизняні вчені як О. Азарян, Л. Балабанова, О. Березін, Н. Карпенко, І. Маркіна, М. Окландер, Ю. Дайновський, Л. Попова.

Незважаючи на велику кількість наукових видань, присвячених питанням заготівельної діяльності, та, зокрема, заготівель дикорослої і лікарсько-технічної сировини, існує ряд проблем, що залишаються предметом наукових дискусій. Подальшого розкриття потребують питання поглиблення теоретичного обґрунтування предмета дослідження, розробки ринковоадаптованих методик дослідження і практики їх упровадження. Зокрема, постає об’єктивна необхідність удосконалення теоретичних положень і розробки практичних рекомендацій щодо маркетингу заготівельної діяльності підприємств споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини.

Актуальність зазначених проблем, практична необхідність їх вирішення обумовили вибір теми, мети та завдання дисертаційного дослідження.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» за такими темами: «Шляхи підвищення ефективності заготівельної галузі споживчої кооперації України» (номер державної реєстрації 0109U006570), «Роль споживчої кооперації в заготівлях дикорослих харчових та лікарських рослин» (номер державної реєстрації 0109U006571). Особистий внесок дисертанта в межах дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо вдосконалення заготівельної діяльності споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини на основі концепції маркетингу.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних засад і розробка методичних і практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи маркетингу заготівельної діяльності підприємств споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі сформульовано і вирішено такі завдання:

досліджено теорію та генезис заготівельної діяльності споживчої кооперації;

проаналізовано стан і перспективи розвитку світового та національного ринків дикорослої та лікарсько-технічної сировини;

обґрунтовано сутність концепції маркетингу в заготівлі дикорослої та лікарсько-технічної сировини в споживчій кооперації;

проаналізовано використання ресурсної бази дикорослої та лікарсько-технічної сировини в споживчій кооперації;

оцінено потенціал заготівельної діяльності підприємств споживчої кооперації щодо освоєння ресурсів дикорослої та лікарсько-технічної сировини в споживчій кооперації;

досліджено сучасний стан і перспективи розвитку ринку збуту дикорослої та лікарсько-технічної сировини в споживчій кооперації;

здійснено маркетингову оцінку ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини в споживчій кооперації;

сформульовано напрями та завдання стратегічного планування розвитку кооперативної заготівельної галузі на принципах маркетингу;

обґрунтовано механізм упровадження маркетингу в діяльність заготівельно-переробних підприємств системи споживчої кооперації.

Об’єктом дослідження є процес формування системи маркетингу заготівельної діяльності підприємств споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини.

Предметом дослідження є теоретичні, науково-методичні та практичні питання формування системи маркетингу заготівельної діяльності підприємств споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини.

Методи дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові й емпіричні методи. Для вирішення завдань у дисертаційній роботі використовувались методи аналізу та синтезу (для деталізації об’єкта і предмета дослідження); економіко-статистичні методи (для дослідження стану розвитку заготівельної діяльності); методи експертних оцінок, анкетування (для аналізу оцінки використання ресурсної бази дикорослої та лікарсько-технічної сировини), метод узагальнення та наукової абстракції (для обґрунтування концепції маркетингу й удосконалення термінологічного апарату); метод екстраполяції (для здійснення прогнозування обсягів реалізації дикорослої та лікарсько-технічної сировини). Обробка інформаційних матеріалів здійснювалась за допомогою сучасних інформаційних технологій.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти України, матеріали з’їздів споживчої кооперації України і Постанови Ради правлінь, офіційні дані Державного комітету статистики України, статистична звітність і документація окремих організацій і підприємств споживчої кооперації України, довідкова література, праці зарубіжних і вітчизняних учених, результати власних спостережень щодо проблеми управління заготівельною галуззю споживчої кооперації, матеріали науково-практичних конференцій, дані всесвітньої мережі Інтернет.

Новизна одержаних результатів полягає у подальшому розвитку теоретичних положень і науково-методичного інструментарію впровадження системи маркетингу у заготівельну діяльність підприємств споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини. Основні положення дисертації, що визначають її наукову новизну та винесені на захист, полягають у такому:

Уперше:                                                     

обґрунтовано концепцію маркетингу заготівельної діяльності підприємств споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини на засадах узагальнення та наукової абстракції, сутність якої полягає в активізації заготівельної діяльності на підставі вивчення потреб споживачів і дослідження ресурсного потенціалу ринку, що дозволяє удосконалити управління кооперативними підприємствами, збільшити обсяги заготівель і підвищити ефективність діяльності.           

Удосконалено:

методичні підходи до маркетингової оцінки ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини, у яких, на відміну від існуючих, враховано та зіставлено потреби роздрібної торгівлі та промислових підприємств із можливостями заготівель певних видів сировини підприємствами споживчої кооперації, що дозволяє визначити перспективи розвитку заготівельної галузі;

теоретичні засади застосування понять «заготівлі» та «закупівлі», зокрема, розмежовано ці терміни, що дало можливість довести необхідність заготівельної діяльності споживчої кооперації в ринковій економіці як особливої форми оптової торгівлі, побудованої на принципах маркетингу.

Набули подальшого розвитку:

методичні підходи до формування стратегії розвитку заготівельного комплексу споживчої кооперації на основі маркетингової концепції, яка відрізняється від існуючих метою оптимізації асортиментної політики заготівельно-переробних підприємств, що дозволило розробити Програму розвитку підприємств заготівельної галузі системи споживчої кооперації;

організаційний механізм планування розвитку заготівельних підприємств споживчої кооперації у сучасних умовах, сутність якого полягає у визначенні ефективного поєднання управлінських інструментів у єдиному комплексі, що дозволяє визначити перспективні напрями досягнення мети і розвитку системи споживчої кооперації у стратегічній перспективі.         

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці практичних рекомендацій щодо впровадження маркетингових підходів у заготівельну діяльність споживчої кооперації на ринку дикорослої та лікарсько-технічної сировини. Основні наукові положення роботи доведені до рівня методичних рекомендацій, які можуть застосовуватись у діяльності підприємств заготівельного комплексу споживчої кооперації.

До результатів, які мають практичне значення, належать такі: методика оцінки використання ресурсної бази дикорослої та лікарсько-технічної сировини, методичні підходи до впровадження маркетингу в заготівельну галузь споживчої кооперації, рекомендації щодо управління заготівельною діяльністю підприємств споживчої кооперації, інструментарій діагностики варіантів розвитку заготівельних підприємств споживчої кооперації України.

Висновки та рекомендації, запропоновані в дисертаційній роботі, прийняті до впровадження в практику діяльності Свалявської районної спілки споживчих товариств Закарпатської області (акт № 27 від 10.04.2010 р.), дочірнього підприємства Свалявської райспоживспілки «Райкоопзаготпром» (акт № 31 від 15.04.2010 р.), Кіровоградської обласної спілки споживчих товариств (акт № 15-35/245 від 20.05.2010 р.), Полтавської обласної спілки споживчих товариств (акт № 08-31/28 від 27.05.2010 р.).

Результати дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» при викладанні дисциплін «Маркетинг», «Стратегічний маркетинг» (довідка № 45-224\12 від 22.09.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним завершеним науковим дослідженням здобувача. Теоретичні обґрунтування, практичні рекомендації та наукові результати, викладені в дисертаційній роботі та ті, що оприлюднені у наукових виданнях України, здобуті автором самостійно на основі проведеного дослідження діяльності заготівельних підприємств споживчої кооперації. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано лише ті положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дослідження були схвалені на 6 міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях та семінарах, в тому числі: IV Міжнародній науково-теоретичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Соціально-економічні, політичні та культурні оцінки і прогнози на рубежі двох тисячоліть» (Тернопіль, 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Господарський механізм: сутність, структура, подальше вдосконалення на сучасному етапі» (Полтава, 2008 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Споживча кооперація XXI століття: уроки трансформаційних реформ і перспективи розвитку» (Полтава, 2008 р.); III міжрегіональній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми правової, політичної, економічної ситуації в Україні та шляхи їх вирішення» (Полтава, 2008 р.); VI Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (Тернопіль, 2009 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Устойчивое развитие агропромышленного комплекса: производственно-экономические, миграционные и мотивационные процессы» (Гомель, 2009 р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження опубліковані автором в 13 наукових працях загальним обсягом 3,6 друк. арк., у тому числі, 5 статей – у наукових фахових виданнях.

Обсяг та структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 187 найменувань та 18 додатків на 20 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 161 сторінку, містить 30 таблиць і 16 рисунків (з них 1 рисунок розміщено на 1 окремій сторінці).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)