ОЦІНКА І ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ




  • скачать файл:
title:
ОЦІНКА І ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Буряківництво є однією з пріоритетних галузей національної економіки України, яка спрямована на забезпечення продовольчої безпеки держави. Природно-кліматичні та ґрунтові умови в цілому сприяють отриманню високих врожаїв цукрових буряків, що поряд з географічними, транспортними та соціальними чинниками забезпечує оптимальне розміщення та розвиток підприємств бурякоцукрового підкомплексу. Водночас упродовж тривалого часу потенціал продуктивності цукрових буряків використовується неповністю, оскільки їх урожайність у 2 – 3 рази нижча, ніж у розвинених країнах, що зумовлює високу енергомісткість виробництва. Проблема низької економічної ефективності бурякоцукрової галузі зумовлена високим рівнем ресурсо- та енерговитрат. Тому для України питання підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків набуває особливої актуальності.

Сутність категорій і показників економічної ефективності в сільському господарстві, зокрема, виробництва цукрових буряків, висвітлено в працях В. Г. Андрійчука, В. С. Бондаря, М. В. Калінчика, Н. Я. Коваленка, П. М. Макаренка, Х. З. Махмудова, В. І. Мацибори, В. П. Мертенса, В. І. Пиркіна, І. І. Рагуліна, С. А. Стасіневича, А. С. Фурси, І. М. Шульгана, М. М. Ярчука та інших.

Дослідженню питань із використання енергетичних ресурсів у процесі виробництва сільськогосподарської продукції та енергозбереження присвячені праці таких науковців, як Т. М. Афонченкової, В. К. Буги, В. І. Гаврика, А. С. Горди, В. В. Гришка, А. Д. Корабльова, О. К. Медведовського, В. І. Перебийніса, В. М. Рабштини, М. М. Сєвєрнєва, Ю. О. Тараріка та інших.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Полтавської державної аграрної академії і є складовою тем “Організаційно-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємств АПК” (номер державної реєстрації 0104U002550, 2002 – 2009 рр.) та “Організаційно-економічний механізм формування конкурентоспроможності агропромислового комплексу” (номер державної реєстрації 0110U000835, 2010 – 2015 рр.). Дисертант брав безпосередню участь у розробці пропозицій щодо підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах Полтавської області.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є наукове обґрунтування теоретико-методичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах.

Основними завданнями дисертації є:

             узагальнити теоретичні положення оцінки економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків;

             розробити методичні підходи щодо оцінки енергомісткості операційної системи виробництва цукрових буряків;


             проаналізувати рівень економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах України та Полтавської області;

             обґрунтувати організаційно-економічні заходи, спрямовані на зменшення грошових та енергетичних витрат у процесі виробництва цукрових буряків;

             дослідити ступінь економічної та енергетичної ефективності технологій виробництва цукрових буряків;

             обґрунтувати пропозиції щодо формування енергоефективної системи машин у процесі виробництва цукрових буряків.

Об’єктом дослідження є організаційно-економічні і енергетичні аспекти оцінки та підвищення ефективності процесу виробництва цукрових буряків.

Предмет дослідження становить сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи дослідження: абстрактно-логічний (при визначенні сутності, узагальненні показників економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків); монографічний (при вивченні економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах; виявлення чинників, що впливають на ефективність виробництва цукрових буряків); статистико-економічний (аналіз економічного стану буряківництва, ефективності використання ресурсів у процесі виробництва цукрових буряків); розрахунково-конструктивний (розробка алгоритму розрахунку енергомісткості виробництва цукрових буряків та цукру, що міститься в одиниці виробленої цукросировини); економіко-математичного моделювання та прогнозування (при оптимізації площі посіву сільськогосподарських культур, прогнозуванні урожайності сільськогосподарських культур); порівняльного аналізу (при аналізі економічної ефективності виробництва цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах); енергетичного аналізу (енергетична оцінка технологій виробництва сільськогосподарських культур).

Інформаційну базу дослідження складають: закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативно-правові акти Міністерства аграрної політики та продовольства України, офіційні матеріали Державного комітету статистики України, матеріали Головного управління агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації, бухгалтерська та статистична звітність сільськогосподарських підприємств, результати вибіркових спостережень, проведених автором.

Наукова новизна одержаних результатів досліджень полягає у поглибленні теоретичних і методичних засад підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків:


вперше:

               обґрунтовано класифікацію видів енергії у процесі виробництва цукрових буряків. На відміну від існуючих положень, виділено такі види енергії: поновлювана (сонячна енергія, енергопотенціал ґрунту, температура повітря і ґрунту); непоновлювана (енергетичні ресурси; енергія, уречевлена в мінеральних та органічних добривах, пестицидах; енергія, уречевлена в насінні; енергія, уречевлена в техніці та обладнанні; енергія, уречевлена в будівлях та спорудах); енергія живої праці;

удосконалено:

               оцінку економічної ефективності виробництва цукрових буряків, що, на відміну від існуючих положень, передбачає використання системи натуральних, вартісних показників та показників якості;

               оцінку енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків, що, на відміну від існуючих положень, передбачає використання таких показників: енергомісткість виробництва цукрових буряків; енергомісткість виробництва цукру, що міститься в одиниці виробленої цукросировини; енергетичний прибуток; коефіцієнт енергетичної ефективності;

набули подальшого розвитку:

               класифікація чинників ефективності енергоспоживання у буряківництві, які, на відміну від існуючих положень, розподілено на такі групи: біокліматичні умови, рівень розвитку технологій виробництва, матеріально-технічне забезпечення, організаційно-економічні умови;

               обґрунтування мінімальної ціни на цукрові буряки, що, на відміну від існуючих положень, передбачає врахування нормативного рівня рентабельності та біологічної цукристості коренеплодів;

               організаційно-економічні напрями підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах шляхом визначення внутрішньогосподарських резервів за рахунок оптимального використання природних та економічних ресурсів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці організаційно-економічних та техніко-технологічних заходів, спрямованих на підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків.

Рекомендації, що містяться в дисертаційній роботі, використовуються у навчальному процесі Полтавської державної аграрної академії при викладанні навчальних дисциплін “Економіка і організація енергозаощадження”, “Енергетичний менеджмент”, “Економіка підприємства”, “Аграрна економіка” (довідка від 19.11.2010 р. № 01-04-1088).

Результати дисертаційного дослідження та пропозиції щодо підвищення економічної та енергетичної ефективності виробництва цукрових буряків заслухані, схвалені й рекомендовані до впровадження спеціалістами Головного управління агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації (довідка від 29.10.2010 р. № 01-26/168); управління агропромислового розвитку Карлівської районної державної адміністрації (довідка від 01.11.2010 р. № 01-19/355); Веселоподільської дослідно-


селекційної станції (довідка від 20.12.2010 р. № 239); ПП “Ланна-Агро” Карлівського району (довідка від 08.11.2010 р. № 966); СТОВ “Воскобійники” Шишацького району (довідка від 01.11.2010 р. № 271); СВК “Батьківщина” Котелевського району (довідка від 28.10.2010 р. № 988); СТОВ “Промінь” Карлівського району (довідка від 27.10.2010 р. № 386).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійного наукового дослідження автора. Наукові праці, опубліковані за результатами роботи, повністю відображають зміст дисертації й виконані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення та результати, викладені в дисертаційній роботі, пройшли апробацію на 15 науково-практичних конференціях, у тому числі: міжнародних: “Формування конкурентоздатності підприємств АПК в умовах ринкової трансформації економіки” (м. Полтава, 2004 р.); “Ринкова трансформація економіки АПК” (м. Xарків, 2004 р.); “Інтенсифікація і сталий розвиток сільськогосподарського виробництва” (м. Xарків, 2006 р.); “Ефективність використання ресурсного потенціалу в умовах сталого розвитку сільського господарства” (м. Харків, 2007 р.); “Стратегія ресурсозберігаючого використання аграрно-економічного потенціалу на основі активізації інноваційно-інвестиційної діяльності – об’єктивна передумова інтеграції країни в світове співтовариство” (м. Тернопіль, 2007 р.); “Формування конкурентоздатності підприємств АПК” (м. Полтава, 2008 р.); “Економіка аграрних підприємств: проблеми теорії та практики” (м. Полтава, 2008 р.); “Актуальні проблеми економіки та менеджменту: теоретичні і практичні аспекти” (м. Хмельницький, 2010 р.); всеукраїнських: наукова конференція молодих учених (м. Умань, 2005 р.); наукова конференція молодих учених (м. Умань, 2007 р.); науково-практична конференція молодих учених “Державна політика та стратегія реформування економіки України в ХХІ сторіччі” (м. Полтава, 2007 р.); внутрішньовузівські: щорічні науково-практичні конференції професорсько-викладацького складу Полтавської державної аграрної академії (м. Полтава, 2007 р., 2008 р., 2009 р., 2010 р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження опубліковано у 23 наукових працях, в тому числі 8 статей у журналах і збірниках наукових праць, що входять до переліку фахових видань, отримано 2 авторських права на наукові твори. Загальний обсяг опублікованих матеріалів, які належать особисто автору, складає 4,73 ум. друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який налічує
208 найменувань. Загальний обсяг роботи становить 278 сторінки. Основний зміст викладено на 180 сторінках друкованого тексту. Робота містить 73 таблиці, 24 рисунки та 42
 додатки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)